16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έκκληση για αποτροπή της αύξησης των εντάσεων στην Πλατεία των Τζαμιών

Ειδήσεις Ελλάδα

Την αποτροπή των ενεργειών που μπορούν να αυξήσουν τις εντάσεις ζήτησε η Γερμανία, ύστερα από τη σύντομη επίσκεψη του νέου υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ιερό τόπο που βρίσκεται στο επίκεντρο των ισραηλινο-παλαιστινιακών εντάσεων.

“Το καθεστώς” σε αυτή την Πλατεία στην Ιερουσαλήμ “συνέβαλε επί μακρόν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας που είναι εύθραυστες γύρω από τους ιερούς τόπους”, υπογραμμίζει στο Twitter ο Γερμανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

The status quo on the #TempleMount/Haram Al Sharif has long helped maintain the fragile peace and security around the holy sites. Germany urges everyone to avoid actions that could increase tensions.

— Steffen Seibert (@GerAmbTLV) January 3, 2023

Πρόσωπο της ισραηλινής άκρας δεξιάς και νέος υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πραγματοποίησε σήμερα σύντομη επίσκεψη στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκαλώντας κύμα καταδίκης.

“Η Γερμανία προτρέπει όλους να αποφύγουν τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις”, αντέδρασε ο Γερμανός πρέσβης.

Τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ και ο ιερότερος τόπος του Ιουδαϊσμού γνωστός ως “Όρος του Ναού”, η Πλατεία των Τζαμιών βρίσκεται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στον κατεχόμενο και προσαρτημένο από το Ισραήλ παλαιστινιακό τομέα.

Σύμφωνα με ένα ιστορικό status quo, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να μεταβαίνουν στον τόπο αυτό σε συγκεκριμένες ώρες, αλλά δεν μπορούν να προσεύχονται εκεί. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός Εβραίων, συχνά εθνικιστές, προσεύχονται κρυφά εκεί, μια κίνηση που καταγγέλλεται ως “πρόκληση” από τους Παλαιστίνιους και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Το 2000, η επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν, τότε επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης, στην Πλατεία των Τζαμιών είχε οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών, σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση, 2000-2005).

: ΑΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό