20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Toyota – Πιθανός ο εξηλεκτρισμός του GR86!

Ειδήσεις Ελλάδα

H δεύτερη γενιά του ιαπωνικού sports car παρουσιάστηκε στα τέλη του 2020 και κυκλοφόρησε στην αγορά το 2021 φέρνοντας σημαντικές αναβαθμίσεις σε σύγκριση με τον προκάτοχο του. Αναβαθμίσεις στην ισχύ (και την ροπή) χάρη στον νέο, ατμοσφαιρικό boxer κινητήρα των 2.4 λίτρων, στην στρεπτική ακαμψία χάρη σε στοιχεία της Subaru Global Platform και στο design και την ποιότητα της καμπίνας. Αναβαθμίσεις που ζητούσαν για αρκετά χρόνια οι πελάτες και επιτέλους παρέδωσε η ιαπωνική εταιρία. Όμως η δεύτερη γενιά του GR86 ήταν εξαρχής μία υπόθεση άτυπης περιορισμένης παραγωγής καθώς σύντομα το μοντέλο δεν θα μπορεί να πωλείται στην εγχώρια αγορά επειδή δεν θα συμμορφώνεται με τους κανονισμούς εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου στην Ιαπωνία!

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό δεν σημαίνει το τέλος του GR86 αλλά μονάχα την αντικατάσταση της τρέχουσας γενιάς με τη νέα και με αυτήν, τα πρώτα βήματα του sports car της Toyota στην τεχνολογία του εξηλεκτρισμού! Σε πρόσφατη συνέντευξη του σε αγγλικό μέσο ο Chief Technology Officer της εταιρίας, Hiroki Nakajima, δεν επιβεβαίωσε αυτές τις φήμες αλλά δήλωσε με νόημα ότι “τα υβριδικά συστήματα είναι πάντοτε μία καλή λύση για περιβαλλοντικά φιλικά αυτοκίνητα, όχι μόνο επιβατικά αλλά και σπορ μοντέλα”. Το υψηλόβαθμο στέλεχος συμπλήρωσε ότι το κόστος τους είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενώ πρόσθεσε ότι μεσολαβούν άλλα 12 χρόνια από τώρα μέχρι την έμμεση κατάργηση των Μ.Ε.Κ. στην Ευρώπη…

Φυσικά η τεχνολογία του εξηλεκτρισμού δεν είναι καθόλου ξένη στην Toyota που θεωρείται, δικαίως, μία εκ των πρωτοπόρων ενώ έχει διαπρέπει με την συγκεκριμένη τεχνολογία και στον στίβο των motorsports κατακτώντας 5 συνεχόμενες φορές τη νίκη στις 24 ώρες του Le Mans από το 2018 έως το 2022. Μέχρι τώρα όμως και παρά τις φήμες που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, δεν έχει λανσάρει κάποιο υβριδικό sports car. Όπως όλα δείχνουν αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα ενώ η Toyota δεν σταματά να εξερευνά την πιθανότητα και ενός αμιγώς ηλεκτρικού sports car στο μέλλον. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο πρέπει η τεχνολογία να έχει φτάσει σε ένα σημείο, τουλάχιστον όσον αφορά στις μπαταρίες – στέρεας κατάστασης αλλά όχι απαραίτητα. Μέχρι τότε λοιπόν, ας δούμε τι ετοιμάζεται για το εγγύς μέλλον!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό