17.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Skoda Octavia facelift – Με περισσότερη τεχνολογία παντού!

Ειδήσεις Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα, 4η γενιά της Octavia κυκλοφόρησε στην αγορά στα τέλη του 2019 με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν τον Ιούνιο του επόμενου έτους, το 2023 το δημοφιλές sedan και station wagon επιβεβαίωσε για άλλη μία χρονιά τον τίτλο του best-seller πουλώντας 191.900 αυτοκίνητα και στις αρχές του ’24 ανανεώνεται ώστε να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια την επιτυχημένη εμπορική πορεία του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι για το Octavia η Skoda δεν ακολουθεί την πεπατημένη, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο από τα SUV της εταιρίας, αλλά χαράσσει την δική της πορεία τουλάχιστον όσον αφορά στο design του αμαξώματος.

Όπως συνηθίζεται σε κάθε facelift, την παράσταση κλέβουν τα νέα matrix LED φωτιστικά σώματα (προαιρετικά σε όλες τις εκδόσεις πέραν της κορυφαίας, RS, που είναι standard) και ο εντυπωσιακός προφυλακτήρας που “παίζει” με τις επιφάνειες και τις γωνίες για να χαρίσει μία αθλητική αλλά και σοβαρή πτυχή στον χαρακτήρα του μοντέλου. Στο πίσω μέρος τα πράγματα είναι αρκετά πιο ήσυχα καθώς πέραν των νέων γραφικών στα LED φανάρια και μερικές νέες πινελιές στον προφυλακτήρα δεν εντοπίζουμε κάτι άλλο. Φυσικά, από τον κατάλογο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα νέα σχέδια για τις ζάντες ελαφρού κράματος που είναι διαθέσιμες σε διαστάσεις από 16 έως 19’’, όπως και τα νέα, τολμηρά χρώματα όπως για παράδειγμα το Phoenix Orange και το Mamba Green που έρχονται αντιμέτωπα με την σοβαροφάνεια ενός κλασικού sedan ή station wagon και πολύ μας αρέσουν γι’ αυτό!

Οι αλλαγές είναι περισσότερες και πιο ουσιαστικές στην καμπίνα και δεν αναφερόμαστε μονάχα στο νέο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης που συνδυάζεται, έστω και προαιρετικά με μία νέα οθόνη αφής 13.0 ιντσών. Ανεξάρτητα από την οθόνη που θα επιλέξει ο αγοραστής, το σύστημα infotainment έρχεται αναβαθμισμένο με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα, του ChatGPT στον ψηφιακό βοηθό της Skoda που υπόσχεται δυνατότητες και ευελιξία πολύ πέρα αυτών της απερχόμενης γενιάς. Το άλλο σημείο στο οποίο εστιάζει η Skoda με το facelift της Octavia είναι η βιωσιμότητα με νέα υλικά, νέους τρόπους παραγωγής και νέες διαδικασίες – μέχρι και ο “Simply Clever” ξύστης και η προαιρετική ομπρέλα έχουν ασπαστεί την ιδέα της βιωσιμότητας!

Κάτω από την επιφάνεια, οι προσπάθειες της Skoda για αναβάθμιση της Octavia περιστρέφονται γύρω από την βελτίωση της αποδοτικότητας του οχήματος αλλά από την λίστα των διαθέσιμων κινητήρων δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι απουσιάζει ο 1000άρης TSI. Την θέση του στην βάση της πυραμίδας έχει πάρει ο 1.5 TSI με τα 116 άλογα και τα 220 Nm ροπής ενώ από εκεί και πέρα, βρίσκουμε την ισχυρότερη εκδοχή του με τα 150 άλογα, έναν δίλιτρο που συνδυάζεται με σύστημα τετρακίνησης και προσφέρει 204 ίππους, δύο ήπια υβριδικά σύνολα και δύο πετρελαιοκίνητα. Μονάχα ο 1500άρης και ο βασικός δίλιτρος turbodiesel έρχονται με ένα 6-τάχυτο, μηχανικό κιβώτιο καθώς όλες οι υπόλοιπες εκδόσεις εξοπλίζονται με ένα 7-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη ενώ στην κορυφή της γκάμας της ανανεωμένης Octavia βρίσκεται η RS έκδοση με τους 265 ίππους και τα 370 Nm ροπής, την σαφώς πιο σπορ εμφάνιση και την πιο… κοφτερή οδική συμπεριφορά. Αναμφίβολα θα ακολουθήσει αργότερα η plug-in υβριδική Octavia iV αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα πιο θα είναι το μέλλον της Octavia G-Tec που πρόσφερε μία πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική με τον κινητήρα που μπορούσε να καταναλώσει τόσο CNG όσο και βενζίνη.

Ισχύς
Ροπή [Nm]
Κίνηση
Μετάδοση

1.5 TSI/85 kW (115 hp)
220
FWD
Χειροκίνητο 6 σχέσεων

1.5 TSI/85 kW (115 hp) mHEV
220
FWD
Αυτόματο 7 σχέσεων

1.5 TSI/110 kW (150 hp)
250
FWD
Χειροκίνητο 6 σχέσεων

1.5 TSI/110 kW (150 hp) mHEV
250
FWD
Αυτόματο 7 σχέσεων

2.0 TSI/150 kW (204 hp) (2025)
320
AWD
Αυτόματο 7 σχέσεων

2.0 TSI/195 kW (265 hp)
370
FWD
Αυτόματο 7 σχέσεων

Κινητήρες πετρελαίου

Ισχύς
Ροπή [Nm]
Κίνηση
Μετάδοση

2.0 TDI/85 kW (115 hp)
300
FWD
Χειροκίνητο 6 σχέσεων

2.0 TDI/110 kW (150 hp)
360
FWD
Αυτόματο 7 σχέσεων

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό