16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Osios… ΣΥΡΙΖΑ: Δικαιοσύνη καλεί Κασσελάκη για το δάνειο στο κόμμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν στα τέλη Δεκεμβρίου, στα δημοσιογραφικά γραφεία έφτανε η είδηση ότι ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε προσωπικό δανεισμό στον ΣΥΡΙΖΑ για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του κόμματος και της μισθοδοσίας – ποσό έως 250.000 ευρώ έλεγαν οι πρώτες πληροφορίες – οι παλαιότεροι στην πολιτική «πιάτσα» έλεγαν με βεβαιότητα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολύ σύντομα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για αυτό το δάνειο. 

Δυο και πλέον μήνες μετά και αφού έχουν προηγηθεί δεκάδες επεισόδια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ  – ακόμα και για αυτό καθ’ αυτό το δάνειο – η δικαιοσύνη παρεμβαίνει και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος ζητά να διακριβωθεί εάν υπάρχει παραβίαση του νόμου για το πόθεν έσχες. 

Νόμος σαφής που απαγορεύει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, υπό οποιαδήποτε μορφή, σε υπεράκτιες εταιρίες (off shore).

Η καταγγελία και ο επίμαχος λογαριασμός από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η παρέμβαση της δικαιοσύνης έρχεται στον απόηχο της ανοιχτής και έντονης κόντρας της Κουμουνδούρου με τον πρώην διευθυντή του κόμματος και αρμόδιο για τα «ταμεία», Θύμιο Γεωργόπουλο. 

Ο κ. Γεωργόπουλος, ο οποίος απολύθηκε με έντονο τρόπο από τη θέση του,  υποστήριξε πως το επίμαχο δάνειο των 230.000 ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και επεστράφη στον Στέφανο Κασσελάκη στις 4 Ιανουαρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απαντήσει με διαρροές δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα στοιχεία του λογαριασμού μέσα από τον οποίο τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο ταμείο της Κουμουνδούρου για να γίνουν οι πληρωμές. Η παρέμβαση της δικαιοσύνης εθεωρείτο θέμα χρόνου…  

Το ιδιωτικό συμφωνητικό για το δάνειο στο οποίο αναγράφεται η εταιρεία OSIOS 

Η απόδειξη κατάθεσης των 210.000 ευρώ στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ
Η εταιρεία στο Μαϊάμι 

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε νωρίτερα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις για την Offshore εταιρεία στο Μαϊάμι στη διεύθυνση: 88 SW, 7th ST. MIAMI, FL. 33130 που στους χάρτες της google εμφανίζεται σε αυτό το σημείο: 

Google Maps

Χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιος επίσημος λογαριασμός για την εταιρεία υπό την επωνυμία: Osios LLC . 

Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του υποστήριξε πως δεν είναι βουλευτής και πως δεν γνώριζε για τα «κολλήματα» στο νόμο του Πόθεν Έσχες και πως μετά από την ενημέρωση που θα είχε από τους δικηγόρους του θα προχωρούσε και σε πώληση, εάν αυτό θεωρούνταν απαραίτητο «ανεξαρτήτως κόστους» 

Όλοι γνωρίζουν πως είμαι επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο εξωτερικό, όπου ζούσα μέχρι πρόσφατα, για 21 ολόκληρα χρόνια.Θα ενημερωθώ άμεσα από τους δικηγόρους μου αν ο νόμος αφορά στους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες…

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) February 23, 2024

Ο νόμος  3213 πάντως είναι σαφής και μετά από την τροποποίησή του το 2016: Η απαγόρευση συμμετοχής σε υπεράκτια εταιρεία είναι οριζόντια και οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης έως 5 έτη αλλά και χρηματικό πρόστιμο έως 500.000 ευρώ.  

«Καλοδεχούμενη η διερεύνηση…»

Η Κουμουνδούρου τοποθετήθηκε για την παρέμβαση της δικαιοσύνης μέσω «πηγών»: Καλοδεχούμενες οι διερευνήσεις, καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται, σχολίαζαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστήριζαν πως δεν τίθεται κανένα θέμα παράβασης του νόμου περί ποθεν εσχες, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόχρεος για το πόθεν έσχες 2023, που η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμη.

Την ίδια ώρα, παραπέμπουν στη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη στις 23 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος είχε αναφέρει, τότε, ότι δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι εφόσον υπάρχει νομικό κώλυμα, θα πουλήσει τις εταιρείες του στο εξωτερικό. Ακόμη, υπενθυμίζουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με τα πόθεν έσχες κυβερνητικών στελεχών , τα οποία μάλιστα απασχόλησαν εντόνως τη δημόσια συζήτηση, και όχι με αυτά μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό