20.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Nikkei: Εσπασε το φράγμα των 40.000 μονάδων – Πρώτη φορά στην ιστορία του

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο δείκτης Nikkei του ιαπωνικού χρηματιστηρίου έκλεισε σήμερα πάνω από τις 40.000 μονάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία του (+0,5%, στις 40.109,23), ωθούμενος προς τα πάνω από τα κέρδη στη Γουόλ Στριτ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Τίποτε δεν μοιάζει να σταματά τελευταία τον βασικό δείκτη της ιαπωνικής κεφαλαιαγοράς, η οποία από την αρχή της χρονιάς έχει καταγράψει άνοδο 20% και ήδη τον περασμένο μήνα ξεπέρασε προηγούμενα ιστορικά υψηλά, τα οποία ανάγονταν στα τέλη του 1989.

Καθώς οι μετοχές τεχνολογίας ανεβαίνουν, παρακολουθώντας τις αντίστοιχες αμερικανικές, ο μέσος όρος της μετοχής Nikkei σημείωσε άνοδο 0,79% στις 40.226,83 μονάδες μέχρι το κλείσιμο του μεσημεριού, ξεπερνώντας το ενδοημερήσιο υψηλό των 39.990,23 μονάδων που καταγράφηκε την Παρασκευή.

Οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να ηγούνται της αγοράς και πολλοί φαίνεται να επενδύουν με μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη προοπτική, δήλωσε στο Reuters, ο Masahiro Ichikawa, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

«Πιστεύω ότι η αγορά θα συνεχίσει να αυξάνεται», είπε.

Ιαπωνικό ράλι

Οι ιαπωνικές μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν από το συνεχιζόμενο ράλι τεχνητής νοημοσύνης στις αμερικανικές μετοχές που οδήγησαν τον S&P 500 και τον Nasdaq να σημειώνουν υψηλά ρεκόρ την Παρασκευή.

Τόσο ο Nikkei όσο και ο ευρύτερος Topix έχουν κορυφαίες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ασία-Ειρηνικό. Ο Nikkei έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 20% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο Topix είναι σχεδόν 15%.

Ο Nikkei 225 επισκίασε το υψηλό του στα τέλη της εποχής της φούσκας της δεκαετίας του 1980 στις 22 Φεβρουαρίου και είναι ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός δείκτης με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται ευρέως να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια φέτος μετά από σχεδόν μια δεκαετία αρνητικών επιτοκίων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό