16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Thessaloniki Summit 2023: Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαφή μηνύματα προς Αλβανία και Τουρκία απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2023. Εξίσου σαφές μήνυμα για συνέχιση του πολέμου στη Γάζα μέχρι την πλήρη εξόντωση της Χαμάς κόμισε ο πρέσβης του Ισραήλ, Νόαμ Κατς.

Ο κ. Σχοινάς ξεκαθάρισε προς όσους θέλουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας πως δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση ή μικρή πόρτα απόκλισης τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και όλες τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες στηρίζεται η Ε.Ε., αναφερόμενος στην περίπτωση του δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας (σ.σ. Φρέντι Μπελέρη) που συνεχίζει να κρατείται από τις αλβανικές αρχές.

Παράλληλα διασαφήνισε πως το ευρωπαϊκό μονοπάτι της Τουρκίας πρέπει να προκύψει μέσα από δεσμεύσεις σε όλο το εύρος των πολιτικών και όχι επιλεκτικά και κρυπτοτακτικιστικά, με αφορμή τόσο τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για τη Χαμάς, όσο και για το ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και αντιθέτως έχουν αυξηθεί οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου, ο IGB και ο αγωγός Θεσσαλονίκης – Βόρειας Μακεδονίας, θα συμβάλλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ν.Α. Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων από τη Gasprom και τη Ρωσία, τόνισε από την πλευρά του ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν υφυπουργός της κυβέρνησης Μπάιντεν αρμόδιος για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιατ.

thessalonikisummit.gr

Τις λύσεις που προωθεί η Ευρώπη για το μεταναστευτικό, ώστε να υπάρξει νόμιμη και όχι παράνομη μετανάστευση ανέλυσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. Κατά τον ίδιο, μάλιστα, το πραγματικό πρόβλημα για τη χώρα μας είναι η νόμιμη μετανάστευση, λόγω της γραφειοκρατίας και των χαοτικών συναρμοδιοτήτων και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση που αφορά τη διεκπεραίωση των διαδικασιών νόμιμης μετανάστευσης αποτελεί κορυφαία επιδίωξη της Κυβέρνησης και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

thessalonikisummit.gr

Με τρένο θα πραγματοποιείται στο σύνολό του από τις 15 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, το επιβατικό σιδηροδρομικό δρομολόγιο Αθήνας- Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, από τις 10 Δεκεμβρίου επανεκκινούν τα εμπορευματικά δρομολόγια από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα και η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρόμου θα επιτευχθεί το 2025.

To Thessaloniki Summit διοργανώνει για έβδομη φορά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό