20.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Sony Xperia 10 V Review: Με τον δικό του χαρακτήρα και ξεκάθαρα πλεονεκτήματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Κάθε φορά που έρχεται η ώρα να δοκιμάσουμε κάποιο smartphone της Sony είμαστε ήδη προετοιμασμένοι για αυτά που θα δούμε, καθώς η εταιρεία δεν δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει πολιτική στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζει και προωθεί τα smartphones της. Από τη μία πλευρά μπορείς να πεις πως μένει στάσιμη και…ξεροκέφαλη όταν όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές πειραματίζονται διαρκώς με νέες ιδέες (όχι απαραίτητα καλές ή επιτυχημένες), από την άλλη μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο αν είσαι καλυμμένος με αυτά που σου προσφέρουν τα Xperia smartphones.

Με αυτήν την ψυχολογία υποδεχθήκαμε το καλοκαίρι το Xperia 10 V, το τελευταίας γενιάς mid-range smartphone της Sony που μπορεί να μοιάζει ίδιο με τα προηγούμενα αντίστοιχα μοντέλα, αλλά έχει πολλά ενδιαφέροντα πραγματάκια να δώσει στον χρήστη και θα λέγαμε ότι σε γενικές γραμμές είναι μια συσκευή που αξίζει της προσοχής του υποψήφιου καταναλωτή, αρκεί να γνωρίζει εξαρχής τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της.

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Η Sony μένει πιστή στο δικό της παραδοσιακό θα λέγαμε στυλ που μπορεί να μην εκσυγχρονίζεται, αλλά κερδίζει την εκτίμηση γιατί είναι πλέον η ταυτότητα της εταιρείας. Μακρόστενο design με οθόνη αναλογίας 21:9 που περιβάλλεται από σχετικά μεγάλα bezels για την εποχή, την κλασική μπάρα στο επάνω μέρος για την φιλοξενία του αισθητήρα της εμπρόσθια κάμερας και αρκετό χώρο στο κάτω μέρος για το δεύτερο ηχείο stereo (το άλλο βρίσκεται στο επάνω μέρος). Μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως μια μοντέρνα αναφορά στο ένδοξο παρελθόν που σου φωνάζει ότι πρόκειται για smartphone της Sony!

Η εταιρεία έχει επιλέξει εξολοκλήρου matte πλαστικό υλικό κατασκευής που έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία για να προσδίδει μια premium αίσθηση όταν το κρατάς, και αυτή η επιλογή σου προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως μικρό βάρος, στιβαρό κράτημα, μεγάλη ανθεκτικότητα και κρατά μακριά τις δαχτυλιές και την βρομιά.

Στο πίσω μέρος υπάρχει επάνω αριστερά μόνο το camera module με τους τρεις αισθητηρες κάμερας σε κάθετη διάταξη, το οποίο δεν εξέχει ιδιαίτερα από το υπόλοιπο σώμα για να μπορείς να χρησιμοποιείς άνετα το smartphone όταν το ακουμπάς επάνω σε ένα τραπέζι ή γραφείο. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει μόνο η υποδοχή για κάρτες nanoSIM/microSD και μάλιστα δεν χρειάζεσαι καρφίτσα για να την ανοίξεις, αφού μπορείς να αφαιρέσεις το καπάκι με το νύχι σου. Στη δεξιά πλευρά έχουμε το power button με ενσωματωμένο τον ταχύτατο και αξιόπιστο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και ακριβώς από επάνω του το μονοκόμματο volume button, τα οποία βρίσκονται σε σωστό ύψος για να τα βρίσκεις φυσιολογικά με τον δείκτη και τον μέσο όταν κρατάς το Xperia 10 V με το αριστερό χέρι. Τέλος, στο επάνω μέρος υπάρχει υποδοχή 3.5mm για ακουστικά και στο κάτω μέρος η υποδοχή USB-C για φόρτιση.

Χάριν στον συμμαζεμένο και μακρόστενο σχεδιασμό είναι από τα λίγα smartphones της αγοράς που μπορείς να διαχειριστείς σχετικά άνετα με το ένα χέρι. Συνοψίζοντας, το Xperia 10 V ξεχωρίζει εύκολα σε αυτόν τον τομέα από τα αντίστοιχα smartphones άλλων κατασκευαστών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αρέσει σε όλους. Αν και είναι καθαρά υποκειμενικό το στυλ που θέλει ο κάθε αγοραστής, εμάς μας άρεσε διότι αισθητικά είναι ένα πραγματικά όμορφο smartphone για τα δεδομένα της κατηγορίας με τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα!

Οθόνη

Από τα δυνατά σημεία του Xperia 10 V και γενικότερα των smartphones που κατασκευάζει η Sony. Έχουμε στην διάθεση μας ένα OLED panel μεγέθους 6.1’’ FHD+ που ναι μεν είναι μικρό για τα δεδομένα της εποχής, ωστόσο, η μακρόστενη αναλογία εικόνας σου προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία θέασης περιεχομένου. Εξυπακούεται ότι ο χρήστης επωφελείται από όλα τα καλά της τεχνολογίας OLED, όπως τρομερά ζωντανά χρώματα, πραγματικά βαθύ μαύρο, κρυστάλλινη εικόνα και πολύ υψηλή φωτεινότητα για εξαιρετική ευκρίνεια ακόμα και στο έντονο φως της ημέρας σε εξωτερικούς χώρους.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένα μειονεκτήματα που έχουμε καταγράψει. Καταρχάς δεν υποστηρίζει αναπαραγωγή περιεχομένου HDR10, η αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας λειτουργεί μάλλον αλλοπρόσαλλα σε ορισμένα σενάρια (σ.σ. ίσως διορθωθεί με κάποιο software update) και, το κυριότερο, ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας είναι στα 60Hz. Σε μια εποχή όπου ακόμα και τα πολύ προσιτά entry-level smartphones προσφέρουν τουλάχιστον 90Hz, είναι κρίμα για ένα smartphone της μεσαίας κατηγορίας με μια πραγματικά ικανή οθόνη να μένει πίσω μια 5ετία.

Hardware – Απόδοση

Το δεύτερο «φάουλ» στο Xperia 10 V είναι η επιλογή του επεξεργαστή που μοιάζει ακατανόητη. Η Sony αποφάσισε να πορευτεί με το Snapdragon 695 SoC της Qualcomm, το οποίο είναι μεν ένα αξιοπρεπές chipset από πλευράς απόδοσης και ενεργειακής διαχείρισης, αλλά βγήκε στην αγορά πριν από δύο χρόνια! Από εκεί και πέρα, τα 6GB μνήμης RAM και τα 128GB αποθηκευτικού χώρου είναι το μίνιμουμ που θα μπορούσε να δώσει η Sony στους χρήστες, αλλά και πάλι, εν έτει 2023 αυτά τα νούμερα θα έπρεπε να κινούνται στα 8GB και 256GB σε αυτήν την κατηγορία και στην τιμή που ζητά η εταιρεία.

Το καλό είναι ότι σε καθημερινά σενάρια χρήσης δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ζήτημα απόδοσης ή σταθερότητας, κρατώντας, όμως, την μπάλα χαμηλά σε αυτά που κάναμε. Για παράδειγμα, το Xperia 10 V μπορεί να τρέξει απαιτητικά games (π.χ. Genshin Impact), όχι όμως στις υψηλότερες δυνατές ρυθμίσεις. Αν είσαι διατεθειμένος να κατέβεις στο medium, τότε παίζεις άνετα χωρίς κολλήματα, ούτε κάποια σοβαρή υπερθέρμανση. Μη ξεχνάμε, βέβαια, πως έχουμε να κάνουμε ούτως ή άλλως με mid-range smartphone που δεν προορίζεται (ούτε διαφημίζεται) για gaming.

Εκεί που δεν έχουμε κανένα παράπονο είναι στον τομέα του ήχου, καθώς η τοποθέτηση των ηχείων στην πρόσοψη ενισχύει σημαντικά την εμπειρία παρακολούθησης ταινιών και s διότι ο ήχος έρχεται απευθείας στο πρόσωπο σου και μάλιστα είναι αρκετά δυνατός και καθαρός για τα δεδομένα της κατηγορίας, με την αναμενόμενη έλλειψη σε βάθος. Στα θετικά και η ύπαρξη υποδοχής 3.5mm για όποιον επιθυμεί να συνδέσει ενσύρματα ακουστικά.

Στον τομέα της αυτονομίας καταγράφουμε ένα ακόμη πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για το Xperia 10 V. Παρά το μικρό βάρος και πάχος, η Sony χώρεσε μπαταρία 5000mAh που σε συνδυασμό με την 60Hz οθόνη και των χαμηλών απαιτήσεων επεξεργαστή μπορεί να δώσει στον χρήστη πάνω από 36 ώρες φυσιολογικής χρήσης με μία φόρτιση. Το μειονέκτημα, ωστόσο, είναι η έλλειψη τεχνολογίας γρήγορης φόρτισης, καθώς παίρνει περίπου 100 λεπτά για να γεμίσει πλήρως. 

Κάμερες

Με δεδομένο ότι η Sony παρέχει τους αισθητήρες κάμερας για την πλειοψηφία των smartphones όλων των κατασκευαστών και βάζοντας στην εξίσωση την τεχνογνωσία της εταιρείας στον τομέα της Φωτογραφίας γενικότερα, ακόμα και από ένα mid-range smartphone όπως το Xperia 10 V περιμένεις να δεις κάτι καλό. Και η αλήθεια είναι ότι δεν σε απογοητεύει, με εξαίρεση, ίσως, την εμπρόσθια κάμερα που θα την χαρακτηρίζαμε μέτρια, αλλά ικανοποιητική για να τραβάς selfies που διαμοιράζεσαι στα social media ή για τηλεδιασκέψεις.

Το «ψωμάκι» βρίσκεται φυσικά στην πίσω κάμερα, όπου επιτέλους η εταιρεία αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τους σχεδόν άχρηστους αισθητήρες 2MP depth/macro. Όλα τα λεφτά είναι ο κύριος αισθητήρας 48MP f/1.8 με οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (OIS) που σου προσφέρει τη δυνατότητα να παίρνεις εξαιρετικές για την κατηγορία λήψεις στο φως της ημέρας, αλλά και πολύ αξιόλογες σε πιο δύσκολες συνθήκες φωτισμού. Σαφέστατα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα premium θηρία άλλων κατασκευαστών, όμως απολαμβάνεις σωστή έκθεση, αληθοφανή χρώματα και υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας χωρίς να παιδεύεσαι με τις ρυθμίσεις της εφαρμογής.

Εξίσου αξιόλογες είναι και οι λήψεις με τον τηλεφακό 8MP f/2.2 που διαθέτει επίσης OIS και αποδίδει εξαιρετικά και σε 2x οπτικό zoom, αν και η ποιότητα χάνεται ραγδαία όσο μειώνεται ο φωτισμός, ενώ ο ευρυγώνιος φακός 8MP f/2.2 χαρακτηρίζεται τίμιος για να απαθανατίσεις καμιά πλατεία ή ένα όμορφο τοπίο στο φως της ημέρας.

Επίλογος

Το Sony Xperia 10 V έχει ξεκάθαρα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, γι’ αυτό ο υποψήφιος καταναλωτής θα πρέπει να έχει κατασταλάξει στις ανάγκες που θέλει να καλύψει με το smartphone του. Για όποιον αποτελεί προτεραιότητα το μικρό και ελαφρύ σώμα, η οθόνη, η κάμερα και η αυτονομία, τότε είναι μια τίμια επιλογή αρκεί να είναι διατεθειμένος να πληρώσει τα έξτρα €100 που ζητά η Sony σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό επειδή….είναι η Sony.

Sony Xperia 10 V Οθόνη 6.1’’ OLED FHD+ (2520 x 1080, 21:9 αναλογία εικόνας, 60Hz ρυθμός ανανέωσης εικόνας)Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 695 5GΜνήμη RAM 6GBΑποθηκευτικός χώρος 128GB (επέκταση με microSD έως 1TB)Τριπλή κάμερα 48MP f/1.8 OIS + 8MP f/2.2 wideangle + 8MP f/1.8 telephoto OISΕμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι2x ηχεία stereo στην πρόσοψηWiFi 5, Bluetooth 5.1, GPS, NFC, 5GΛειτουργικό σύστημα Android 13Μπαταρία 5000mAhΥποδοχές USB-C και 3.5mm για ακουστικάΔιαστάσεις 155 x 68 x 8.3mmΒάρος 159gr

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό