26.3 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Wall Street: Τα βλέμματα στα αποτελέσματα των τραπεζών

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες πιθανότατα θα εμφανίσουν χαμηλότερα κέρδη στο πρώτο φετινό τρίμηνο με τις προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς να «συννεφιάζουν» λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα κέρδη ανά μετοχή για τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσουν πτώση 10% σε ετήσια βάση με βάση το μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών. Οι ανακοινώσεις ξεκινούν από σήμερα.

Η φυγή των αποταμιευτών από τις μικρές τράπεζες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank φούσκωσε τις φτηνές καταθέσεις στις μεγάλες τράπεζες και θα ενισχύσει τα καθαρά έσοδα από τόκους, εκτιμούν οι αναλυτές. 

Η JP Morgan Chase, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα μάλλον θα «κλέψει» τις εντυπώσεις με υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Η JP Morgan αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση 30% στα κέρδη ανά μετοχή, ενισχυμένα από προβλεπόμενη άνοδο 36% των καθαρών εσόδων από τόκους.

Ωστόσο, οι σφιχτότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και η επιβράδυνση της οικονομίας σημαίνουν πιο αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης των δανειοδοτήσεων και περισσότερες πιστωτικές επισφάλειες που θα οδηγήσουν σε υψηλότερες προβλέψεις για πιθανές ζημιές.

Οι διοικήσεις των τραπεζών προβλέπεται ότι θα ακολουθήσουν πιο αμυντική πολιτική και μέτρα ρευστότητας που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα καθαρά έσοδα από τόκους χαμηλότερα.

Η κερδοφορία αναμένεται να δεχτεί «χτύπημα» από τη σχετική ξηρασία στις δραστηριότητες κεφαλαιαγοράς και τις επιχειρηματικές συμφωνίες, τάση που θα πλήξει τους γίγαντες της επενδυτικής τραπεζικής όπως τη Goldman Sachs και τη Morgan Stanley.

Tα κέρδη ανά μετοχή της Goldman προβλέπονται μειωμένα κατά ένα πέμπτο λόγω της «κοιλιάς» στις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 τα κέρδη σημείωσαν πτώση 69% λόγω των χαμηλότερων εσόδων από υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου.

Ο τραπεζικός δείκτης του S&P 500 χάνει 14% μέχρι στιγμής φέτος.

Για τις τράπεζες η άνοδος των επιτοκίων σημαίνει υψηλότερα κέρδη από τις δανειοδοτήσεις, καθώς πληρώνουν πολύ χαμηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις. Τα καθαρά έσοδα από τόκους για τις έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες προβλέπονται αυξημένα κατά 30% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όμως, τα ισχυρότερα έσοδα που φέρνουν τα υψηλότερα επιτόκια θα αντισταθμιστούν έως ένα βαθμό από την αύξηση των κόκκινων δανείων. Στον οίκο Moody’s προβλέπουν σταδιακή αύξηση των προβλέψεων, ιδιαίτερα στα δάνεια εμπορικών ακινήτων και στις πιστωτικές κάρτες.

Οι αναλυτές θα εξετάσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών για να δουν ποιες τράπεζες προσέλκυσαν ή έχασαν καταθέσεις στην τραπεζική κρίση του Μαρτίου και θα αξιολογήσουν τις επιπτώσεις για την πιστωτική επέκταση και την οικονομία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό