19.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Viva Wallet: Πρόσω ολοταχώς για νέα χρηματοδότηση μετά τα 80 εκατ. από…

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Κώστα Κετσιετζή

Έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση 80 εκατ. δολαρίων από ισχυρά επενδυτικά ονόματα μεταξύ των οποίων και ο κινεζικός κολοσσός της Tencent, η Viva Wallet προετοιμάζει το έδαφος για τον επόμενο γύρο άντλησης κεφαλαίων (Series D), ο οποίος αν ολοκληρωθεί με επιτυχία μπορεί να ανεβάσει την αποτίμηση της εταιρείας στα 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Capital.gr ο ιδρυτής και CEO του ομίλου, Χάρης Καρώνης η νέα χρηματοδότηση εκτός από τα κεφάλαια που θα ενισχύσουν τα επενδυτικά σχέδια της Viva Wallet λειτουργεί και ως εξασφάλιση για τη συμμετοχή των επενδυτών στον επόμενο γύρο χρηματοδότησης.

Ως προς το πότε θα πραγματοποιηθεί αυτός ο γύρος, ο κ. Καρώνης σημείωσε ότι αυτό θα αποφασιστεί σίγουρα αφού περάσουν κάποιοι μήνες από την κατάργηση των lockdown στην Ευρώπη και την επιστροφή του εμπορίου και της οικονομίας στην ομαλότητα.

Στο μεταξύ τα 80 εκατ. δολάρια που εξασφάλισε η Viva Wallet από  την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital πρόκειται να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων καινοτόμων εφαρμογών, όπως η λειτουργία Tap On Phone που επιτρέπει πληρωμές σε καταστήματα μέσω κινητών Android χωρίς να απαιτείται κάποιο τερματικό.

Παράλληλα η Viva Wallet σχεδιάζει να επεκτείνει την χορήγηση δανείων στους εμπόρους πελάτες της στις 23 ευρωπαϊκές χώρες που δραστηριοποιείται, μέσω της Vivabank που θα αξιοποιήσει το δανεισμό SPV μέσω τρίτων δια της διαδικασίας τιτλοποίησης δανείων. Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής πίσω από την εξαγορά της Praxia Bank την περασμένη χρονιά, που πλέον αποτελεί τη Vivabank.

Παρά την πανδημία και τις δυσκολίες που αυτή προκάλεσε η Viva Wallet συνέχισε όλο αυτό το διάστημα να επεκτείνει το δίκτυο της, διατηρώντας την στόχευσή της στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εμπόρους, κάτι το οποίο την διαφοροποιεί από άλλες ευρωπαϊκές Neobanks όπως η Revolut και η Atom.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιο της περισσότερους από 60.000 εμπόρους στις 23 χώρες που δραστηριοποιείται. Στόχος είναι ο αριθμός των πελατών να αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2021 στους 100.000 και η Viva Wallet να αποκτήσει παρουσία σε τουλάχιστον ακόμη τρεις χώρες.

Ο κολοσσός της Tencent

Εκτός από τα κεφάλαια η παρουσία των τριών επενδυτών μπορεί να ανοίξει και ευκαιρίες για συνέργειες, αυτό εξάλλου σημείωσε και ο κ. Καρώνης.

“Είμαστε βέβαιοι ότι η τεχνογνωσία των επενδυτών μας και το δίκτυο συνεργατών τους, θα επιταχύνουν το σχέδιο της Viva Wallet για την ενοποίηση του κατακερματισμένου συστήματος πληρωμών στην Ευρωπαϊκή αγορά”, ανέφερε στη δήλωσή του που συνόδευε την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό ξεχωρίζει η παρουσία της Tencent, η οποία μπορεί να είναι σχετικά άγνωστη στη χώρα μας αλλά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες κινεζικές εταιρείες.

Η Tencent δραστηριοποιείται στον κλάδο της τεχνολογίας και του gaming στο χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το WeChat, η εφαρμογή που οι Κινέζοι χρησιμοποιούν σχεδόν για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Η Tencent διατηρεί ενεργή επενδυτική στρατηγική έχοντας στρέψει το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια μεταξύ άλλων και σε ευρωπαϊκές startup στον κλάδο του fintech και της τραπεζικής.

[email protected] 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό