18.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Southeastern Προγράμματα Αμερικανικών Σπουδών: Προετοιμάζοντας τους μηχανικούς του μέλλοντος και τους αυριανούς ηγέτες στις «Πράσινες Τεχνολογίες» για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Κλιματική Αλλαγή είναι σαφώς η πιο σημαντική απειλή που έχει βιώσει ποτέ ο πλανήτης. 

Για την αντιμετώπιση  της  ο αμερικανικός κλιματικός νόμος (Inflation Reduction Act — IRA), ύψους $738 δισεκατομμυρίων, θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για επενδύσεις σε καθαρότερη ενέργεια με $391 δισεκατομμύρια  επιδοτήσεις στην βιομηχανία για την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. 

Για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος για την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρεί στην σύσταση ενός  Ευρωπαϊκού ταμείου «πράσινης κυριαρχίας» που θα χρηματοδοτήσει την ανταγωνιστικότητα της με ένα ποσό ανάλογο του ΙRΑ  των ΗΠΑ και στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων, έρευνας και εκπαίδευσης στον τομέα της πράσινης οικονομίας. 

Για τις  μεταφορές, που είναι υπεύθυνες για το 26% των εκπομπών GHG θα ενισχυθούν οι βιομηχανίες ανανεώσιμων καυσίμων. Τα ανανεώσιμα καύσιμα είναι κυρίως το υδρογόνο, η μεθανόλη, η αμμωνία , το βιοντήζελ και το βιομεθάνιο, που παράγεται από βιοαέριο, μετά την αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). 

Η ανακύκλωση του  CO2, που παράγεται από τα εργοστάσια  ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, τσιμέντο κλπ, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα αντιπροσωπεύει μια σημαντική πτυχή της προτεινόμενης οικονομίας μεθανόλης που προτάθηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ Χημείας G. Olah. Οποιαδήποτε διαθέσιμη πηγή ενέργειας (εναλλακτικές ενέργειες όπως η ηλιακή, η αιολική, η γεωθερμική και η πυρηνική ενέργεια) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του απαραίτητου υδρογόνου για τη μετατροπή του CO2 στην μεθανόλη, η οποία είναι εύκολα μεταφερόμενη.

Είναι προφανές ότι προϋπόθεση για  την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και λιγνίτη με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και της οικονομίας μεθανόλης, είναι οι επενδύσεις σε χαμηλού κόστους συστήματα  δέσμευσης CO2 και   μετατροπής του CO2 σε ανανεώσιμα καύσιμα. 

Οπως μας ανέφερε ο Δρ Κανελλόπουλος Νικόλαος υπεύθυνος έρευνας και τεχνολογίας στο Southeastern και πρώην πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος,  η ανάπτυξη διαφορετικών «πράσινων» τεχνολογιών, αναμένεται να οδηγήσει σε τεράστιες και εντελώς νέες ευκαιρίες απασχόλησης, οι οποίες θα απαιτήσουν διαφορετικές δεξιότητες και απαιτήσεις κατάρτισης. Εκατομμύρια «πράσινες» θέσεις εργασίας μηχανικών αναμένεται να δημιουργηθούν παγκοσμίως τις επόμενες δύο δεκαετίες, με γνώμονα τις νέες πολιτικές και δεσμεύσεις για το κλίμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αμερική, όπου αυξήθηκαν οι  “πράσινες θέσεις εργασίας” κατά 237% τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε η ανάγκη επανεκπαίδευσης των μηχανικών σε ποσοστό περίπου το 40%. 

Δρ Κανελλόπουλος Νικόλαος υπεύθυνος έρευνας και τεχνολογίας στο Southeastern και πρώην πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο εντοπισμός των δεξιοτήτων που απαιτούνται από τις πιο υποσχόμενες «πράσινες τεχνολογίες» της οικονομίας υδρογόνου ή μεθανόλης και των εκπαιδευτικών απαιτήσεων δεν είναι απλός. Για το σκοπό αυτό, το Southeastern, με την συμμετοχή του σε ένα μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων και Πανεπιστημίων που αναπτύσσουν ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, ετοιμάζει τον ακριβέστερο καθορισμό των απαιτούμενων τροποποιήσεων.

Στο  Southeastern, οι σπουδαστές έχουν την δυνατότητα να εξοικιωθούν με την ανάπτυξη υλικών «νέας γενιάς» βασισμένων σε πρόσφατες προόδους της νανοτεχνολογίας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  και σχετικές εργαστηριακές ασκήσεις. Για παράδειγμα, οι σπουδαστές ασκούνται στην παρασκευή μεμβρανών παράλληλα προσανατολισμένων πλακιδίων οξειδίου του γραφενίου και νανοσωλήνων άνθρακα που  μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική  δέσμευση του CO2, αλλά και για άλλες περιβαλλοντολογικές εφαρμογές (ανάκτηση Λιθίου) και χαμηλού κόστους αφαλάτωση.  

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε  εφαρμογές υγείας (ανάπτυξη βιοαισθητήρων) και  συστημάτων «νέας γενιάς»  σε εφαρμογές φαρμακευτικής τεχνολογίας (διαδερμικής αποδέσμευσης φαρμάκων, στοχευμένης χορήγησης φαρμάκων). 

Επιπλέον, οι εργαστηριακές  δραστηριότητες του Southeastern  περιλαμβάνουν την απόκτηση πείρας στην εφαρμογή πρωτότυπων ηλεκτροδίων νανοσωλήνων άνθρακα για την παραγωγή υδρογόνου και στην χρησιμοποίηση «νεας γενιάς» μεμβρανών (molecular sieving membranes) για την αποτελεσματική αφαίρεση  του παραγόμενου  νερού, με αποτέλεσμα την οικονομικά αποδοτική υδρογόνωση του δεσμευμένου CO2 και την μετατροπή του σε χαμηλού κόστους μεθανόλη. Στον τομέα αυτό το 2021, η Αir Liquide  ανακοίνωσε την ανάπτυξη συστήματος τριών σταδίων για την απομάκρυνση του νερού, αλλά η εναλλακτική τεχνολογία μεμβρανών αναμένεται ότι θα είναι κατά 35% περισσότερο αποτελεσματική. Επιπλέον, αυτή η τεχνολογία, θεωρείται ζωτικής σημασίας για χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υδρογόνωση του CO2 που θα δεσμεύεται από τα απαέρια των  λιγνιτικών μονάδων σε πράσινη μεθανόλη. 

Τα τελευταία 40 χρόνια, το Southeastern σαν Αγγλόφωνο Ίδρυμα έχει χαράξει μια πρωτοποριακή πορεία στις ειδικότητες Μηχανικών και Φυσικών Επιστημόνων. Σήμερα, το Southeastern προετοιμάζει τους αυριανούς ηγέτες που θα χειρισθούν τη μετάβαση στην «οικονομία μεθανόλης» και στην οικονομία υδρογόνου. Αξιοποιώντας τα προοδευτικά στοιχεία του Αμερικανικού Εκπαιδευτικού συστήματος, το Southeastern προσφέρει εκσυγχρονισμένες παραδοσιακές αλλά και καινοτόμες ειδικότητες μηχανικών. 

To SOUTHEASTERN προσφέρει ειδικότητες όπως:•    Μηχανικοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανανεώσιμων καυσίμων•    Μηχανικοί εφαρμογών ηλιακής ενέργειας και αιολικής ενέργειας•    Περιβαλλοντικοί μηχανικοί•    Μηχανικοί αυτοματισμού και ρομποτικής•    Επιστήμη και τεχνολογία για τις πηγές ενέργειας, το περιβάλλον και στην αειφόρο/βιώσιμη ανάπτυξη•    Τεχνολογία Τροφίμων•     Βiomedical engineering•    Αρχιτέκτονες μηχανικοί•    Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρονικοί μηχανικοί•    Μηχανολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί βιομηχανικής παραγωγής

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ/METAKINHΣH (Transfer) Ή ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ (Parallel Studies) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (Τransfer of Academic Credits, Change of Concentration, Top-up Completion Studies).

Όλα τα προγράμματα του Southeastern διεξάγονται στην Aγγλική γλώσσα και διαρκούν 5 έτη. Για τους σπουδαστές με ελλείψεις στα Aγγλικά προσφέρονται εντατικά πρόγραμμα Aγγλικών. Για όλες τις ειδικότητες προσφέρεται η δυνατότητα για μεταγραφή ή για παράλληλες σπουδές. Αξίζει να τονίσουμε πως οι σπουδαστές με εξαιρετική ακαδημαϊκή απόδοση έχουν την δυνατότητα να λάβουν μερική οικονομική ενίσχυση σε συνδυασμό με ενεργό συμμετοχή τους στις ερευνητικές δραστηριότητες του Southeastern.

Το γραφείο σταδιοδρομίας και πρακτικής εξάσκησης υποβοηθά τους σπουδαστές και αποφοίτους του Southeastern για εξεύρεση θέσεων εργασίας διεθνώς (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, Καναδάς, Μέση Ανατολή), το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα πρακτικής σε Ελληνικές ή Πολυεθνικές εταιρείες.  

Τα πρόγραμμα του Southeastern απευθύνονται σε αποφοίτους λυκείου, φοιτητές ή απόφοιτους Ελληνικών ΑΕΙ στις ειδικότητες μηχανολογίας, ναυτιλίας, χημείας, βιολογίας, χημικής μηχανικής, ηλεκτρολόγων μηχανικών, φυσικής, που δεν έχουν πρόσβαση στη αγορά εργασίας, με αλλαγή εξειδίκευσης που τελεί σε ζήτηση στην  Ελληνική, Ευρωπαϊκή, και Παγκόσμια Αγορά Εργασίας, που θέλουν να έχουν μια θέση στον επαγγελματικό χάρτη του αύριο.   

Σημεία υπεροχής του Southeastern:•    Το 100% του Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού συνίσταται από κατόχους Διδακτορικών τίτλων, με ερευνητική εμπειρία, σε κορυφαία Πανεπιστήμια (Harvard, Tufts, Johns Hopkins, Georgetown, University of California, Berkeley)•    Το 100% των τμημάτων διδασκαλίας γίνεται σε τάξεις, κάτω των 15 ατόμων και Τμήματα εργαστηριακής απασχόλησης κάτω των 8 ατόμων, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα μετάδοσης μαθημάτων μέσω διαδικτύου.•    Το 90% του Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΠ) έχει ενεργό ανάμειξη, σε μεγάλα ερευνητικά προγράμματα.•    Το 95% των σπουδαστών του Southeastern λαμβάνουν  προνομιακά δίδακτρα, •    Η αναλογία διδασκόντων προς διδασκομένους (Faculty-to-student ratio) είναι 1:6.•    Το 73,3% των αποφοίτων, καθίστανται κάτοχοι Mεταπτυχιακών Tίτλων Σπουδών.•    Πάνω από 180 Αμερικανικά ΑΕΙ και πάνω από 100 Βρετανικά ΑΕΙ έχουν δεχθεί τους σπουδαστές του Southeastern, για συνέχιση ή περάτωση των σπουδών τους.•    Τα προγράμματα σπουδών ανανεώνονται ανά διετία, με την δομή και εκτέλεση του Αμερικανικού Εκπαιδευτικού Συστήματος.•    Τα Προγράμματα σπουδών είναι σχεδιασμένα και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕC Act) 2005/36 και τον Ελληνικό ΠΔ 2010/38.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ SOUTHEASTERN (OFFICE OF ADMISSIONS): [email protected] 

http://www.southeastern.edu.grΤηλ. Επικοινωνίας: 2107259301

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό