24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Tachysensia: Η περίεργη κατάσταση που αρκετοί άνθρωποι έχουν βιώσει αλλά κανείς δεν μπορεί να την εξηγήσει

Ειδήσεις Ελλάδα

Η tachysensia μπορεί να θεωρηθεί μια διαταραχή που διαστρεβλώνει τον τρόπο με τον οποίο κάποιος αντιλαμβάνεται τον χρόνο και τον ήχο.

Αρκετοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από μια πολύ παράξενη κατάσταση που ονομάζεται tachysensia. Αν δεν την έχετε ακούσει ποτέ, δεν είστε οι μόνοι, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που την έχουν βιώσει κάποια στιγμή και δεν μπόρεσαν ποτέ να την ονομάσουν, ούτε κάν να την εξηγήσουν!

Η παράξενη αυτή κατάσταση προκαλεί την εντύπωση ότι ο χρόνος τρέχει με δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από την κανονική. Μπορεί να κάθεστε στο γραφείο και να έχετε μια απολύτως φυσιολογική συζήτηση με κάποιον και ξαφνικά να αισθάνεστε ότι ο χρόνος «τρέχει» υπερβολικά γρήγορα.

Κάθε λέξη που λέτε ή ακούτε είναι σαν.. να πηγαίνει με δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερη ταχύτητα και ακόμη και οι ίδιες οι κινήσεις του σώματός σας φαίνονται ανεξέλεγκτες. Η αίσθηση αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά, και όποιοι την έχουν βιώσει λένε ότι μπορεί πραγματικά να σε βγάλει εκτός εαυτού.

Εξηγώντας την παράξενη κατάσταση, το Psychology Today αναφέρει: «Ένα επεισόδιο “γρήγορης αίσθησης” μπορεί να διαρκέσει από δύο έως 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, οι κινήσεις του σώματος φαίνεται να επιταχύνονται οπουδήποτε από 1,5 έως 3 φορές σε σχέση με τον κανονικό τους ρυθμό, δημιουργώντας αυτό το σήμα κατατεθέν “γρήγορο συναίσθημα”. Οι ήχοι μπορεί επίσης να ενισχυθούν, συχνά σε σωματικά επώδυνο βαθμό».

Ποια είναι όμως η αιτία τους; Λοιπόν, κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα.

Και ενώ η πραγματική ρίζα παραμένει αρκετά ασύλληπτη, η «ταχυαισθησία» έχει συνδεθεί με αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος ενός ατόμου, με επίπεδα άγχους ή φόβου, ακόμη και με διαταραχή μετατραυματικού στρες».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό