21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

To πέναλτι-μύθος του Μανωλά, που 28 χρόνια μετά είναι ακόμη η απόδειξη για τους Ολυμπιακούς ότι όλοι είναι… ίδιοι (VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πόσο διαφορετικό είναι το να είσαι ΑΕΚ, αποδείχθηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια. Ο Στέλιος Μανωλάς ήταν αυτός που «ανέλαβε» να το αποδείξει, ομολογώντας ότι είχε κάνει «θέατρο» για να κερδίσει το πέναλτι που είχε δώσει στην ομάδα του τη νίκη σε βάρος της Λάρισας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ηταν 16 Ιανουαρίου του 1994 και η ΑΕΚ αναζητούσε την πέμπτη συνεχόμενη νίκη της, ώστε να κρατήσει τη διαφορά των έξι βαθμών από τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Η Λάρισα, αν και δεν ήταν πια η δυνατή ομάδα του παρελθόντος, κατάφερνε να κρατάει το 0-0 (με τη βοήθεια, βέβαια και του διαιτητή Μπάζα που δεν είχε δώσει δύο καθαρά πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ στο πρώτο εικοσάλεπτο) και η ΑΕΚ κινδύνευε με μια από τις ελάχιστες εντός έδρας απώλειές της εκείνα τα χρόνια.

Στο 84΄, όμως, ο 33χρονος κεντρικός αμυντικός Στέλιος Μανωλάς ελίχθηκε στην αντίπαλη περιοχή με τεχνική μεσοεπιθετικού! Ο Στέφαν Στόικα τον μάρκαρε χωρίς να τον ακουμπήσει, ο παίκτης της ΑΕΚ βούτηξε, ο διαιτητής ξεγελάστηκε και καταλόγισε πέναλτι και ο Αλέξης Αέξανδρής έδωσε τη νίκη με το εύστοχο πέναλτι.Ο αγώνας τελείωσε μέσα σε ένταση, με τους Τσουκάλη, Προβίδα να αποβάλλονται από πλευράς ΑΕΛ και τον Τάσο Μητρόπουλο από πλευράς ΑΕΚ. Οι φιλοξενούμενοι διαμαρτύρονταν, ενώ ο ίδιος ο Μανωλάς ομολόγησε δημόσια ότι έπεσε χωρίς να έχει ανατραπεί.Οι επόμενες μέρες είχαν επίκεντρο της αθλητικής επικαιρότητας αυτό το γεγονός. Ο Μανωλάς αρχικά τιμωρήθηκε για δυσφήμιση του αθλήματος (αν και σε άλλη χώρα μπορεί να έπαιρνε και… παράσημο για την ειλικρίνειά του) αλλά η ποινή του κατέπεσε στην έφεση και ενώ πρώτα ο ποδοσφαιριστής απείλησε ότι, σε περίπτωση τιμωρίας, δεν θα συμμετείχε με την Εθνική Ομάδα στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.Πέντε χρόνια αργότερα δήλωνε σε συνέντευξή του στον Βασίλη Σαμπράκο στο «Βήμα»: «Ολη η ΑΕΚ είχε τσαντιστεί τότε μαζί μου: ο πρόεδρος, ο προπονητής, οι συμπαίκτες, ο κόσμος. Δυστυχώς η ΑΕΚ πλήρωσε στη συνέχεια το κόστος της κίνησής μου. Πέρασαν πολλά παιχνίδια για να ξανακερδίσουμε πέναλτι. Δεν μετάνιωσα όμως. Στη ζωή καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές. Το άθροισμα των επιλογών είναι ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου. Ενιωσα την ανάγκη να το πω, για να είμαι εντάξει απέναντι στον εαυτό μου».

Για να τα λέμε και όλα, βέβαια, ο Παναθηναϊκός που ακολουθούσε στη βαθμολογία, είχε νικήσει στην ίδια αγωνιστική τον Ηρακλή με 2-0, με τον διαιτητή Καραπατά να… ποδοπατά τους κανονισμούς παιδειάς. Μπορεί οι αντίπαλοι της ΑΕΚ να μίλησαν για δύναμη του Μελισσανίδη και της ΑΕΚ στο παρασκήνιο, αλλά όσα είχαν γίνει μία μέρα πριν στο ΟΑΚΑ αποτελούσαν σκάνδαλο. Σας παραθέτουμε το βίντεο και αυτού του αγώνα, ώστε να δείτε τι πέναλτι «πήραν» οι Μαραγκός και Σαραβάκος και τι αποβολή γλίτωσε ο Αποστολάκης.Η ΑΕΚ υποτίθεται ότι ήταν η ευνοημένη της αγωνιστικής, όμως οι Βαρδινογιάννηδες ήταν οι πρώτοι στο παρασκήνιο. Αλλά δεύτεροι στη βαθμολογία, πίσω από την καλύτερη ελληνική ομάδα όλων των εποχών.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ατματσίδης, Αγορογιάννης (61′ Τσιάρτας) Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Μ. Βλάχος, Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Δημητριάδης (46′ Σλίσκοβιτς) Μητρόπουλος, Κασάπης

Στις 16 Ιανουαρίου

16/1/49 Πανιώνιος-ΑΕΚ 2-1 (Πρωτάθλημα Αθηνών)

16/1/55 ΑΕΚ-Αιγάλεω 2-1 (Πρωτάθλημα Αθηνών)

16/1/66 Πανιώνιος-ΑΕΚ 0-1 (Α’ Εθνική)

16/1/72 Πιερικός-AEK 0-0 (Α’ Εθνική)

16/1/77 Καβάλα-ΑΕΚ 0-1 (Α’ Εθνική)

16/1/83 Ηρακλής-ΑΕΚ 2-2  (Α’ Εθνική – ο Λάκης Παπαϊωάννου ισοφάρισε λίγο πριν τη λήξη και η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία για ένα μεγάλο διπλό)

16/1/97 ΑΕΚ-Πανηλειακός 2-0  (Α’ Εθνική)

16/1/00 ΑΕΚ-Καβάλα 3-0  (Α’ Εθνική -πρώτο ματς πρωταθλήματος με Παθιακάκη στον πάγκο, χατ τρικ ο Μαλαδένης)

16/1/10 Ηρακλής-ΑΕΚ 1-1 (Α’ Εθνική -χαμένο πέναλτι για την ΑΕΚ από τον Τζιμπούρ με… αλά Πανένκα εκτέλεση που έφυγε άουτ στο 89′)

16/1/11 Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ 0-3 (Α’ Εθνική)

16/11/2020 Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ 1-1 (Κύπελλο Ελλάδας- πρώτος αγώνας της φάσης των “16”)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό