27.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Talk of the market: Πρεμιέρα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στη σκιά του κορωνοϊού

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε πλήρες lockdown από σήμερα η Ελλάδα. Στο νέο περιβάλλον υπάρχει αβεβαιότητα για την εξέλιξη της επιδημίας στο εσωτερικό της χώρας αλλά και για τη διάρκεια της κρίσης που έχει προκαλέσει. Επομένως η όποια οικονομική πρόβλεψη είναι επισφαλής. Χωρίς σαφή δεδομένα δεν υπάρχει ανάλυση, όπως σημειώνουν εμπειρογνώμονες και υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του Co – 19 στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών αλλά και στην οικονομία. Οπότε η εβδομάδα ξεκινά με πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αβεβαιότητα για τις αγορές και με την ελπίδα να βελτιωθεί η ορατότητα και η δυνατότητα πρόβλεψης. 

-Εξάλλου, και η Τράπεζα της Ελλάδος, που στην έκθεση της προέβλεψε μηδενική ανάπτυξη φέτος (βασικό σενάριο), από 2,4% της προηγούμενης πρόβλεψης, επισημαίνει ότι η επιβράδυνση έχει να κάνει με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν προς το παρόν να ποσοτικοποιηθούν.

-Εν τω μεταξύ, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος ενέκριναν τη διανομή μερίσματος 0,6720 ευρώ ανά μετοχή. Επί του μερίσματος θα γίνει παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5% και άρα το καθαρό μέρισμα ανέρχεται σε 0,6384 ευρώ. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 26η Μαρτίου ενώ η πληρωμή του αρχίζει 2 Απριλίου.

– Πρεμιέρα σήμερα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ). Σε δύσκολη συγκυρία η πρώτη συνεδρίαση της νέας προθεσμιακής αγοράς, με τη ΔΕΗ σε ρόλο market maker να εισάγει το πρώτο προθεσμιακό προϊόν και την Eurobank Equities να της παρέχει υπηρεσίες διόδευσης εντολών. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην άρτια διεξαγωγή της συνεδρίασης, από τεχνικής άποψης, διότι οι συνθήκες δεν ευνοούν επενδυτική στρατηγική…

– Οικονομική ενίσχυση ζητούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, αναδρομικά από 21/3, για εξασφάλιση της κάλυψης των αναγκών και της ασφάλειας των νησιών. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με επιστολή του στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, αναφέρει ότι η κίνηση θα καταστεί ανύπαρκτη, δεδομένης και της μείωσης της διακίνησης φορτηγών ως αποτέλεσμα της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

– Η ΕΥΔΑΠ αναστέλλει τη λειτουργία όλων των Περιφερειακών της Κέντρων μέχρι νεότερης ενημέρωσης και ενισχύει τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης, μέσω τηλεφώνου και online στο eydap.gr. 

-Εγκρίθηκε η διάσπαση της Eurobank με απόσχιση κλάδου και με τη σύσταση νέας εταιρείας. Γίνεται έτσι η πρώτη τράπεζα που μειώνει το χαρτοφυλάκιο “κόκκινων δανείων” της και είναι πιο έτοιμη να επιτελέσει το σκοπό της για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας όταν τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία και αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

– Στον μακρύ κατάλογο των εταιρειών που συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού μπαίνει και η Εθνική Τράπεζα, με μια δωρεά 11 αναπνευστήρων. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι προσφέρει υγειονομικό υλικό πρώτης ανάγκης στους αρμόδιους φορείς και τους ανθρώπους του ΕΣΥ.

– H Folli Follie απέσπασε τελικά το “ναι” των ομολογιούχων πιστωτών της στην πρόταση σχεδίου εξυγίανσης και μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την προσφυγή στα άρθρα 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία τα δικαστήρια είναι κλειστά. Την Παρασκευή έδωσαν το πράσινο φως οι ομολογιούχοι κάτοχοι του ευρωομολόγου (249,5 εκατ. ευρώ λήξης 2019) ενώ είχε προηγηθεί στις 6 Μαρτίου η συναίνεση των ομολογιούχων κατόχων ομολόγων ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων.

-Ενισχύεται ο κατάλογος των αρχικώς 440 χιλ. ΚΑΔ (Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας) που θα επωφεληθούν από τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση ρευστότητας λόγω κορωνοϊού.

-Μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζητούν σήμερα το θέμα του επαναπατρισμού Ευρωπαίων πολιτών που έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό λόγω των μέτρων για την αναχαίτιση του Co -19. 

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό