24.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Talk of the market: To μεγάλο στοίχημα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί στις αγορές, με τους αγοραστές να βγαίνουν σήμερα μπροστά στην έναρξη των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων. Eιδικότερα στην Ευρώπη, οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν κάποιο θετικό “σήμα” από το σημερινό Eurogroup, μετά το ναυάγιο της Τρίτης. Θετικά πάντως θα επιδρούσαν νέα για τη σύγκλιση σε μια απόφαση λελογισμένου ρίσκου ως προς τα νέα δάνεια που θα πρέπει να λάβουν η χώρες, τα οποία θα έδιναν ταυτόχρονα ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ευρώπη, σε θεσμικό επίπεδο, καθιστώντας πιο αποτελεσματική την προσπάθεια αντιμετώπισης της πολυδιάστατης κρίσης από την πανδημία.

 

Στοίχημα αποτελεί για την Ελλάδα η καλή διαχείριση της οικονομικής κρίσης, μετά τα εύσημα που εισπράττει για τη μέθοδο της στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Σ΄αυτή τη φάση, της επανεκκίνησης, έδωσαν έμφαση και κορυφαία στελέχη της αγοράς, μεταξύ των οποίων ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Mytilineos, ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, που συμμετείχαν σε διαδικτυακή συζήτηση για την κρίση που διοργάνωσε ο “Κύκλος Ιδεών”.  

 

Ειδικά στον τομέα του τουρισμού απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί. Σημειώνεται ότι: α) τα περιοριστικά μέτρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν σχεδόν στην έναρξη της θερινής σεζόν, β) οι κίνδυνοι για πιθανή υποτροπή του φαινομένου Co-19, κατά τόπους, θα είναι υπαρκτοί όσο είναι σε εξέλιξη οι μελέτες για φάρμακα και εμβόλιο και γ) οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να τρέξουν για να καλύψουν τη ζημιά του lockdown. Ας σημειωθεί ότι ο κλάδος στους δύο πρώτους μήνες εκτιμάται ότι είχε έσοδα μισό δισ., ποσό που απέχει πολύ από τα 25 δισ. που έφερε συνολικά ο τουριστικός κλάδος το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ.

 

Σήμερα άρχισαν να καταθέτουν αιτήσεις οι πληττόμενοι επιστημονικοί φορείς – περίπου 180 χιλ., μεταξύ των οποίων δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί κ.α. – για την ενίσχυση των 600 ευρώ μέσω τηλεκατάρτισης. Συνολικά οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αιτήσεις για συμμετοχή στις κρατικές ενισχύσεις ξεπερνούν ήδη το μισό εκατομμύριο.

 

Παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της παράτασης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας. Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς σε ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα ενόψει της διόγκωσης των προβλημάτων ρευστότητας στην αγορά και της λήξης του σημερινού πλαισίου στα τέλη του μήνα.

 

Μεγάλη Παρασκευή αύριο για καθολικούς/διαμαρτυρόμενους και οι τράπεζες, αν και θα είναι ανοιχτές, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι δεν θα λειτουργεί το σύστημα Target2 και άρα δεν θα είναι δυνατόν να διεκπεραιωθούν ορισμένες διατραπεζικές συναλλαγές. Το ίδιο ισχύει για τη Δευτέρα, 13 Απριλίου, δεύτερη μέρα του Πάσχα. Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εταιρείες του ομίλου του ΧΑ και όλο το φάσμα των επενδυτικών εταιρειών.

 

Η Landis+Gyr, με παρουσία στην Ελλάδα μέσω του εργοστασίου που διαθέτει στην Κόρινθο, σχεδιάζει νέες επενδύσεις στη χώρα. Στοχεύει στην κατασκευή νέας μονάδας στην Κόρινθο με τη δημιουργία 170 νέων θέσεων εργασίας σε έναν τομέα αιχμής, αυτόν της ολοκληρωμένης διαχείρισης ενέργειας. Το θέμα συζήτησε με στελέχη της εταιρείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Η Cenergy Holdings, στις εταιρείες της οποίας περιλαμβάνονται οι όμιλοι Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια, διαβεβαίωσε το επενδυτικό κοινό διά του οικονομικού της διευθυντή Αλέξανδου Μπένου, ότι τα εργοστάσια παράγουν σε κανονικό ρυθμό, χωρίς ακυρώσεις παραγγελιών και χωρίς προβλήματα σε logistics. Όπως είπε, στο πλαίσιο παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, δεν έχει παρουσιαστεί προς το παρόν πρόβλημα στις πληρωμές, ενώ στα προϊόντα του τομέα κατασκευών αναμένεται πτώση το επόμενο τρίμηνο.

 

Έτος ολικής επαναφοράς για την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου της στην Ξάνθη ήταν το 2019 για την Sunlight, που εμφάνισε κύκλο εργασιών 180 εκατ. ευρώ από 108 εκατ. ευρώ το 2018. Το EBITDA του ομίλου ανήλθε σε 22,2 εκατ. ευρώ από 19,7 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 11,7 εκατ. ευρώ έναντι 10,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σημειώνεται επίσης η σύσταση θυγατρικής στην Αμερική για την επιτάχυνση της επέκτασης στην τοπική αγορά και η είσοδος στην ανερχόμενη αγορά μπαταριών λιθίου με το λανσάρισμα μπαταριών λιθίου, Li.ON FORCE για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (EIVs).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό