14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

O Σαμ Άλτμαν ομολόγησε την ύπαρξη του απόρρητου σούπερ προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης

Ειδήσεις Ελλάδα

Για περίπου μια εβδομάδα η βιομηχανία της τεχνολογίας βίωσε αρχικά ένα σοκ και στη συνέχεια ένα θρίλερ με πολύπλευρες συνέπειες όταν το ΔΣ της OpenAI, της εταιρείας που έφερε στη ζωή μας τη τεχνολογία γενετικής νοημοσύνης και το ChatGPT, εντελώς ξαφνικά και απρόσμενα απέλυσε τον συνιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας Σαμ Άλτμαν οδηγώντας ταυτόχρονα σε παραίτηση τον πρόεδρο και στενό συνεργάτη του Άλτμαν, Γκρεγκ Μπρόκμαν.Το ΔΣ ανέφερε ότι υπήρχε έλλειψη εμπιστοσύνης στον Άλτμαν ο οποίος είτε έλεγε ψέματα στα μέλη του ΔΣ είτε απέκρυπτε κρίσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία της εταιρείας.

Το γεγονός ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν άνοιξε τα χαρτιά της αναφέροντας την αιτία για όσα συνέβησαν οδήγησε όπως ήταν επόμενο σε μια έντονη φημολογία και παραφιλολογία. Ανάμεσα στα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν για το τι μπορεί να οδήγησε το ΔΣ στην απόφαση για άμεση απομάκρυνση του Αλτμαν από την εταιρεία ήταν πώς είχε δώσει εντολή στους τεχνικούς της OpenAI να αναπτυχθεί μυστικά ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο έδειχνε καθώς αναπτυσσόταν ότι εξελισσόταν σε ένα υπερευφυές πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα που είχε λάβει την ονομασία Q* (Q-Star) εξελισσόταν ταχύτατα και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters είχε αρχίσει να δείχνει εκπληκτικές ικανότητες κυρίως στον μαθηματικό τομέα και έδειχνε ότι θα μπορούσε σύντομα να γίνει το πιο προηγμένο πρόγραμμα γενετικής νοημοσύνης με δυνατότητες απρόβλεπτες. Κάποιοι από τους ερευνητές της εταιρείας που δεν έγινε γνωστό αν εμπλέκονταν στο πρότζεκτ ή απλά ενημερώθηκαν για αυτό έστειλαν ενημερωτικό σημείωμα στα ανώτερα στελέχη της OpenAI και πιθανώς και σε μέλη του ΔΣ που πιθανώς γνώριζαν ότι δεν είχαν πολύ στενή σχέση με τον Άλτμαν. Το σημείωμα αυτό υποδείκνυε σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας και κυρίως κινδύνους για την ανθρωπότητα από αυτό το σούπερ νέο πρόγραμμα ΑΙ.

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή τα μέλη του ΔΣ δεν γνώριζαν ούτε την ύπαρξη του προγράμματος ούτε την επικινδυνότητα του για αυτό και αποφάσισαν να εκδιώξουν άμεσα τον Άλτμαν κατηγορώντας τον στην ουσία για απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών για την εταιρεία και διαρρέοντας ότι προχωρούσε σε ανάπτυξη τεχνολογιών που δεν ήταν σύμφωνες με το καταστατικό αλλά και την φιλοσοφία της εταιρείας.

Τελικά μετά από την μαζική αντίδραση των εργαζομένων της OpenAI που απείλησαν με ομαδική παραίτηση και τις παρασκηνιακές κινήσεις κυρίως της Microsoft, που έχει επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην εταιρεία και κατέχει το 49%, τα μέλη του ΔΣ που είχαν απολύσει τον Άλτμαν υποχρεώθηκαν σε αποχώρηση και επέστρεψε ο Άλτμαν ως επικεφαλής στην εταιρεία με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί να δείχνει ότι στην ουσία η εταιρεία πέρασε στον έλεγχο της Microsoft η οποία είχε φροντίσει να προσλάβει αμέσως τον Άλτμαν, τον Μπρόκμαν και εργαζομένους της OpenAI που παραιτήθηκαν όταν απολύθηκε ο Άλτμαν σχεδιάζοντας τη δημιουργία ενός νέου τμήματος ανάπτυξης ΑΙ.

Ναι μεν αλλά…

Όμως ο Άλτμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοφιλή ιστοσελίδα τεχνολογικών ειδήσεων The Verge όταν ρωτήθηκε για το Q* είχε την ευκαιρία να αρνηθεί την ύπαρξη του αλλά εκείνος περιορίστηκε να πει ότι «αυτή η πληροφορία ήταν μια ατυχής διαρροή από την εταιρεία» επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την ύπαρξη του προγράμματος.

«Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για αυτήν την ατυχή διαρροή. Αλλά αυτό που λέγαμε  πριν από δύο εβδομάδες, αυτό που λέμε σήμερα, αυτό που λέγαμε πριν από ένα χρόνο, αυτό που λέγαμε νωρίτερα  είναι ότι αναμένουμε ότι η πρόοδος σε αυτήν την τεχνολογία θα συνεχίσει να είναι ταχεία και επίσης ότι να περιμένετε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να καταλάβουμε πώς να κάνουμε αυτή την τεχνολογία ασφαλή και ωφέλιμη» είπε ο Άλτμαν τροφοδοτώντας όπως είναι ευνόητο ένα νέο κύκλο συζητήσεων τόσο για όσα συνέβησαν στην OpenAI αλλά και για το κρίσιμο ζήτημα της τρομερά γρήγορης εξέλιξης της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης τον τελευταίο ένα χρόνο και των φόβων που υπάρχει για τον έλεγχο και τι επίπεδο ασφάλεια της.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό