15.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Weekly-leaks! – #5 – myphone.gr

Ειδήσεις Ελλάδα

Φυσικά και θα πούμε «καλό μήνα» όπως πάντα, έστω κι αν ο φετινός Απρίλης δεν είναι σαν τους προηγούμενους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η καραντίνα και ο ιός κάποια στιγμή θα περάσουν και θα ξαναγεννηθούμε. Με πιο ρηχές τσέπες ίσως -αφού θα πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές που θα αφήσει στην οικονομία όλη αυτή η κατάσταση, αλλά σίγουρα πιο σοφοί και πιο πλούσιοι ως άνθρωποι.

Όπως λέει και το γνωστό ιταλικό τραγούδι από το Bergamo -την καρδιά της κρίσης στην Ευρώπη- που έχει 11.000.000 views σε μία εβδομάδα, Rinascero – Rinascerai. Διαλέξαμε την επιλογή που έχει υπότιτλους στα ελληνικά. Ακούστε το και θυμηθείτε: Για την ώρα αντέχουμε και #menoumespiti!

Διότι, «ακόμα κι αν δεν μπορούμε να είμαστε κοντά, μπορούμε να είμαστε μαζί», για να δανειστούμε το slogan της Vodafone. Από την άλλη η ΕΕ δεν μοιάζει να είναι και πολύ «μαζί». Τη στιγμή που ο υπουργός προβλέπει 4% ύφεση και ο Γκίκας Χαρδούβελης 5%, ως το καλύτερο σενάριο, οι Γερμανοί κάνουν τον κινέζο…

Έτσι, για μία ακόμη φορά -με προεξάρχουσα την κα Μέρκελ- έδειξαν μικροψυχία και δεν «συνομολόγησαν» στο κορονο-ομόλογο. Βέβαια, υπάρχουν και μέσα στο κυβερνών κόμμα πολλές αντίθετες φωνές, αλλά από την άλλη υπάρχει και ένα ισχυρό συντηρητικό μέτωπο. Η αλήθεια είναι ότι οι επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίματα είναι πρωτόγνωρες και θα αλλάξουν όλα όσα ξέραμε σε οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο, οπότε τίποτα δεν αποκλείεται.

Όποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τι θα γίνει στη μ.Κ. (μετά Κορωνοιό) εποχή, σεναριολογεί και κινδυνεύει να εκτεθεί από την πραγματικότητα που τρέχει με ταχύτητες, που ανατρέπουν τα πάντα. Όλα όσα ξέραμε χθες δεν ισχύουν σήμερα και φυσικά όλα όσα ξέρουμε σήμερα είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ισχύουν αύριο…

Μία σημαντική διευκόλυνση προσφέρει το Ψηφιακό Κράτος στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν δηλώσει μερική ή ολική αναστολή λειτουργίας. Απλά, επισκεφτείτε το supportemployees.yeka.gr και συνδεθείτε με τα στοιχεία σας από το Taxis, ώστε να συμπληρώσετε την ατομική σας δήλωση για να λάβετε το επίδομα των 800 ευρώ που δικαιούστε. Όσοι έχετε περάσει ατέλειωτες ώρες στην ουρά του ΟΑΕΔ, θα εκτιμήσετε αφάνταστα την ψηφιακή διαδικασία.

Είναι πάντως γεγονός ότι είμαστε σε μία περίεργη φάση. Όλες οι εταιρείες προσπαθούν να επιβιώσουν, οι περισσότερες θέλουν να πετύχουν, λιγότερες καταφέρνουν να μιλάνε όλοι γι’αυτές, και μόνο μετρημένες καταφέρνουν να γίνουν παραδείγματα προς μίμηση. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει πλέον ο ΟΤΕ, αφού το Harvard έκανε case study με την ονομασία, «OTE: Managing in Times of National Crisis», το επίτευγμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του ομίλου, στα χρόνια της παγκόσμιας -και ειδικά της ελληνικής- οικονομικής κρίσης.

Όλα τα παραπάνω, αλλά και οι αποτελεσματικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, έπεισαν τη Deutsche Telekom να παρατείνει τη θητεία του Μιχάλη Τσαμάζ, ως πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Όχι βεβαίως ότι δεν τον ήθελαν στη Γερμανία, αλλά έχει ακόμα πράγματα να κάνει εδώ. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει αναγγείλει και ένα στρατηγικό πλάνο…. Οι περισσότεροι στέκονται τα πρόσφατα επιτεύγματά του. Στην πράξη ωστόσο ήταν ο αναμορφωτής της αγοράς της Κινητής τηλεφωνίας, αφού στην ουσία ήταν αυτός που κατήργησε τις συνδέσεις «μαϊμού» που κάποτε ήταν περισσότερες κι από τις κανονικές. Σα να ζούσαμε στον «πλανήτη των πιθήκων»….

Τελικά, ο κορονοϊός αποδεικνύεται μεγάλος επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ακόμα και το «έρμο» το Σύζευξις 2, που βρισκόταν σε λήθαργο τόσα χρόνια, τώρα υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Η Κοινωνία της Πληροφορίας, έχει προγραμματίσει την υλοποίηση έργων πληροφορικής, προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα στο 2020, όπως μας δήλωσε ο CEO της, Σταύρος Ασθενίδης. Φυσικά υπάρχουν αιτήματα για παράταση των σχετικών διαγωνισμών από τις εταιρείες, αντίστοιχα λόγω του κορονοϊού, τα οποία η ΚτΠ αντιμετωπίζει θετικά, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών.

Παράταση πήρε και η διάρκεια της δράσης Superfast Broadband, αν και για διαφορετικούς λόγους. Καθώς η ζήτηση συνεχίζει να είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη, το δικαίωμα συμμετοχής επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Να δείτε πάντως που η καραντίνα θα κάνει το θαύμα της, αναδεικνύοντας “the need for speed”! To μέλλον είναι ένα ορμητικό ποτάμι και με τις απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα- αφού η σύνδεση «μοιράζεται» σε πολλούς- αυτό που πρώτα ήταν λαγός μοιάζει με χελώνα…

Στο «γειτονικό» μέτωπο του Ultrafast Broadband, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών δικαίωσε τη Wind, που κινδύνεψε να μείνει εκτός του έργου. Η ΑΕΠΠ απεφάνθη ότι η Wind πρέπει να συμμετέχει, κάνοντας δεκτό το επιχείρημα ότι πρέπει να δώσουν το «παρών» όλοι οι πάροχοι. Σωστή απόφαση, γιατί ο ανταγωνισμός σε κρατάει σε φόρμα και παράγει καλύτερα και κατά κανόνα φτηνότερα προϊόντα!

Ο ΥΠΕΡΙΩΝ, δηλαδή η πλατφόρμα καταγραφής ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων, επιβεβαίωσε ένα δυστυχές γεγονός. Ότι δηλαδή, παραμένει αισθητή διαφορά μεταξύ των δύο. Όπως με το να θυμάσαι τη φωτιά δεν ζεσταίνεσαι, έτσι με το να θυμάσαι την ονομαστική ταχύτητα μέχρι να κατεβάσεις σε χρόνο dt ένα αρχείο, η απόσταση από την θεωρία στην ….είσπραξη (της ταχύτητας) είναι μεγάλη!

Παρ’ όλο που ο μέσος όρος downlink ανέβηκε από τα 16 στα 20 Mbps, και το uplink από τα 2.5 στα 4 Mbps, εκτιμάται ότι οι αυξήσεις οφείλονται στις συνδέσεις VDSL / Fiber, και όχι στη βελτίωση των ADSL. Για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις…

Αν θέλετε να αποκτήσετε μία πιο εμπλουτισμένη εικόνα σχετικά με το εμπόριο «στα χρόνια του κορονοϊού», ρίξτε μια ματιά στη μελέτη του Skroutz, που καταγράφει τα trends, τόσο στα είδη που σημείωσαν αυξητική τάση, όσο και σε αυτά που σημείωσαν πτωτική. Βέβαια έρχεται λίγο σε αντίθεση με την μελέτη του GRECA που παρουσιάσαμε πριν από μία εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τρέχει και μία ανεξάρτητη έρευνα που θα ανακοινωθεί οσονούπω.

Εν ολίγοις, όπως θα περίμενε κανείς, το μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκαν τα ρούχα και οι τσάντες, προφανώς λόγω μείωσης των μετακινήσεων, ενώ αυξητική πορεία σημειώνουν η τεχνολογία, το DIY, τα όργανα γυμναστικής, και φυσικά τα ιατρικά και φαρμακευτικά είδη. Συγκεκριμένα η κατηγορία “Hobby – Αθλητισμός” ανέβηκε +70,40%, η “Υγεία – Ομορφιά” κατά +54,30%, η “Τεχνολογία” αυξήθηκε +43,70% και η κατηγορία “Σπίτι – Κήπος” κατά +35,60%. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι οι εταιρείες ταχυμεταφορών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αύξηση των αναγκών που προέκυψε.

Η Space Hellas ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα για το 2019 και είναι μία χαρά, με άνοδο και θετική δυναμική. Αυτό βέβαια θα πουν οι σκεπτικιστές ήταν το 2019, γιατί το 2020 θα είναι δύσκολη χρονιά για όλους… Εκτός, αν κάποιοι έχουν εκτοξευτεί τόσο πολύ, που δεν καταλαβαίνουν ούτε κορονοιούς ούτε κρίσεις… Στο κάτω – κάτω της γραφής η λύση στην κρίση είναι -σε μεγάλο βαθμό- η τεχνολογία, γιατί όποιος μείνει πίσω χάθηκε.

Και δε λέω καλές οι ψηφιακές υπηρεσίες που διαφημίζουν οι τράπεζες, διαλαλώντας ότι κάνουν τα πάντα on line. Μη χρειαστεί μόνο να πάρεις τηλέφωνο, γιατί θα πρέπει να οπλιστείς με απίστευτη υπομονή. Κάπως έτσι το user experience πέφτει στο ναδίρ. Διότι καλή η τεχνολογία, αλλά αν δεν υπάρχει human touch ούτε στο τηλέφωνο πάνε όλα περίπατο…

Στη Forthnet δεν έχουμε καμία ιδιαίτερη εξέλιξη… Βασικά, η μόνη εξέλιξη ήταν πως είχε κάποια προβλήματα το δίκτυο της εταιρείας… Μάλιστα, είναι ο μόνος πάροχος που είχε προβλήματα που να αφορούσαν μέρος του δικτύου και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις. Κάποιοι είπαν ότι μπορεί να φταίει το γεγονός ότι ο εξοπλισμός είναι πιο παλιός, αλλά σε κάθε περίπτωση βλάβες συμβαίνουν.

Από την άλλη πλευρά οι πιστώτριες τράπεζες προσπαθούν να κάνουν έναν «πλειοδοτικό» διαγωνισμό, αφήνοντας να εννοηθεί πως όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει το μαγαζί. Τώρα βέβαια, ποιος έχει διάθεση να ρίξει ζεστό χρήμα τέτοιες εποχές για να λήξει το σήριαλ της 5ετίας, θα σας γελάσω. Ίσως κάποιος που θα έχει στρατηγικά συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση κύκλοι των τραπεζών λένε ότι δεν πρόκειται να μπουν με τους δύο αυτούς ενδιαφερόμενους σε μακροχρόνιες διαδικασίες, αλλά ο στόχος τους είναι να κλείσουν, εκτός απροόπτου την υπόθεση το δυνατόν γρηγορότερα. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά θα επιλέξουν όποιον από τους δύο φέρει την πρόταση που είναι η γρηγορότερα υλοποιήσιμη. Γιατί βιάζονται τόσο; Μα, μέσα στο τουρλουμπούκι που ζούμε, δεν θα ασχοληθεί κανείς με το μεγάλο κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων…

Το digit all slogan της Samsung, ισχύει απόλυτα για την κυβέρνηση. Ότι το δημόσιο θα προχωρούσε τόσο γρήγορα σε κινήσεις ψηφιοποίησης, μάλλον δεν θα το περίμενε ούτε ο Πιερρακάκης!
Η άυλη συνταγογράφηση πάει σφαίρα, κάτι που είναι λογικό, γιατί λύνει πραγματική ανάγκη. Και το Δημόσιο ετοιμάζεται να στείλει 10000 εργαζομένους να εργάζονται από το σπίτι τους αξιοποιώντας το Σύζευξις.
Που να ήταν έτοιμο και το Σύζευξις ΙΙ…

Παράλληλα, και οι δήμοι προχωράνε σε αντίστοιχες κινήσεις και η τηλεδιάσκεψη έχει γίνει must για όλους αν κρίνω από τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν στα social media. Εδώ άρχισαν και οι online συνεντεύξεις Τύπου με πρώτη αυτή του υπουργείου Τουρισμού για την πλατφόρμα Greece From Home που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Google. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είχαμε και την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Πέγκυς Αντωνάκου!

Τα πάντα είναι on line πλέον. Εδώ πάνε καλά οι online παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, που είχε 22000 επισκέπτες προχθές!!! Γενικώς, θα έλεγα ότι είναι η εποχή της τηλεδιάσκεψης ή του conference ή του conference call.

Όπως θέλεις πες το. Άλλωστε, έχουμε πήξει στις εφαρμογές για conference call ή calls.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε χρησιμοποιήσει για επικοινωνία τα: Zoom, Facebook Messenger, Viber, Skype, Skype for Business, Microsoft Lync, Microsoft Teams, 8×8 και σίγουρα κάτι θα ξεχνάω… Τα νούμερα είναι τρελά: Η Cisco ανακοίνωσε ότι το Webex ξεπέρασε τα 320 εκατ. χρήστες το Zoom είναι στα 200 εκατ., το Teams που είναι και φρέσκο στα 44 εκατ., το Skype στα 40 εκατ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό