20.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Άρης: Το προφίλ της Προμετέι, αντιπάλου των «κίτρινων» στο Play-In του EuroCup

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Άρης καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Προμετέι στη μάχη για την πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες του EuroCup και το Gazzetta παρουσιάζει το προφίλ των Ουκρανών που έχουν μεν το πλεονέκτημα έδρας όμως είναι υποχρεωμένοι να αγωνίζονται στη Λετονία.

Η τελευταία σημείωση σε ό,τι αφορά την πορεία του Άρη στο EuroCup ήταν η νίκη επί της Τρέντο στο κατάμεστο Nick Galis Hall, γράφοντας τον ιδανικό επίλογο στην α’ φάση της διοργάνωσης και πλέον οι «κίτρινοι» στρέφονται στον αγώνα με την ουκρανική Προμετέι που θα διεξαχθεί στις 5 ή 6 Μαρτίου στην Arena Riga της Λετονίας.

Ουσιαστικά, λοιπόν, ο Άρης θα διεκδικήσει την πρόκριση στα προημιτελικά της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της EuroLeague Basketball σε μονό αγώνα απέναντι στους Ουκρανούς που δίνουν από πέρσι τους ευρωπαϊκούς αγώνες τους στη Ρίγα λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην πατρίδα τους.

Γκρέμισε τα όνειρα των Πατρινών

Η Προμετέι ιδρύθηκε το 2018 και συμμετέχει για δεύτερη σερί χρονιά στο EuroCup. Μολονότι αγωνίζονται μακριά από τη φυσική έδρα τους, οι Ουκρανοί τερμάτισαν στην τέταρτη θέση της κατάταξης στο Group A με ρεκόρ 10-8 πίσω από την πρωτοπόρο Παρί, τη Χάποελ Τελ Αβίβ και τους Λόντον Λάιονς. Παράλληλα, άφησαν πίσω τους ομάδες όπως η Μπανταλόνα, η Μπεσίκτας και η Βενέτσια.

Η πρωταθλήτρια Ουκρανίας του 2021 θα τεθεί αντιμέτωπη με ελληνική ομάδα σε νοκ άουτ φάση του EuroCup για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αφού πέρσι απέκλεισε τον Προμηθέα στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Οι Ουκρανοί είχαν κυριαρχήσει από πολύ νωρίς στον αγώνα της Ρίγα, επικρατώντας εύκολα των Πατρινών με 80-57, σφραγίζοντας το εισιτήριο για τους ημιτελικούς όπου αποκλείστηκαν από την μετέπειτα φιναλίστ Τουρκ Τέλεκομ σε ένα κλειστό ματς.

Μετακομίζοντας στη Λετονία και το EuroCup

Η νίκη επί της Τσερκάσκι με 122-62 για την ουκρανική SuperLeague το μεσημέρι της Κυριακής 13 Φεβρουαρίου 2022 ήταν ο τελευταίος αγώνας σε συνθήκες κανονικότητας για την Προμετέι αφού αμέσως μετά οι παίκτες της άρχισαν να πακετάρουν τα πράγματά τους για την πόλη Νίμπουρκ της Τσεχίας κατόπιν απόφασης του προέδρου του κλαμπ, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Η Προμετέι συμμετείχε στο Basketball Champions League εκείνης της σεζόν κι εν τέλει απέσυρε τη συμμετοχή της πριν από την αναμέτρηση με την Κλουζ Ναπόκα (3/3) ενώ ήταν σε εξέλιξη η φάση των «16».

Τη σεζόν 2022/23 η ουκρανική ομάδα αποχώρησε από τη διοργάνωση της FIBA και εντάχθηκε στο EuroCup, δηλώνοντας ως έδρα την Arena Riga χωρητικότητας 11.200 θεατών στην πρωτεύουσα της Λετονίας. Πρόκειται για το ίδιο γήπεδο που θα φιλοξενήσει όμιλο του EuroBasket 2025 (σ.σ. η Λετονία είναι συνδιοργανώτρια μαζί με τις Κύπρο, Φινλανδία, Πολωνία) και παράλληλα λειτούργησε ως έδρας της Εθνικής Ουκρανίας στα «παράθυρα» της FIBA.

Δυο πρώην του Προμηθέα στην Προμετέι

Η Προμετέι ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στην α’ φάση του EuroCup σημειώνοντας 88.8 πόντους μ.ό. και στο ρόστερ της δεσπόζουν δυο παίκτες με προϋπηρεσία στη Stoiximan Basket League. Ο λόγος για τον Ολεκσάντρ Λίποβι (33χρ., 2μ.03) και τον Τζιάν Κλαβέλ (31χρ., 1μ.93), έχοντας ως σημείο αναφοράς τον Προμηθέα.

Ο Λίποβι συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με τα Τρίκαλα τη σεζόν 2016/17 και ακολούθως αγωνίστηκε για μια τριετία στον Προμηθέα (2017-20). Φέτος μετράει 7.4 πόντους, 2.1 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 0.9 κλεψίματα μ.ό. σε 17 συμμετοχές υπό τις οδηγίες του κόουτς Ρόνεν Γκίνζμπουργκ. Σε ό,τι αφορά τον Κλαβέλ, εντάχθηκε στον Προμηθέα τον Απρίλιο του 2021 ως το τέλος εκείνης της σεζόν και πλέον έχει 11.1 πόντους, 1.6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1.2 κλεψίματα σε εννιά συμμετοχές στο EuroCup.

Άλλαξε διοργάνωση λόγω του πολέμου

Εκτός από την αλλαγή στην ευρωπαϊκή στέγη, η Προμετέι μετακόμισε εν μέσω του πολέμου από την ουκρανική SuperLeague στη Latvian-Estonian Basketball League όπου συμμετέχουν ομάδες από τη Λετονία και την Εσθονία. Πέρσι μάλιστα κατέκτησε τον τίτλο, επικρατώντας στον τελικό της Ρίγα με 77-62.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό