25.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Nichols N1A – Νοσταλγεί τα Can-Am με 650 άλογα σε 900 κιλά!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Nichols Cars δεν είναι κάποια καταξιωμένη εταιρία. Δεν είναι ούτε καν μία από εκείνες τις μικρές που υπάρχει χρόνια και έχει χτίσει το δικό της κοινό. Μία σύντομη αναζήτηση όμως για το όνομα Steve Nichols αποκαλύπτει ότι ο ιδρυτής της εταιρίας είναι ο ίδιος άνθρωπος που από την θέση του αρχισχεδιαστή στην ομάδα της McLaren στην Formula 1 δημιούργησε την MP4/3 και την τρομακτικά επιτυχημένη MP4/4 που… διέλυσε την Ferrari το 1988 με τους Senna και Prost. Στο τέλος του ’89, ο Nichols μετακόμισε στην Ferrari και από εκεί, στην Sauber ενώ κατέληξε ξανά στην McLaren, ως τεχνικός σύμβουλος αυτή την φορά, το 1995 έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από την Jordan. Εν τέλει, ο Nichols αποσύρθηκε από την F1 στα τέλη του 2002 από την Jaguar αλλά η δημιουργία που φέρει το όνομα του δεν αντλεί έμπνευση από τον θαυμαστό κόσμο της F1, ούτε από τις δεκαετίες που ήταν ενεργός ο Nichols στο paddock. Το N1A είναι ένας άτυπος φόρος τιμής στο πρωτάθλημα Can-Am και πιο συγκεκριμένα, στην McLaren M1A – το πρώτο αγωνιστικό που σχεδίασε και εξέλιξε μόνη της η αγγλική εταιρία πίσω στο μακρινό 1973!

Από την πρώτη ματιά, το Nichols N1A δεν κρύβει τις επιρροές του. Χαμηλό, απειλητικό και ανοιχτό είναι σχεδόν πανομοιότυπο με την McLaren M1A αν και ελαφρώς μακρύτερο και φαρδύτερο. Το αμάξωμα είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο από ανθρακονήματα εμποτισμένα με γραφένιο που αυξάνει την ακαμψία χωρίς να αυξάνει το βάρος. Βάρος, το οποίο ήταν μία από τις βασικές προτεραιότητες της Nichols Cars μαζί με την αεροδυναμική και φυσικά, την ισχύ. Χάρη στο ανθρακονημάτινο αμάξωμα λοιπόν και το υβριδικό πλαίσιο που αποτελείται από ανθρακονήματα και αλουμίνιο, το βάρος του N1A δεν υπερβαίνει τα 900 κιλά γεγονός που κάνει το εντυπωσιακό roadster ελαφρύτερο ακόμα και από το Mazda MX-5.

Το έργο του θηριώδους, ατμοσφαιρικού V8 που φωλιάζει πίσω από την καμπίνα δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Αυτό βεβαίως δεν σταμάτησε τη νεοσύστατη εταιρία από το να παρέχει ένα εντυπωσιακό σύνολο που παράγει με τις επεμβάσεις της Langford Performance Engineering και χάρη στην χωρητικότητα των 7.0 λίτρων λίγο πάνω από 650 άλογα και χαρίζει στο N1A αναλογία της τάξης των 700 ίππων ανά τόνο. Αυτά προσπαθούν να περάσουν στον δρόμο από τους τροχούς του πίσω άξονα και τα… δύσμοιρα Michelin Pilot Sport Contact 2 μέσω ενός 6-τάχυτου, μηχανικού κιβωτίου ενώ η ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια και στα τέσσερα άκρα του οχήματος ώστε να εξασφαλιστεί και η πολυπόθητη ευχρηστία και το σύστημα διεύθυνσης είναι διαθέσιμο και με υδραυλική υποβοήθηση για τον ίδιο λόγο.

Η εταιρία έχει ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να κατασκευάσει περισσότερα από 100 N1A και πως τα πρώτα 15 θα αποτελούν ένα είδος φόρου τιμής για κάθε νίκη της McLaren MP4/4. Δυστυχώς, η Nichols Cars δεν παρέχει επιπλέον πληροφορίες όσον αφορά στην τιμή αλλά δεδομένης της περιορισμένης παραγωγής και του… βιογραφικού που συνοδεύει τον δημιουργό του N1A, δεν περιμένουμε ότι θα είναι ιδιαίτερα προσιτή. Στην καλύτερη των περιπτώσεων λίγες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και στην χειρότερη, το ποσό μπορεί να είναι και 7-ψήφιο…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό