18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

«ReThinking Τέχνη & Τεχνικές»

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ReInHerit» και μετά την ολοκλήρωση της θεματικής έκθεσης «ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις»,  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει, έως 27 Ιουλίου, την τρίτη θεματική έκθεση με τίτλο  «ReThinking Τέχνη & Τεχνικές» [Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα].

Η νέα έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει διαφορετικά είδη άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ως προς την τέχνη και τις τεχνικές και εστιάζει στα φυσικά υλικά, στις διαδικασίες στις οποίες αυτά υποβάλλονται καθώς και στον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Λόγω της αυξανόμενης εκβιομηχάνισης, της μαζικής παραγωγής και της παγκοσμιοποίησης, πολλές παραδοσιακές πρακτικές χειροτεχνίας έχουν μείνει στάσιμες ή θεωρούνται παρωχημένες. Οι παραδόσεις, οι γνώσεις και οι τεχνικές ωστόσο, που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, εξελίσσονται πάντα ως απάντηση σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και συνεχίζουν να παρέχουν στις κοινότητες μια αίσθηση ταυτότητας και σεβασμού της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η τέχνη και οι τεχνικές εκπροσωπούν παραδόσεις του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, συνομιλούν με μεθόδους παραγωγής που εστιάζουν στη βιώσιμη χρήση φυσικών και τοπικών υλικών, οι οποίες χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρία έργα σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, που παρουσιάζουν το θέμα της τέχνης και των τεχνικών από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας: Πρόκειται για μια λευκή λήκυθο (περ. 420 π.Χ.), ένα συντεχνιακό σεντούκι αρτοποιών μελόψωμου (1744) και μια κορνίζα διακοσμημένη με κουκούλια μεταξοσκώληκα (20ός αιώνας) των τριών μουσείων αντίστοιχα. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικτυακή εφαρμογή «Smart Lens» του έργου ReInHerit που προσφέρει μια εμπλουτισμένη εμπειρία της έκθεσης.

Την έκθεση επιμελούνται οι Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου και Νεφέλη Μπαντελά από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι Catalin Betz και Sibylle Dienesch από το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και η Irini Khenkin από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-17.00, Πέμπτη 10.00-20.00, Κυριακή 11.00-17.00

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό