21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έρευνα: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού πρέπει να βελτιωθούν

Ειδήσεις Ελλάδα

Έρευνα του AAA (American Automobile Association Foundation for Traffic Safety) των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως τα συστήματα υποστήριξης και υποβοήθησης οδηγού (ADAS – Advanced Driver Assistance) δεν προσφέρουν την ασφάλεια που υπόσχονται.
Στη δοκιμή που διεξήγατε ο οργανισμός, έκανε δοκιμές με ένα Subaru Forester του 2021 εξοπλισμένο με EyeSight, με ένα Hyundai Santa Fe του 2021 με υποβοήθηση οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο και με ένα Tesla Model 3 του 2020 εξοπλισμένο με Autopilot.
Η AAA προσομοίωσε διαφορετικά σενάρια στα οποία ένα αυτοκίνητο που έρχεται από το αντίθετο ρεύμα κατευθύνεται στη λωρίδα του αυτοκινήτου δοκιμής, καθώς και ένας ποδηλάτης διασχίζει το δρόμο. Οι δοκιμές διεξήχθησαν σε μια κλειστή διαδρομή χρησιμοποιώντας ένα ψεύτικό όχημα που προσομοιώνει ένα μικρό hatchback.

Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές ήταν ανάμεικτα. Όλα τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης εντόπισαν με επιτυχία ένα αυτοκίνητο που κινούνταν αργά και έναν ποδηλάτη που κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση στην ίδια λωρίδα. Ωστόσο, όλα τα οχήματα που δοκιμάστηκαν συγκρούστηκαν μετωπικά με το ψεύτικό αυτοκίνητο σε περιπτώσεις που βρισκόταν εν μέρει στη λωρίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου της δοκιμής. Σε 5 από τις 15 περιπτώσεις, σημειώθηκε σύγκρουση όταν ένας ποδηλάτης διέσχισε τη λωρίδα κυκλοφορίας.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η AAA τονίζει πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να βελτιώσουν τα υπάρχοντα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας οδήγησης και να τα κάνουν να αποδίδουν πιο σταθερά, προτού προχωρήσουν στην ανάπτυξη πιο προηγμένων συστημάτων αυτόνομης οδήγησης. Ένα άλλο μέτρο στο οποίο επιμένει η AAA είναι η εφαρμογή μιας κάμερας εστιασμένης στον οδηγό που θα βοηθά στον περιορισμό της απόσπασης προσοχής του οδηγού,
Παράλληλα ο οργανισμός πιστεύει ότι οι πελάτες πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργούν αυτές οι τεχνολογίες ασφάλειας, τονίζοντας πως το πιο σημαντικό είναι οι πελάτες να καταλάβουν ότι αυτά τα συστήματα δεν είναι πλήρως αυτόνομα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την επίβλεψη του οδηγού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό