19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Plan B για την αναχαίτιση του μαύρου ρεκόρ κρουσμάτων

Ειδήσεις Ελλάδα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.59

Της Σοφίας Κωστάρα

7.105 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη, με 70 νέους θανάτους ενώ οι διασωληνωμένοι είναι στους 489. Υπενθυμίζεται ότι χθες καταγράφηκαν 8.613 νέα κρούσματα, 486 διασωληνωμένοι ασθενείς και 46 νέοι θάνατοι. Νούμερα που τρομάζουν και καλούν για γρήγορες αντιδράσεις.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι το τέταρτο κύμα θα είναι σφοδρό, κάτι που φαίνεται ήδη περίτρανα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι αυξητικοί, καθημερινώς, δείκτες τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση να έχει καλά κρυμμένο στο συρτάρι ένα plan B με νέα μέτρα, τα οποία θα θέσει σε εφαρμογή, αν χρειαστεί, προκειμένου να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και για να αναχαιτίσει τη σφοδρή επέλαση του νέου κύματος της επιδημίας.

Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αναγκάζονται να πάρουν μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν τα χειρότερα – ο Μακρόν χθες βράδυ ανακοίνωσε υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης για τους άνω των 65, ενώ σε Γερμανία, Αυστρία επιβλήθηκε lockdown για τους ανεμβολίαστους. 

Οι πληροφορίες που έρχονται από την Αριστοτέλους μιλούν για νέες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και επίταξη ιδιωτών γιατρών ώστε να καλυφθούν οι πολύ αυξημένες ανάγκες για περιστατικά ασθενών, τόσο σε μη co όσο και σε co.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, για αρχή -και με την ευχή να μη χρειαστεί διεύρυνση- το νοσοκομείο Σωτηρία και ο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη θα μετατραπούν σε μονοθεματικά, εξυπηρετώντας co περιστατικά.

Οι εκτός co ασθενείς θα μεταφερθούν κατά περίπτωση, σε άλλα δημόσια ή ιδιωτικά θεραπευτήρια.  Αν δεν υπάρξει πρόοδος στους δείκτες, όλα τα σενάρια θα είναι έτοιμα να πέσουν στο τραπέζι. 

Από κει και έπειτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ειδικούς που δεν σταματούν να ζητούν επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, καθολική χρήση μάσκας παντού και από όλους, διενέργεια self test και από τους εμβολιασμένους, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καθώς και αυτοί μεταφέρουν και μεταδίδουν ιικό φορτίο, περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στους δρόμους και όχι άλλες συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία λόγω ελλείψεων. 

Συγχρόνως, τις τελευταίες ώρες είναι έντονες οι συζητήσεις για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα ιδίως σε κόκκινες περιοχές. Έτσι, πιθανόν τις επόμενες μέρες να δούμε κατάργηση ορθίων σε χώρους διασκέδασης και απαγόρευση μουσικής, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι ειδικοί κρίνουν ως αναγκαία και κάποια περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις (π.χ. 1-6πμ.) ή και από νομό σε νομό, όπου τα κρούσματα είναι πολλά. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό