18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Oι φιλοδοξίες Σκρέκα και Μεγάρου Μαξίμου για την ακρίβεια, οι αντιδράσεις των προμηθευτών και ποιο χαράτσι στο ρεύμα καταργείται – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Φιλοδοξίες

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Κώστας Σκρέκας, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί πως με το πρόσφατο πακέτο μέτρων, που θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Μαρτίου, δεν θα περιορίσει την ακρίβεια, αλλά τουλάχιστον θα περιορίσει τον ρυθμό έντασης της!

Κρυμμένα

Όμως με βάση την τελευταία έρευνα που εξέδωσε προ ημερών το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που έγινε μεταξύ στελεχών επιχειρήσεων, προκύπτουν ορισμένα ευρήματα, που είναι κρυμμένα πίσω από τις γραμμές….

Αύξηση

Προκύπτει λοιπόν ότι ο «πληθωρισμός των τροφίμων» στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα αυξηθεί κατά 3%. Αναμενόμενη είναι όμως η πτωτική τάση του ρυθμού αύξησης – όπως σας έχω επισημάνει έχει διαπιστωθεί η πτώση του ρυθμού από τον περασμένο Οκτώβριο, μήνα με τον μήνα – αλλά πως μπορεί να διαπιστωθεί αυτή η εκτίμηση;

Πώς;

Για τους ανθρώπους της αγοράς αυτό «βγαίνει» από την άθροιση του ποσοστού της μείωσης του όγκου των πωλήσεων (προβλέπεται να είναι 1,4%) με το ποσοστό της αύξησης της αξίας των πωλήσεων (αναμένεται να είναι 1,6%)!

Γιατί;

Ενα δεύτερο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν να είναι αυξημένη η πτώση του όγκου των πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2024 έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2023 – ήταν 1,1% – ενώ το ύψος των ανατιμήσεων θα είναι μόνο 3%; Για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι το ένα στα τέσσερα προϊόντα πωλείται με προσφορά, η οποία κυμαίνεται από 15% ως και 40%!

Αμηχανία

Η σταθερότητα των τιμών, που επιχειρεί να επιβάλει με τα μέτρα του το υπουργείο Ανάπτυξης, ή έστω η μικρή μείωση σε έναν αριθμό προϊόντων, της τάξεως του 5% ως και 10%, δεν αξιολογείται από τους καταναλωτές ως συμφέρουσα. Διότι είχε μάθει να αγοράζει τις προσφορές….

Ιδιωτική ετικέτα

Ετσι θα του φανεί πιο συμφέρον να στραφεί με μεγαλύτερη έμφαση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Τα οποία και θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν με υψηλούς ρυθμούς – υψηλότερα των επωνύμων!

Το timing

Οπως προκύπτει από την έρευνα οι εταιρείες θα συνεχίσουν να κάνουν ανατιμήσεις. Το πότε δεν είναι σαφές. Είναι βέβαιο ότι θα επαναπροσδιορίσουν την εμπορική τους πολιτική με βάση τα νέα δεδομένα. Και η επιλογή του χρόνου της ανατίμησης κάθε προϊόντος θα είναι συνάρτηση της ζήτησης….

To καλοκαίρι

Επί παραδείγματι δεν αποκλείεται να κάνουν ανατιμήσεις πχ την 1η Ιουνίου προκειμένου να «πιάσουν» την τουριστική περίοδο, που ο πληθυσμός της χώρας τετραπλασιάζεται, η ζήτηση δηλαδή είναι υψηλή και δεν έχουν ανάγκη προσφορών!

Ο πληθωρισμός πέφτει!

Βέβαια με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση θα μπορέσει να καταγράψει πολύ μεγάλο περιορισμό της ανόδου του πληθωρισμού. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στον επίσημο πληθωρισμό της χώρας. Ο οποίος ωστόσο συνυπολογίζεται για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης και αξιολογείται από την ΕΚΤ. Τόσο απλά….

————–

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Περνάω σε ένα άλλο θέμα το οποίο σχετίζεται με τον πληθωρισμό.

Αναφέρομαι στην ηλεκτρική ενέργεια και την τιμή της, η οποία για πολλούς μήνες εξαιτίας της αύξησης της επηρέαζε την πορεία του πληθωρισμού.

Η ενεργειακή κρίση τέλειωσε αφού η Ευρώπη εξασφάλισε άλλες πέραν της Ρωσίας εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ενώ σύμμαχος ήταν και ο καλός καιρός.

Οι τιμές αποκλιμακώνονται και στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να δείχνουν για τον Μάρτιο την κιλοβατώρα να κοστίζει ακόμη και κάτω από τα 0,10 ευρώ/kWh.

Η ειδική εισφορά

Ένας επίσης λόγος που θα συμβάλλει στο ακόμα χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% που επιβάρυνε τις τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου των ηλεκτροπαραγωγών.

Ανήμερα της εορτής των ερωτευμένων ο νόμος που περιλαμβάνει τις διατάξεις με τις οποίες παύει η ισχύς της εισφοράς πήρε ΦΕΚ.

Κι έτσι ουσιαστικά από τις 14 του μηνός ο φόρος 5% παύει να εφαρμόζεται στις τιμές του αερίου αλλά και κατ’ επέκταση και στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί, μαθαίνω, πως θα περάσουν αυτό το όφελος και στους πελάτες τους, τους παρόχους, οι οποίοι θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια για ανταγωνιστικότερες τιμές στους τελικούς καταναλωτές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό