17.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

POS: Έρχεται παράταση για διασύνδεση με ταμειακές

Ειδήσεις Ελλάδα

Προς παράταση πάει η προθεσμία για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η οποία λήγει αύριο Πέμπτη 29/2. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αφού ζυγίσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των επιχειρήσεων που δεν έχουν εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην αναβάθμιση των POS από τους παρόχους και τα προβλήματα σύνδεσης και δικτύωσης τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών.

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα κριθεί εάν η παράταση θα είναι λίγων ημερών ή μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος, εάν θα αφορά όλους τους επαγγελματίες ή μόνο περιπτώσεις όπου η διασύνδεση δεν είναι εφικτή και εάν θα μετατεθεί και ο χρόνος επιβολής των κυρώσεων και των τσουχτερών προστίμων για όσους δεν συμμορφωθούν εγκαίρως. Ανοχή θα υπάρχει και στα χρηματικά πρόστιμα η επιβολή των οποίων θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 1η Μαρτίου αναφέρει ο ot.gr.

Σημειώνεται ότι στους νέους υπόχρεους εγκατάστασης POS, το περιθώριο μη επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ μετατέθηκε από την 1η Μαρτίου στην 1η Απριλίου, υπό την προϋπόθεση παραγγελίας των POS έως τις 29 Φεβρουαρίου ενώ εάν έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια αλλά εκκρεμεί η εγκατάσταση, τότε το περιθώριο συμμόρφωσης μπορεί να φτάσει μέχρι 31 Μαρτίου.

Με τα σημερινά δεδομένα μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει 400.000 επιχειρήσεις να έχουν ολοκληρώσει την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS κάτι που με τη σημερινή εικόνα που υπάρχει στην αγορά μοιάζει απίθανο. Παρότι οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί αισθητά τις τελευταίες ημέρες φτάνοντας στις 4.000 έως 5.000 συνδέσεις καθημερινά σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου μόλις το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση, δηλαδή περίπου 60.000 εταιρείες.

Τα πρόστιμα

Σε ότι αφορά τις καμπάνες που θα επιβάλλονται από 1ης Μαρτίου αυτές έχουν ως εξής:

1. Στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα που δεν προχωρήσουν στη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

Πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες τηρούν απλογραφικά βιβλίαΠρόστιμο 20.000 ευρώ για όσες τηρούν διπλογραφικά βιβλία

2. Στους παρόχους POS

Πρόστιμο 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας το πρόστιμο θα φθάνει στα 300.000

3. Στους εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών

Ανάκληση της άδειας καταλληλόλητας του μοντέλου ταμειακής και πρόστιμο 10.000 ευρώ.

4. Στους Παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης που διασυνδέονται με Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»)

Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα και θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ

5. Στους 35 νέους κλάδους η μη εγκατάσταση POS εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ αλλά από 1ης Απριλίου.

Τα αιτήματα

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα αιτήματα για παράταση καθώς μετά την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ στην αλυσίδα με τους φορείς που ζητούν πίστωση χρόνου προστέθηκε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Η κυβέρνηση, που προς το παρόν μέσω του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ καταβάλει τιτάνια προσπάθεια για να επιλύσει τεχνικά προβλήματα και να επιταχύνει τις διασυνδέσεις, δείχνει να έχει μετατοπιστεί από την προ ημερών άτεγκτη στάση της περί αυστηρής τήρησης του χρονοδιαγράμματος, ανοίγοντας πλέον παράθυρο μικρής παράτασης, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το εγχείρημα ως την Πέμπτη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό