17.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Άγνωστο αν ανοίξει σήμερα η μεθοριακή διάβαση της Ράφα

Ειδήσεις Ελλάδα

Άγνωστο είναι αν θα ανοίξει σήμερα η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα.

Η Ράφα είναι η μοναδική διάβαση που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφος του Ισραήλ προς τη Λωρίδα της Γάζας» εάν «δεν γίνει η επιστροφή των ομήρων» που έχει πιάσει η Χαμάς. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο.

Στην πορεία ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε μεταξύ ΗΠΑ και Αιγύπτου να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα για να περάσουν έως και 20 φορτηγά, προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το πέρασμα θα μπορούσε να ανοίξει την Παρασκευή. Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες, το πέρασμα της Ράφα αναμένεται να παραμείνει κλειστό, σύμφωνα με το CNN.

Επικαλούμενο πολλές πηγές, το CNN αναφέρει ότι τα πρώτα 20 φορτηγά δεν θα μπορέσουν να παραδώσουν τη βοήθεια στους Παλαιστίνιους, καθώς χρειάζονται περαιτέρω επισκευές δρόμων στην αιγυπτιακή πλευρά. Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η παράδοση θα γίνει πιθανότατα το Σάββατο, αν και η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Σημειώνεται ότι εξ’ αρχής είχε δηλωθεί ότι απαιτούνται έργα στο οδικό δίκτυο προκειμένου να περάσουν τα φορτηγά. Μάλιστα προηγούμενες αναφορές σημείωναν ότι τα τσιμεντένια εμπόδια έχουν σταδιακά αποσυρθεί πριν από το αναμενόμενο μερικό άνοιγμα.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό