21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Oι πρωταγωνιστές των deals σε τρόφιμα και σουπερμάρκετ

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν και το 2023 δεν θα μνημονεύεται ως η χρονιά των mega-deals στους κλάδους των τροφίμων και της οργανωμένης λιανικής, οι 26 συμφωνίες οι οποίες έκλεισαν εφέτος αποτυπώνουν (ξανά) τη διαρκή κινητικότητα που επικρατεί σε δύο από τους πιο ισχυρούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα, η αναδιάταξη του χάρτη δεν φαίνεται να χάνει τη δυναμική της και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αλλά και στελέχη εταιρειών συμβούλων, το πρώτο τρίμηνο του 2024 αρκετές μεσαίες βιομηχανίες τροφίμων με πωλήσεις από 10 έως 60 εκατ. ευρώ, καθώς και μικρές αλυσίδες σουπερμάρκετ με τζίρους 5-20 εκατ. ευρώ, θα βγουν στην αγορά προς αναζήτηση κεφαλαίων. Οι περισσότερες από τις «νύφες» αναζητούν χρηματοδοτική «ένεση» με αναπτυξιακό στόχο, ενώ υπάρχουν και κάποιες που απλά έχουν φτάσει στα όριά τους ψάχνοντας τον «λευκό ιππότη».

Στη «δεξαμενή» της προσφοράς θα πρέπει να προστεθούν και τα funds, που προγραμματίζουν τη ρευστοποίηση των συμμετοχών τους σε επιχειρήσεις στις οποίες επένδυσαν το ’17, το ’18 και το ’19.

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Μεταξύ των πρωταγωνιστών στα deals που έρχονται το 2024 θα είναι αναμφίβολα ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Η διάρκεια ζωής του fund Diorama Investments SICAR SA (Diorama I), συμφερόντων του, που βρίσκεται υπό την αποκλειστική διαχείριση της Deca Investments, ολοκληρώνεται εντός του 2024 και δρομολογείται η αποεπένδυση από τις εταιρείες στις οποίες είχε τοποθετήσει κεφάλαια, όπως η Μινέρβα.

Στην «παλαιότερη ελαιουργική εταιρεία της χώρας», το Diorama I είχε επενδύσει από κοινού με τα private equity funds EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη και Elikonos Capital τον Σεπτέμβριο του 2019. Σημειώνεται ότι το Diorama Ι κατέχει το 68% των μετοχών της Μινέρβα, έχοντας επενδύσει περί τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ από 16% κατέχουν EOS και Elikonos. Επίσης θα προωθηθεί το exit από την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ).

Οσο για την εταιρεία Damavand που παράγει κυρίως προϊόντα με βάση την ντομάτα και χυμό ροδάκινου, εξετάζονται διάφορα σενάρια. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην Deca Investments, δεν αποκλείεται η εταιρεία να παραμείνει στον έλεγχο του fund (ελέγχει το 80% των μετοχών) στην περίπτωση που αξιοποιηθεί η δυνατότητα παράτασης κατά ένα έτος του 10ετούς του κύκλου ή να περάσει στο νεοσυσταθέν fund Diorama ΙΙ, με συνολικά κεφάλαια 213 εκατ. ευρώ. Εκτός όμως από πωλήσεις, η Deca Investments θα κάνει και εξαγορές το 2024, με τον κλάδο των ειδών διατροφής να βρίσκεται στο στόχαστρο. Ηδη μέσω του Diorama II απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στην εταιρεία εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων Leader.

Αλεξ Φωτακίδης: Ο όμιλος Vivartia υπό τον έλεγχο της αμερικανικής εταιρείας private equity CVC Capital Partners, την οποία εκπροσωπεί ο Αλεξ Φωτακίδης, σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιλεκτικές εξαγορές εταιρειών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επόμενη εξαγορά του ομίλου εντός των πρώτων μηνών του 2024 θα αφορά τον κλάδο της εστίασης.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Με ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα διπλής κατεύθυνσης ο γνωστός επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος φιλοδοξεί να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία.

Σε πρώτη φάση η μεγάλη ευκαιρία που διαφαίνεται στον πρωτογενή τομέα βρίσκεται στο επίκεντρο των αναπτυξιακών πλάνων του προέδρου και CEO της Bespoke SGA Holdings και μόνο για την επέκταση της Wonderplant στην Πετρούσα Δράμας έχει προϋπολογιστεί ποσό 50 εκατ. ευρώ.

Απόστολος Ταμβακάκης και Νίκος Καραμούζης: Επεκτατικές κινήσεις θα πρέπει να αναμένονται και από τα funds του Απόστολου Ταμβακάκη (EOS Capital Partners) και του Νίκου Καραμούζη (SMERemediumCap), καθώς έχουν επιδείξει έντονη δραστηριότητα στις εξαγορές σε εταιρείες τροφίμων.

Ηλίας και Θωμάς Γεωργιάδης: Εξελίξεις αναμένονται και στον τομέα της οινοποιίας, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες της Μπουτάρης και βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης Premia έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επεκταθούν περαιτέρω στον κλάδο του κρασιού.

Οικογένεια Σκλαβενίτη: «Φλερτάροντας» με τζίρο της τάξης των 5 δισ. ευρώ εφέτος, ο όμιλος Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης.

Διαπραγματεύεται με δύο τοπικές αλυσίδες της Κύπρου και το deal είναι βέβαιο ότι θα κλείσει εντός του 2024, ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επέκταση του δικτύου της στα Επτάνησα.

Γιάννης Μασούτης: Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Διαμαντής Μασούτης, δρομολογεί την ενίσχυση της παρουσίας της στην Πελοπόννησο, καθώς και εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαινίσεων. Σύμφωνα με τη διοίκηση η αλυσίδα «χρειάζεται 15 καταστήματα στην Πελοπόννησο» και πρόκειται να τα υλοποιήσει σε τρεις «δόσεις» χωρίς να αποκλείονται οι εξαγορές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό