20.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Stellantis – Επίδειξη δυνατοτήτων με την STLA Large!

Ειδήσεις Ελλάδα

Πριν από λίγες ημέρες η Jeep ανακοίνωσε την πρόθεση της να προσθέσει στην γκάμα το εντυπωσιακό τόσο από πλευράς μεγέθους και επιβλητικότητας όσο και από πλευράς δυνατοτήτων, αμιγώς ηλεκτρικό Wagoneer S αλλά η πραγματική είδηση κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του θηριώδους SUV μηδενικών εκπομπών ρύπων… Κυριολεκτικά. Πιο σημαντική από την παρουσίαση ενός νέου μοντέλου είναι η παρουσίαση μίας αρχιτεκτονικής που θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την αφρόκρεμα των εταιριών που απαρτίζουν τον όμιλο της Stellantis. Ο λόγος για την “STLA Large”, μία πλατφόρμα προηγμένης τεχνολογίας, κορυφαίων δυνατοτήτων και πολύ υψηλού βαθμού ευελιξίας που αναμένεται να βρεθεί στην βάση πληθώρας νέων μοντέλων στις κατηγορίες D και E είτε μιλάμε για sedan, SUV ή crossover!
Η αρχιτεκτονική επιτρέπει στους μηχανικούς και τους σχεδιαστές να προσαρμόσουν το μήκος, το πλάτος, το ύψος, το μεταξόνιο αλλά και την απόσταση από το έδαφος ενώ ιδιαίτερα ευρύ είναι και το φάσμα των τύπων αναρτήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με το μοντέλο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις απαιτήσεις από αυτό. Ευέλικτο είναι και το μέγεθος των προβόλων, το μέγεθος για τα πόδια του συνοδηγού και ακόμα πιο σημαντικές παράμετροι όπως η κατανομή του βάρους και η ακαμψία που εξασφαλίζουν την βελτιστοποίηση ανεξαρτήτως τύπο ή μέγεθος οχήματος. Άξιο αναφορά είναι και το γεγονός ότι βασικά εξαρτήματα άνεσης αλλά και επιδόσεων, από το σύστημα θέρμανσης/ψύξης της καμπίνας μέχρι το σύστημα διεύθυνσης, υποβοήθησης πέδησης κ.ά. έχουν σχεδιαστεί ώστε να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση ενέργειας και να μεγιστοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο η εμβέλεια.

Εννοείται ότι η STLA Large πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί εξαρχής ως αμιγώς ηλεκτρική με την επιλογή ανάμεσα σε ηλεκτρικές αρχιτεκτονικές 400 και 800 volt. Ηλεκτροκινητήρες 3-σε-1 που ενσωματώνουν τον κινητήρα, το inverter και τον μειωτήρα μπορούν να αξιοποιηθούν σε μπροστιοκίνητες, πισωκίνητες ή τετρακίνητες διατάξεις ενώ όσον αφορά στην μπαταρία, η πλατφόρμα μπορεί να φιλοξενήσει συστάδες με χωρητικότητα από 85 έως 118 kWh. Αυτό σημαίνει από την μία ότι η STLA Large έχει την δυναμική να προσφέρει υψηλότερες ιπποδυνάμεις που ξεπερνούν τα επίπεδα των Hellcat V8 αλλά και αυτονομίες που στην περίπτωση των sedans μπορεί να αγγίζει τα 800 χιλιόμετρα. Επίσης, ταχύτητα που εκφράζεται τόσο με την επιτάχυνση στα 100 km/h στην περιοχή των 2 δευτερολέπτων όσο και με την φόρτιση με ρυθμό που φτάνει τις 4.5 kWh το λεπτό με τις μπαταρίες 800V. Η STLA Large μπορεί να υποστηρίξει και υβριδικά ή αμιγώς θερμικά κινητήρια σύνολα καθώς δεν κάνει κακό να καλύψεις όλες τις βάσεις δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον…
Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες και η Stellantis κρατάει καλά κρυμμένα κάποια χαρακτηριστικά αλλά γνωρίζουμε ότι η STLA Large θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της αρχικά στη Β. Αμερική σε μοντέλα της Dodge και της Jeep ενώ θα ακολουθήσουν άλλες μάρκες όπως η Alfa Romeo, η Chrysler και η Maserati. Συνολικά, θα δούμε 8 νέα μοντέλα να χρησιμοποιούν την προηγμένη αρχιτεκτονική μέχρι το 2026 και η αλήθεια είναι ότι ανυπομονούμε για να δούμε το μέγιστο των δυνατοτήτων της ηλεκτροκίνησης τουλάχιστον όσον αφορά την Stellantis.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό