20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

O «καυτός» Ιούλιος των χρηματιστηρίων

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Έφης Τριήρη[email protected]

Τον καλύτερο μήνα τους από τα τέλη του 2020 «αποχαιρέτησαν» οι διεθνείς μετοχές, ανακάμπτοντας δυναμικά από τις άγριες αναταράξεις του πρώτου εξαμήνου, καθώς μετριάζονται οι προσδοκίες για τις επιτοκιακές αυξήσεις, ενώ τα δυναμικά κέρδη από τις μεγάλες τεχνολογικές πυροδότησαν γενικευμένο ράλι.

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης FTSE All-World για τον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο παρουσίασε άνοδο 6% τον Ιούλιο, με το επενδυτικό κλίμα να τονώνεται από τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών της Αμερικής, που έδειξαν ότι ο κυρίαρχος κλάδος της Wall Street μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια σοβαρή οικονομική επιβράδυνση. Οι υψηλές επιδόσεις του Ιουλίου έρχονται σε αντίθεση με τους πρώτους έξι μήνες του έτους, στη διάρκεια των οποίων οι διεθνείς μετοχές απώλεσαν 20% της αξίας τους, στη μεγαλύτερη πτώση πρώτου εξαμήνου για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά -αξίας 44 τρισ. δολαρίων- σε διάρκεια περίπου μισού αιώνα. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξης του 5,01% πάνω από τις 850 μονάδες.

Microsoft, Apple και ο μητρικός όμιλος της Google, Alphabet, εξέδωσαν πιο ευνοϊκές απ’ ό,τι αναμενόταν προοπτικές, με τη μετοχή της Amazon να ενισχύεται περίπου 30% τον προηγούμενο μήνα. Σε μια ένδειξη της βελτιωμένης διάθεσης των επενδυτών, τα μετοχικά αμοιβαία των ΗΠΑ γνώρισαν αυτή την εβδομάδα τις μεγαλύτερες εισροές σε διάρκεια ενάμιση μηνός, της τάξης των 9,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Bank of America.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε περισσότερο από 8% τον Ιούλιο, με το 86% των εισηγμένων στον δείκτη μετοχών να έχει ενισχυθεί από τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο STOXX 600 ενισχύθηκε περίπου 7%.

Τα ομόλογα

Αντίστοιχα, τα ομόλογα διεθνώς γνώρισαν τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Νοέμβριο του 2020, με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg να καταγράφει άνοδο 1,8%, καθώς η αγορά περιμένει σε ύφεση, ως αποτέλεσμα των επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων. Ο δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής αξιολόγησης παρουσίασε κέρδη 4,7% τον Ιούλιο, στην καλύτερη μηνιαία επίδοση όλων των εποχών, ενώ και το εταιρικό δολαριακό χρέος από την αναδυόμενη Ασία κατέγραψε τον καλύτερο μήνα από τον Νοέμβριο του 2020. Όσο για τα κρατικά ομόλογα, το κόστος δανεισμού των γερμανικών και των γαλλικών έως των αυστραλιανών υποχώρησε περίπου 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, στη μεγαλύτερη μηνιαία αποκλιμάκωση τουλάχιστον δεκαετίας.

«Προσγείωση»

Ωστόσο, στρατηγικοί αναλυτές της Barclays προειδοποιούν ότι, μετά την ισχυρή επίδοση του Ιουλίου, οι μετοχές αλλά και τα ομόλογα «θα προσγειωθούν απότομα», με τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν έχουν προεξοφλήσει πλήρως την προοπτική ύφεσης και γι’ αυτό η πρόσφατη ανάκαμψη έχει φέρει υπερβολικά μεγάλο εφησυχασμό.

Σε τροχιά ανόδου και τα κρυπτονομίσματα, με το bitcoin και το ether να παρουσιάζουν τον Ιούλιο την καλύτερη μηνιαία επίδοση από το 2021, με κέρδη 26% και 65% αντίστοιχα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό