20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

WhatsApp: Δίνει πρόσβαση σε παιδιά από 13 ετών

Ειδήσεις Ελλάδα

Με οργή αντέδρασαν οι ακτιβιστές απέναντι στην απόφαση του «κολοσσού» των social media, Meta, να μειώσει το ελάχιστο όριο ηλικίας για τους χρήστες του WhatsApp από τα 16 στα 13 χρόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αλλαγή ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και τέθηκε σε ισχύ από την Τετάρτη 10 Απριλίου. Η ομάδα Smartphone Free Childhood είπε ότι η κίνηση έρχεται ως «χαστούκι» στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη που εκφράζεται απέναντι στους τεχνολογικούς κολοσσούς να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τα παιδιά.

«Επίσημα το να επιτρέπεται σε οποιονδήποτε άνω των 12 ετών να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του (η ελάχιστη ηλικία ήταν 16 πριν από σήμερα) στέλνει ένα μήνυμα ότι είναι ασφαλές για τα παιδιά. Όμως δάσκαλοι, γονείς και ειδικοί λένε μια πολύ διαφορετική ιστορία. Ως κοινότητα, έχουμε βαρεθεί με τους τεχνολογικούς γίγαντες να βάζουν τα κέρδη των μετόχων τους πάνω από την προστασία των παιδιών μας», σημείωσε η βρετανική ομάδα.

Από την πλευρά του, το WhatsApp δήλωσε ότι η αλλαγή ευθυγραμμίζει το όριο ηλικίας με αυτό στην πλειονότητα των χωρών και ότι υπάρχουν μέτρα προστασίας.

Ο διευθυντής στρατηγικής για την ασφάλεια στο διαδίκτυο της Ofcom, Mark Bunting, τόνισε ότι η ρυθμιστική αρχή δεν θα δίσταζε να επιβάλει πρόστιμο στις εταιρείες κοινωνικών μέσων που δεν τήρησαν τις οδηγίες της σχετικά με την προστασία των παιδιών, εφόσον είχε τη δυνατότητα να το κάνει.

Τα νέα μέτρα στο Instagram

Από την πλευρά της η Meta, η οποία κατέχει επίσης το Facebook και το Instagram, αποκάλυψε ότι ενεργοποιεί μια σειρά από δικλείδες ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους χρήστες, ιδιαίτερα τους νέους, από το sextortion (εκβιασμός που σχετίζεται με υλικό σεξουαλικού περιεχομένου) και τη χρήση ιδιωτικών στιγμών.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα αρχίσει να δοκιμάζει ένα φίλτρο που ονομάζεται Nudity Protection σε απευθείας μηνύματα στο Instagram, το οποίο θα ενεργοποιείται από προεπιλογή για χρήστες κάτω των 18 ετών και θα «θολώνει» αυτόματα τις εικόνες που περιέχουν γυμνό.

Κατά τη λήψη γυμνών εικόνων, οι χρήστες θα βλέπουν επίσης ένα μήνυμα που θα τους προτρέπει να μην αισθάνονται πίεση για να απαντήσουν, αλλά και μια επιλογή αποκλεισμού του αποστολέα και αναφοράς της συνομιλίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό