17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

“This is my way”- Σαμπάνιες και αποστάγματα για την Πρωτοχρονιά από την Ανδριάνα Φοή

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανδριάνα Φοή , WSET Diploma (Cand.) “The Wine Connoisseurs”

2023 νέος χρόνος , ευχές, χαμόγελα, πάρτι, όνειρα, χορός !

Ας πάμε ρηξικέλευθα λοιπόν, βάζοντας στα βαριά χαμηλά ποτήρια μας Ελληνικά  παλαιωμένα τσίπουρα και  αποστάγματα. Κοντράρουν στα ίσια τα ουίσκι και τα κονιάκ και δικαίως είναι η νέα τάση.

Για  την άλλη πλευρά της  ροζέ ζωής ας  γεμίσουμε  τις τουλίπες μας της σαμπάνιας με τις περλέ φυσαλίδες της χαράς, Ελληνικά αφρώδη, Prosecco και Σαμπάνια !

Στην υγειά μας λοιπόν για ένα φωτεινό 2023 !!!

Methexis Cigar, Κώστα Λαζαρίδη

Δεν αγαπώ τον συνδυασμό ουίσκι αποστάγματα και πούρα, ούτε σαν εικόνα αλλά εδώ υποκλίνομαι, τι να πρωτοπώ , σπάνιο, δυσεύρετο, μοναδικό. Εξαιρετικό παλαιωμένο απόσταγμα σταφυλής από τον μεγάλο Έλληνα οινοπαραγωγό Κώστα Λαζαρίδη όπου “Απόσταγμα σταφυλής” είναι η πιό σοφιστικέ παραλλαγή του αποστάγματος στεμφύλων σταφυλής (του τσίπουρου και της τσικουδιάς δηλαδή), αφού αποτελεί ουσιαστικά απόσταγμα κρασιού, δηλαδή Βrandy.

 

Σταφύλια της ποικιλίας Sauvignon Blanc ,παλαίωση σε καινούρια γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου έχει ωριμάσει o Amethystos Sauvignon Blanc. Παλέτα με αρώματα που κινούνται από τα αποξηραμένα φρούτα, το κακάο, την βανίλια και την καραμέλα βουτύρου. 

Κάθε σταγόνα του μια μοναδική εμπειρία, μια γιορτή των αισθήσεων. Ναι για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα καλό, αρωματικό πούρο είναι εμπειρία μοναδική.

Τιμή :50 €

Παλαιωμένο Τσίπουρο Σιγάλα

 

 

Μα τσίπουρο από την Σαντορίνη ? κάπως  σαν το τραγουδάκι « Καράβι βγήκε στην στεριά…» ακούγεται αλλά εδώ μπαίνει στην σκηνή  ο Πάρις Σιγάλας πάντα  ανήσυχος οινοποιός και τώρα και αποσταγματοποιός .

 

Διπλή απόσταξη από στέμφυλα Ασύρτικου και Μαυροτράγανου, παλαίωση για τουλάχιστον 3 χρόνια σε βαρέλια στα οποία προηγουμένως έχει παλαιώσει το γλυκό κρασί Vinsanto σε κελάρια με τα  ηφαιστειογενή χώματα της Σαντορίνης να τα αγκαλιάζουν.

 Πιο χρυσαφένιο, με έντονους δρύινους και γλυκοπικάντικους χαρακτήρες.

Απολαύστε το σαν ουίσκι σε χαμηλά ποτήρια, χωρίς καθόλου πάγο.

 

Τιμή: 30 €

 

Χρυσή Βίδρα, Γκλίναβος

 

Πας λοιπόν στα Ζαγόρια, στην Ζίτσα και εκεί μέσα στην ομίχλη και τα πέτρινα αρχοντικά βρίσκεται το οινοποιείο του Γκλίναβου, στολίδι και φύλακας των οινικών επάλξεων.

Γιατί όχι μόνο την κανακεύει και μεγαλουργεί με την ντόπια ποικιλία Ντεμπίνα παράγοντας Αφρώδεις Οίνους αλλά παράγει και ένα τσίπουρο από Ντεμπίνα. Παλαιώνει για δύο χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Κεχριμπαρένιο χρώμα, αρώματα βανίλιας και σοκολάτας και τόσο ,τόσο γλυκόπιοτο.   

Τιμή: 25  €

Ωδή Πανός Ροζέ, Κτήμα Σπυρόπουλου  

Πολύ πριν γίνουν ¨μόδα¨ τα  αφρώδη ,το κτήμα Σπυρόπουλου στην  Αρκαδία ήταν πιονέρος τόσο στην παραγωγή ροζέ όσο και στην παραγωγή λευκών αφρωδών κρασιών από την ξεχωριστή ερυθρωπή ποικιλία του Μοσχοφίλερου .

Ένα πολύ εξωστρεφές ροζέ αφρώδες κρασί από Μοσχοφίλερο που σ’ αυτό το μυστικιστικό μπουκάλι κλείνεται όλη η γοητεία του. Φυσαλίδες που χορεύουν παρασύροντας  ζωηρά φρουτώδη και ανθικά αρώματα και γεύσεις, ανεβάζοντας την διάθεση στα ύψη! Ιδανικό για απεριτίφ αλλά και για να συνοδεύσει νόστιμα ορεκτικά.

Και σημειώστε, βιολογικό από ιδιόκτητους παλιούς αμπελώνες .

Τιμή: 12  €

Deus Rosato, Cavino

Είναι  ημιαφρώδης και  ημίγλυκος ροζέ, δηλαδή βάλε μου και εμένα και ξανά βαλέ μου. Όσο και αν οι ¨μυημένοι¨ οινόφιλοι συνοφρυώνονται μα τα ημί -μαζί και εγώ το ομολογώ – αρέσει πολύ, από 18 έως 98 και βάλε.

Κάτι η ελαφριά γλύκα του, κάτι το βαθύ ροζέ χρώμα του αγκαλιά με αρώματα κερασιού και τριαντάφυλλου μαζί μ΄ ένα δροσιστικό στόμα γεμάτο φυσαλίδες, σίγουρο είναι ότι  θα σκορπίσει χαμόγελα χαράς.

 Τιμή: 12  €

Montelvini, Prosecco DOC Rosé Brut 

Bella Italia, και η χρήσιμη πληροφορία : Τα Prosecco έχουν ξεπεράσει   παγκοσμίως σε αξία και σε εκατομμύρια φιάλες τις πωλήσεις της  σαμπάνιας.

Πολυτέλεια από το μπουκάλι μέχρι τον ουρανίσκο μας. Αφρισμός επίμονα γοητευτικός με έντονα ροζ, βαθύ σωμών χρώμα .Ένα   μπουκετάκι   λουλούδια λευκά, κόκκινα φρούτα, λίγο αλμυρούτσικο και ταυτόχρονα δροσερό. 

Τιμή: 15  €

Billecart -Salmon, Βrut Rosé Champagne

2023 και σαμπάνια!!!

Από μικρόν οίκο με ιστορία 200 χρόνων και επτά γενεών ,και όχι βιομηχανοποιημένο προϊόν, από Grand -Cru αμπελώνες στην περιοχή της σαμπάνιας Reims  και στο χωριό Mareuil-sur-Aÿ.

Μια ρομαντική ιστορία που ξεκινάει όταν ο Nicolas François Billecart  παντρεύεται την  Elisabeth Salmon το 1818 και δημιουργούν τον δικό τους Οίκο Σαμπάνιας. Μπλέντ από Chardonnay, Pinot Meunier και Pinot Noir.

Με τα διακριτικά και γκουρμέ αρώματά της , αυτή η σαμπάνια αποτελεί σημείο αναφοράς ανάμεσα στις ροζ σαμπάνιες. Αστραφτερό ρόδινο χρώμα, εκπληκτική φινέτσα, μεγάλη ένταση αφρισμού αγκαλιάζονται από αρώματα κόκκινωνν φρούτων και εσπεριδοειδών.

Και όταν επιπλέον   αυτή η ιδιαίτερη σαμπάνια συστήνεται από τον διάσημο Pastry Chef  Pierre Hermé λέγοντας  “Για μένα, αυτή την  σαμπάνια μπορείς να την απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή, στο μεσημεριανό στο πρωινό ή βραδινό. Ανά πάσα στιγμή, είναι σαν μια ακτίνα του ηλιακού φωτός που ξεπερνά την ομορφιά της στιγμής”  πως μπορείς να αντισταθείς ?

Τιμή: 70  €

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό