20.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Pagani Utopia – Όσο… παλιομοδίτικη μπορεί να γίνει μία Pagani!

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές που να έχουν το θάρρος και το θράσος να ονομάσουν το νέο μοντέλο τους ουτοπία. Δεν υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές που να έχουν την τόλμη και τον εκλεπτυσμό να εμπνευστούν από το έργο ενός φιλοσόφου, στην προκειμένη περίπτωση του Thomas More, για το όνομα του νέου μοντέλου τους. Η Pagani όμως το κάνει, ακυρώνοντας επί της ουσίας το νόημα της λέξης ουτοπία καθώς το νέο μοντέλο της φέρνει αυτό το εξιδανικευμένο όραμα για το τέλειο αυτοκίνητο στην πραγματικότητα. Χωρίς βαριές μπαταρίες, χωρίς υβριδική ισχύ αλλά με έναν υπέροχο V12. Χωρίς κάποιο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη αλλά με ένα αγνό, 7-τάχυτο, μηχανικό ή αυτοματοποιημένο κιβώτιο. Απλά ένα αυτοκίνητο που ανταποκρίνεται καλύτερα από ποτέ σε κάθε ενέργεια του οδηγού και συνεργάζεται μαζί του για την πιο αμόλυντη εμπειρία οδήγησης.

Τόσο το αμάξωμα όσο και το εσωτερικό της Pagani Utopia ακροβατούν αριστοτεχνικά ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που καθιστούν το νέο μοντέλο της εταιρίας άμεσα αναγνωρίσιμο ως Pagani αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν κι άλλα τόσα που είναι νέα. Η Utopia είναι άλλωστε το αποτέλεσμα 6 ετών εξέλιξης, χιλιάδων σκίτσων, 4 μοντέλων υπό κλίμακα, ενός μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε σε αεροδυναμική σήραγγα, δύο μοντέλων 1:1 και οκτώ ολοκληρωμένων πρωτότυπων. Ένα αποτέλεσμα άκρως εκκεντρικό αλλά επί της ουσίας λιτό, χωρίς ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία, χωρίς πολλά πτερύγια και αεροτομές που κουράζουν το μάτι. Ανοίγοντας τις πόρτες όμως, όποιος είναι αρκετά τυχερός ώστε να βρεθεί κοντά σε μία Utopia αντικρύζει ένα αριστούργημα, ένα έργο τέχνης. Η αισθητική μπορεί να είναι αμφιλεγόμενη αλλά η ποιότητα, η τεχνική και η εμμονική προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια είναι αδιαμφισβήτητες! Όπως και η αναλογικότητα που ταιριάζει άψογα με τον υπόλοιπο χαρακτήρα του μοντέλου.

Η ραχοκοκκαλιά της Utopia δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο πέρα από το monocoque πλαίσιο από το Carbo-Titanium της Pagani αλλά από εκεί και πέρα τα πράγματα αποκτούν εξαιρετικά ενδιαφέρον. Η καρδιά της είναι ένας twin-turbo V12 με χωρητικότητα 6.0 λίτρων που προμηθεύεται η ιταλική εταιρία από την Mercedes-AMG και παράγει 864 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 1.100 Nm ροπής από τις 2.800 έως τις 5.900 σ.α.λ. Αυτός, συνδυάζεται με ένα 7-τάχυτο, μηχανικό κιβώτιο της Xtrac (προαιρετικά είναι διαθέσιμο και ένα αυτοματοποιημένο χειροκίνητο) και ένα ηλεκτρομηχανικό διαφορικό για να φτάσει εν τέλει η ισχύς στους τροχούς του πίσω άξονα… αποκλειστικά! Το carbon-ceramic σύστημα πέδησης προέρχεται από την Brembo, αποτελείται από 6-πίστονες monolithic δαγκάνες σε δίσκους 410 χιλιοστών μπροστά και τετραπίστονες monolithic δαγκάνες σε δίσκους 390 χιλιοστών πίσω και “φιλοξενείται” στις σφυρήλατες ζάντες ελαφρού κράματος 21 και 22 ιντσών αντίστοιχα που ντύνονται με ελαστικά Pirelli PZero Corsa σε διάσταση 265/35 εμπρός και 325/30 πίσω. Όλα αυτά, για μία Pagani Utopia που δεν ζυγίζει περισσότερα από 1.280 κιλά ή περίπου όσο ένα σύγχρονο, μικρό hatchback!

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η παραγωγή του νέου hypercar θα περιοριστεί στα 99 αντίτυπα και ενώ η Pagani δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την τιμή του, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς όλα έχουν ήδη πωληθεί. Περιμένουμε δε, όπως και άλλα μοντέλα της Pagani, να δούμε τις ειδικές εκδόσεις που αναμφίβολα θα ακολουθήσουν εμπλουτίζοντας την οικογένεια της Utopia για τους ελάχιστους που μπορούν να αποκτήσουν αριστουργήματα αυτού του βεληνεκούς!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό