17.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Έρχεται «σαφάρι» ελέγχων για το Δώρο Πάσχα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του Δώρου Πάσχα έχει ξεκινήσει, καθώς το αργότερο μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη οι εργοδότες θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν την επιπλέον παροχή στους εργαζομένους τους. Αν δεν το κάνουν τα πρόστιμα θα είναι «τσουχτερά» και οι «ράμπο» της επιθεώρησης εργασίας έχουν ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνουν το πλάνο των σαρωτικών ελέγχων που θα πραγματοποιήσουν στην αγορά εργασίας το προσεχές διάστημα.

Πώς υπολογίζεται το «Δώρο Πάσχα»

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μισθωτοί αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μισό μηνιάτικό ή 15 ημερομίσθια, ανάλογα με τη σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος.

Ως βάση του υπολογισμού του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές την 15η ημέρα πριν το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε πριν από την ως άνω ημέρα, είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης, αλλά εντός του διαστήματος υπολογισμού του Δώρου δηλαδή από 01-01-2024 έως 30-04-2024, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσης της σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι ένας απολυμένος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα που αμείβεται με μισθό (ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο) μπορεί να υπολογίσει το Δώρο Πάσχα 2024 που θα του καταβληθεί ως ακολούθως:

1/15 του μισού μηνιαίου μισθού για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για εργαζόμενο με μισθό.

Ένα ημερομίσθιο για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης, αν πρόκειται για αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Παράλληλα, οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των οκτώ ημερών και απολύθηκαν στη συνέχεια, δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του Δώρου Πάσχα.

Που μπορούν να κάνουν καταγγελία οι εργαζόμενοι για το Δώρο

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μπορούν να κάνουν σχετικές καταγγελίες, επώνυμα ή ανώνυμα, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών 1555 ήonline μέσω του https://www.hli.gov.gr/asfaleia-kai-ygeia/ergazomenoi-asfaleia-kai-ygeia/katangelia/katangelia-3/. Εφόσον οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία προσφύγουν στην αρμόδια με βάση τον τόπο εργασίας Επιθεώρηση Εργασίας θα συνταχθεί σχετική μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού, στην περίπτωση νομικού προσώπου (εταιρείας, οργανισμού κτλ). Παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Ακόμη, οι εργαζόμενοι ή και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται, ει δυνατόν με ακρίβεια, τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, ώστε να είναι ευχερής η κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

«Σαφάρι ελέγχων» για όσους δεν εφαρμόζουν το νέο κατώτατο

Εν τω μεταξύ, οι επιθεωρητές εργασίας δεν έχουν σταματήσει το «μπαράζ» ελέγχων στην αγορά εργασίας, με στόχο να εντοπίσουν εργοδότες που είναι…επιρρεπείς σε άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προωθούνται έλεγχοι που θα αφορούν, εκτός από την καταβολή του Δώρου Πάσχα, και άλλα εργασιακά θέματα. Για παράδειγμα, στην «ατζέντα» της επιθεώρησης βρίσκεται και το θέμα της εφαρμογής των πρόσφατων μισθολογικών αυξήσεων από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο των ελέγχων οι επιθεωρητές θα επιχειρήσουν να διαπιστώσουν αφενός αν εφαρμόζεται η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ και του κατώτατου ημερομισθίου στα 37,07 ευρώ αφετέρου αν έχει γίνει πράξη η προσαύξηση λόγω τριετιών στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο.

Υπενθυμίζεται ότι ως προϋπηρεσία, αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά από την 1.1.2024. Η προσαύξηση λόγω τριετιών καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό