22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Zagorin: Επέκταση ψυκτικών χώρων – Σχέδια για μεταποίηση των κάστανων Πηλίου και σήμα ΠΟΠ

Ειδήσεις Ελλάδα

Επένδυση άνω των 3 εκατ. ευρώ δρομολογεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς (“Zagorin”) για τη δημιουργία νέων ψυκτικών χώρων δυναμικότητας 4,5 χιλιάδων τόνων. Παράλληλα προχωρά και σε ενέργειες κατοχύρωσης σήματος Π.Ο.Π. για τα κάστανα Πηλίου, όπως επίσης και σε μεταποίησή τους.

Το 2022 όπως επισημαίνει στη «Ν» ο προσφάτως επανεκλεγείς πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Ιωάννης Κράββαρης, ήταν μια χρονιά υπερπαραγωγής μήλων, που οδήγησε σε αύξηση του τζίρου του Συνεταιρισμού στο επίπεδο των 20 εκατ. ευρώ. Στη φετινή χρονιά, ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες έχουν επιφέρει επέφεραν ακαρπία-μικροκαρπία στα δέντρα, με αναμενόμενη μείωση των εργασιών.

Το 2022 ο Συνεταιρισμός ανέπτυξε και εξαγωγική δραστηριότητα προς Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία, πάντως ο προσανατολισμός του είναι επικεντρωμένος στην εγχώρια αγορά, στην οποία έχει τοποθετηθεί σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου, ενώ διατηρεί επίσης δυο μαγαζιά στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης και στην Λαχαναγορά Ρέντη στην Αθήνα.

Η επένδυση για την επέκταση των ψυκτικών χώρων του Συνεταιρισμού αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 και με την υλοποίησή της η δυναμικότητα του Συνεταιρισμού σε ψυγεία θα ανέβει στους 14.000 τόνους. Το ύψος της εν λόγω επένδυσης είχε προϋπολογιστεί προ τριετίας στα 2,7 εκατ. ευρώ – καθώς αποτελεί τη δεύτερη φάση επενδυτικού προγράμματος που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του υπουργ3είου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά λόγω των εξελίξεων-πληθωρισμού κ.ο.κ. εκτιμάται ότι τελικά θα είναι αρκετά μεγαλύτερη. Έχει προηγηθεί επένδυση επίσης 2,7 εκατ.ευρώ, που έχει ολοκληρωθεί, που αφορούσε για τη δημιουργία νέου διαλογητηρίου-συσκευαστηρίου.

Στο επόμενο διάστημα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, όπως επισημαίνει επίσης ο κ. Κράββαρης, θα προχωρήσει πειραματικά σε μεταποίηση των κάστανσων Πηλίου, ενώ έχουν ξεκινήσει, επίσης, ενέργειες για κατοχύρωση σήματος Π.Ο.Π. για τα κάστανα Πηλίου. Ο Συνεταιρισμός, εξάλλου, έχει υπάρξει ο πρώτος φορέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που κατοχύρωσε το 1996, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το μήλο, «Μήλα Ζαγοράς Πηλίου» και το κάστανο θα είναι το επόμενο ανάλογο βήμα του. Στόχος του Συνεταιρισμού είναι η κατοχύρωση ΠΟΠ να αφορά όλες τις κοινότητες του Πηλίου που παράγουν κάστανο και να μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί και από άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ιδρύθηκε το 1916 και για 107 χρόνια αποτελεί κύριο φορέα για την οικονομική και κοινωνική ζωή της Ζαγοράς αλλά και των γύρω χωριών του Ανατολικού Πηλίου, όπως το Πουρί και η Μακρυράχη, στηρίζοντας την παραμονή των νέων στην περιοχή τους και την ενασχόληση με τη γη τους, ιδιαίτερα με τη μηλοπαραγωγή, αλλά και με την παραγωγή αχλαδιών, κάστανων και ακτινιδίων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό