23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

SNF Nostos 2023 – Μπ. Ομπάμα: Το πνεύμα που γεννήθηκε στην Αθήνα εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο

Ειδήσεις Ελλάδα

«Καθήκον εκείνων που έχουν ένα βήμα και πόρους είναι να ενθαρρύνουν τους νέους ανθρώπους,  να τους περάσουν τη σκυτάλη, για να αρχίσουν να γίνονται ενεργοί πολίτες σε μια εποχή προκλήσεων», ανέφερε  ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του SNF Nostos 2023  για την Ψυχική Υγεία,  και με βασικό θέμα τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών.

Ο ίδιος μίλησε για το έντονο ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ και ειδικότερα στην πατρίδα του το Σικάγο, αναφέροντας ότι το πνεύμα που γεννήθηκε στην Αθήνα εμπνέει ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Υπογράμμισε επίσης, ότι οι ΗΠΑ έχουν την μοναδικότητα να μπορούν μέσα στη χώρα να ζουν άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και εθνικότητες και να μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.

Αυτό που καθιστά τις ΗΠΑ μοναδικές είναι ότι έχουμε πολλαπλές φυλές, θρησκείες και τα πήγαμε καλά […] μπορούμε να ζήσουμε μαζί, η κεντρική ιδέα των ΗΠΑ είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε διαφορετικές εμπειρίες, αλλά και κάποια βασικά κοινά για να χτίσουμε συμμαχίες, η Δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει αν έχει μια ευκαιρία».

«Η δημοκρατία είναι μια σκληρή μορφή διακυβέρνησης», επισήμανε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Διότι σημαίνει ότι πρέπει να ζεις πλάι-πλάι με κάποιον που έχει όχι μόνο διαφορετικές ιδέες από σένα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μια εντελώς αντίθετη κοσμοθεωρία.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι ότι βλέπουμε κάποια από τα ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, να δίνουν την αίσθηση ότι θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν και θα καταρρίψουν τις νόρμες, τα εμπόδια, θα χειραγωγήσουν τους κανόνες ψηφοφορίας, επισήμανε.

«Ένα από τα πιο σημαντικά έργα για τις Δημοκρατίες μας είναι να βοηθήσουμε όλους όσους έχουν μείνει πίσω στην παγκοσμιοποίηση» υπογράμμισε ακόμα.

«Ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη»

Τόνισε δε πως η ανισότητα επιταχύνεται, σε πολλές περιπτώσεις από τις νέες τεχνολογίες.

«Oι ηγέτες των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη καυχώνται πάρα πολύ και λένε μην ανησυχείτε, όμως είναι η πρώτη φορά που οι σχεδιαστές αυτών των μοντέλων εκφράζουν ανησυχίες και επιφυλάξεις» επισήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Είπε ακόμα μεταξύ άλλων ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση στην Ιατρική, θα αντικαταστήσει δικηγόρους και εκτίμησε ότι η σύγχρονη μετατόπιση εργασίας θα βοηθήσει από τη μία ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά θα εξουδετερώσει και κάποιες θέσεις εργασίας. Ο κώδικας θα γράφει κώδικα» είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Νιάρχος έχει υποστηρίξει τόσο την κατασκευή του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα στο Σικάγο, όσο και την υλοποίηση του προγράμματος «Obama Foundation Leaders.»

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται το Κέντρο Πολιτισμού, μετά την τελευταία διεθνή επίσκεψή του στο πλαίσιο της διακυβέρνησής του το 2016, οπότε είχε εκφωνήσει από το βήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μια ομιλία – ορόσημο για το ιδεώδες της Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζόρτζ Τσούνης κ.α.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό