21.8 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Notre Dame: Τα βιτρό παράθυρά της «ταξιδεύουν» στην Κολωνία για την αποκατάστασή τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον Απρίλιο του 2019, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων τυλίχθηκε στις φλόγες. Ειδικοί από τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας στη Γερμανία βοηθούν στην αποκατάσταση τους 

Ο χρόνος είναι λίγος, καθώς η Γαλλία ελπίζει να επαναλειτουργήσει την Παναγία των Παρισίων το επόμενο έτος. Ο Matthias Deml, ιστορικός τέχνης και εκπρόσωπος των κατασκευαστών του Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας, θυμάται καλά το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019. «Καθόμουν μπροστά στην τηλεόραση, σοκαρισμένος και εμβρόντητος», λέει στην «DW». 

Φλόγες ξεπηδούσαν από την οροφή του παγκοσμίου φήμης γοτθικού καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, Notre Dame, στο Παρίσι. Η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστιες ζημιές. Ο ξύλινος πύργος της κατέρρευσε. Μόνο μια μέρα αργότερα, οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά. Μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει τι την προκάλεσε. Ίσως ήταν βραχυκύκλωμα, ίσως ένα πεταμένο αποτσίγαρο. Όποια και αν ήταν η αιτία, ο κόσμος σοκαρίστηκε.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι συνάδελφοι του Deml, Katrin Wittstadt και Elodie Schneider, εργάζονται πάνω σε ένα παράθυρο του Jacques Le Chevallier, ενός καλλιτέχνη βιτρό του 20ού αιώνα. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ένα παχύ στρώμα σκόνης μολύβδου», λέει η Wittstadt, επιστημονική διευθύντρια στο Εργαστήριο του Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας και επικεφαλής της αποκατάστασης τεσσάρων παραθύρων της Παναγίας των Παρισίων.

Η βρωμιά, ο καπνός και το νερό που χρησιμοποίησαν οι πυροσβέστες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο εσωτερικό της εκκλησίας. Ευτυχώς, πολλά πολύτιμα κειμήλια και θησαυροί διασώθηκαν και πολλά έργα τέχνης απλώς λερώθηκαν. Οι φλόγες γλίτωσαν τα παγκοσμίου φήμης ροδόφρακτα του γοτθικού καθεδρικού ναού, αλλά ορισμένα παράθυρα του 19ου και του 20ού αιώνα υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων παραθύρων Le Chevallier clerestory στον κυρίως ναό της εκκλησίας. Σε αντίθεση με πολλά άλλα παράθυρα του καθεδρικού ναού, αυτά τα πολύχρωμα βιτρό παράθυρα δεν είναι εικονιστικά. 

Τα 300 μεμονωμένα τζάμια παρέμειναν άθικτα. Μόνο μεμονωμένα κομμάτια πρέπει να αντικατασταθούν ή να ξαναβαφτούν. «Αυτό το τζάμι είναι σπασμένο σε πολλά μικρά κομμάτια και η δουλειά μας είναι να το συμπληρώσουμε με ένα αντίστοιχο χρωματιστό γυαλί», λένε οι συντηρητές. 

Οι εργασίες καθαρισμού και επισκευής θα μπορούσαν να γίνουν επιτόπου στο Παρίσι, αλλά η ζημιά στον θόλο της εκκλησίας ήταν τόσο μεγάλη που τα παράθυρα έπρεπε να αφαιρεθούν. Τον Νοέμβριο, ένα φορτηγό τα μετέφερε στην Κολωνία για τις εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη. Οι ειδικοί κατέγραψαν πρώτα τις ζημιές πριν καθαρίσουν τα παράθυρα σε θάλαμο απολύμανσης, κολλήσουν τις ρωγμές, αντικαταστήσουν τα σπασμένα κομμάτια και τα ξαναβάψουν. Το τελικό βήμα: συγκόλληση του μολύβδινου πλέγματος και τσιμεντοποίηση του εξωτερικού χώρου.

Η Γαλλία συζητούσε επί μακρόν αν θα έπρεπε ή όχι να ανοικοδομήσει τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων όπως ήταν ή σύμφωνα με σύγχρονα σχέδια. Η ανακαίνιση και η αποκατάσταση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Ο χρόνος είναι λίγος, διότι η εκκλησία έχει προγραμματιστεί να επαναλειτουργήσει το επόμενο έτος στις 15 Απριλίου. Οι επισκευές είναι πιθανό να συνεχιστούν και μετά. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την ανοικοδόμηση ανέρχεται σε περίπου 830 εκατομμύρια ευρώ (895 εκατομμύρια δολάρια), με τη μορφή κεφαλαίων που έχουν υποσχεθεί και δωρεές.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έθεσε από νωρίς ως κορυφαία προτεραιότητα την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1991. Για πολλούς ανθρώπους στη Γαλλία, η Παναγία των Παρισίων έχει μεγάλη συναισθηματική αξία. Ο καθεδρικός ναός έχει «δει» πολλά ιστορικά γεγονότα, όπως η στέψη του αυτοκράτορα Ναπολέοντα το 1804 και η κηδεία του προέδρου Σαρλ ντε Γκωλ. Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων χτυπούσαν σε σημαντικές περιστάσεις, όπως η απελευθέρωση από τους Ναζί το 1944. 

Η κατασκευή της ξεκίνησε τον δωδέκατο αιώνα και σήμερα οι δύο κύριοι πύργοι της, ύψους 69 μέτρων, υψώνονται πάνω από τις στέγες του Παρισιού. Η θέα είναι μαγευτική. Μέχρι την καταστροφική πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019, έως και 14 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονταν την Παναγία των Παρισίων κάθε χρόνο. Ήταν το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο στη Γαλλία, ακόμη και από τον Πύργο του Άιφελ και την Αψίδα του Θριάμβου.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό