18.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Talk of the market: Οι αγορές βλέπουν τις ΗΠΑ να επιδοτούν… μία «Ελλάδα» ανέργους

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια “Ελλάδα” ανέργους επιδοτούν οι ΗΠΑ. Με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας να φτάνουν τα 6,6 εκατ. χθες, οι άνεργοι ξεπερνούν πλέον τα 10 εκατομμύρια και οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι σύντομα θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του κράχ του 1929, ήτοι 15,3 εκατ..

Όμως άσχημα είναι τα νέα για την ανεργία και στην Ευρώπη, ειδικά σε χώρες που μαστίζονται από την πανδημία και έχουν λάβει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι μέχρι να ξαναπάρει μπρος η αγορά απαιτείται άγνωστος χρόνος και μετά θα χρειαστεί ένα μεταβατικό διάστημα για ομαλοποίηση και νέες προσλήψεις, κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με ασφάλεια – με οικονομικούς όρους – πώς θα είναι ο κόσμος μετά την επιδρομή του Co-19. Έτσι, μένουμε στα σενάρια.  

Σε αυτό το περιβάλλον οι αγορές κινούνται νευρικά, χωρίς σαφή προσανατολισμό αλλά με τους πωλητές να έχουν τον τελευταίο λόγο. 

H Παπουτσάνης είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία καλλυντικών που μπαίνει στην παραγωγή αντισηπτικών, σε συνέχεια των ρυθμιστικών αλλαγών για fast track αδειοδοτήσεις που προώθησε η κυβέρνηση αλλά και της έγκρισης του αιτήματος της εταιρείας για τη λήψη της σχετικής άδειας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). 

Στην απόκτηση του 25% της Βιομάλ έναντι 2,2 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΕλβάλΧαλκόρ, που ελέγχει πλέον το 75% της εταιρείας.

Αύξηση εσόδων 2,4% στα 292,1 εκατ. ευρώ και καθαρών κερδών 13,1% στα 53,2 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2019 η Τέρνα Ενεργειακή. Η συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα του ομίλου έφτασε τα 1.390 MW το 2019, με την εγκατεστημένη ισχύ στις ΗΠΑ να φθάνει τα 651 MW.

Σε συνέχεια της ισόποσης αύξησης και μείωσης της ονομαστικής αξίας των μετοχών της Profile Systems & Software και την επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους 0,045 ευρώ ανά μετοχή, στις 7 Απριλίου οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το δικαίωμα και στις 16 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η καταβολή από την Εθνική Τράπεζα.

 

Με την θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Νεώτερων Μνημείων για το πάρκο στο Ελληνικό, ξεκινούν οι εργασίες για την προετοιμασία της μεγάλης επένδυσης. Το σήμα της εκκίνησης αναμένεται να δώσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει τη Δευτέρα του Θωμά (σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι, Γεωργιάδη) την προσφυγή της Hard Rock International.  

 

Ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) αναμένεται 

να αποσαφηνίσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) έχει εκτιμήσει το έλλειμμα στα 423 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση λόγω της πτώσης της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) και των δικαιωμάτων ρύπων, ωστόσο λόγω της κρίσης η προμήθεια τρέχει με επιπλέον πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, απαιτείται πρόσθετο ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών ρύπων περίπου 9 ευρώ/MWh στον ΕΛΑΠΕ, αν και παράγεται προμήθεια ύψους περίπου 19 ευρώ/ MWh. Γι’ αυτό προτείνει τα 9 αυτά ευρώ/MWh να καταβάλλονται απευθείας από την προμήθεια στον ΕΛΑΠΕ ως χρέωση προμηθευτή (ν. 4414).  

 

Μηχανισμό ρευστότητας για τις ενεργειακές επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθούν οι προμηθευτές ρεύματος και φυσικού αερίου εν μέσω κρίσης αναμένεται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.

 

Ρεκόρ δεκαετίας για το περιθώριο καθαρών κερδών, στο 10,3%, πέτυχε ο όμιλος Σαράντη, που εμφάνισε κέρδη 38 εκατ. ευρώ το 2019 αυξημένα κατά 16,81%, με κύκλο εργασιών 370 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 7,58%. Η διοίκηση του ομίλου, που αναμένει ότι η ανάπτυξη των πωλήσεων θα επιταχυνθεί παρά τις προκλήσεις, δεν θα ανακοινώσει προς το παρόν οικονομικούς στόχους, μέχρι να υπάρχει καλύτερη ορατότητα στο οικονομικό περιβάλλον.

 

Πτώση πάνω από 60% σημειώθηκε στην επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών τον Μάρτιο. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία διακινήθηκαν περίπου 640.000 ταξιδιώτες. Η εξέλιξη της κίνησης επιδεινώθηκε ραγδαία κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, λόγω των εκτεταμένων μέτρων αποκλεισμού χωρών που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή πτήσεων αεροπορικών εταιρειών. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και εξωτερικού κατέγραψαν μείωση της τάξης του 60% και 62% αντίστοιχα. Συνολικά, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 3,5 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση 20,5%. Οι επιβάτες εξωτερικού μειώθηκαν κατά 18,6%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού κατά 24,4%.

 

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου ολοκλήρωσε τη νοσηλεία στο “Αττικό” και ανάρρωσε πλήρως από τον κορωνοϊό. Σιδερένιος!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό