20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

New European Bauhaus – Ferreira: «Οι Έλληνες ξέρουν το όμορφο» – «Πράσινη» διάκριση για το Αιγάλεω

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες η Επιτροπή ανακοίνωσε 15 νικητές των βραβείων Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους (NEB) για το 2023 και 14 επιλεγμένα έργα, τα οποία επωφελούνται από επενδύσεις ύψους 65 εκατ.- Ανάμεσά τους και ο δήμος Αιγάλεω με το «πράσινο» project «Rock the Block»

Συνέντευξη στην Άννα Μαρούλη

«Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε σε όλους. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως αν χτίζεις κάτι –  και ειδικά στην Ελλάδα χτίζετε πολλά  – κάνε το με βιώσιμο, συμπεριληπτικό και όμορφο τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν τι είναι όμορφο, δεν θα τους διδάξουμε εμείς… Γι αυτό δίνουμε τα βραβεια και συγχαρητήρια γιατί ένα ελληνικό πρότζεκτ νίκησε που είναι μια αναγνώριση. Ένας τρόπος να το κάνουμε πιο ορατό και να δημιουργηθεί έμπνευση», τόνισε στο Skai.gr η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, σε κατ ιδίαν συζήτησή μαζί της στις Βρυξέλλες.

Η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα ήταν εκείνη που ανακοίνωσε τους 15 νικητές και νικήτριες των φετινών Βραβείων του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, καθώς και τα 14 έργα που επελέγησαν στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία – Καινοτόμες Δράσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής τα οποία επωφελούνται από επενδύσεις ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (22/6) κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «NEB in Regions and Cities» στις Βρυξέλλες

«Είχαμε υποψηφιότητες με καλά πρότζεκτ αλλά επειδή υπάρχει περιορισμένο budget δεν μπορουν να δοθούν βραβεία σε όλους», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος

Αναφερόμενη στα καινοτόμα project που συμμετέχουν στο θεσμό υπογράμμισε: «Φέρνουμε νέα άτομα και ενέργεια στην κοινή μας ατζέντα, άτομα που μπορούν να χτίσουν το μέλλον για όλους μας».

Η Ευρωπαία Επίτροπος ευχήθηκε τα καλύτερα για τους Έλληνες λέγοντας μάλιστα στα ελληνικά «ευχαριστώ πολύ».

Το «πράσινο» project  «Rock the Block» του Δήμου Αιγάλεω είναι η μοναδική ελληνική υποψηφιότητα η οποία επελέγη για χρηματοδότηση με 3.280.920 ευρώ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αστικής Πρωτοβουλίας. 

«Το έργο “Rock the Block” αφορά την αναβαθμισμένη σε έξυπνες και ενεργειακα αυτόνομες πολυκατοικίες, τουλάχιστον 10 σε αριθμό, στον δήμο Αιγάλεω», όπως εξήγησε ο Δημήτρης Τζεμπελίμπος, Δρ μηχανολόγος – μηχανικός και προϊστάμενος Διεύθυνσης Προγραμματισμου, Ανάπτυξης Διαφάνειας στον Δήμο Αιγάλεω.

Η ελληνική συμμετοχή, ήταν η μοναδική υποψηφιότητα από την Ελλάδα που επελέγη ανάμεσα σε 99 συμμετοχές από κράτη μέλη της ΕΕ εκ των οποίων το 76% από πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους (λιγότεροι από 250.000 κατοίκους). 

Από τις συμμετοχές που υποβλήθηκαν, επιλέχθηκαν 14 μεταξύ των οποίων και ο δήμος του Αιγάλεω..

«Είμαστε χαρούμενοι που επιλέχθηκε για χρηματοδότηση το έργο μας γιατί μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα αναπτυχθούν εργαλεία και δράσεις που θα έχουν μεγάλο και άμεσο αντίκτυπο στην πόλη μας», ανέφερε ο κ.  Τζεμπελίμπος.

Υπογράμμισε πως πρόκειται για μια κοινοπραξία που συμμετέχουν ο Δήμος Αιγάλεω, ελληνικοί ερευνητικοί οργανισμοί, ελληνικά πανεπιστήμια και εταιρείες ενώ συντονιστής είναι ο συγκεκριμένος δήμος.

«Ο σχεδιασμός των προτεινόμενων λύσεων θα γίνει με την συμμετοχική διαδικασία των πολιτών του δήμου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζεμπελίκος .

Τα έργα προέρχονται από διάφορα αστικά περιβάλλοντα κρατών μελών της ΕΕ. Μάλιστα, τα περισσότερα έργα αφορούν πόλεις μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Το κάθε έργο θα λάβει ως και 5 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέσα σε τρεισήμισι χρόνια.

Βραβεία Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους 2023 – Οι νικητές

Από τους 61 φιναλίστ, 15 νικητές με υποδειγματικές πρωτοβουλίες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους θα λάβουν χρηματικό βραβείο ύψους έως 30,000 EUR και δέσμη μέτρων επικοινωνίας που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν και να προωθήσουν περαιτέρω τα έργα και τις ιδέες τους.

Οι νικητές των «Πρωταθλητών του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» που λαμβάνουν χρηματικό βραβείο ύψους 30,000 EUR για επιτυχημένα έργα είναι οι εξής:

Δημοτικός κήπος στην Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο) που κέρδισε τη διαδικτυακή δημόσια ψηφοφορία
Ripple (Ιρλανδία) στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση»
Sacromonte Cave Museum (Ισπανία) στην κατηγορία «Αποκατάσταση της αίσθησης του ανήκειν»
Aalborg East: Από απομονωμένη σε συμπεριληπτική (Δανία) στην κατηγορία «Προτεραιότητα στους τόπους και τους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο»
Tova (International) στην κατηγορία «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης με βάση τον κύκλο ζωής»

Οι νικητές των «ανερχόμενων αστέρων του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους», αιτούντες κάτω των 30 ετών, οι οποίοι λαμβάνουν χρηματικό βραβείο ύψους 15,000 EUR για τις υποσχόμενες ιδέες τους είναι οι εξής: 

Roofscapes (Γαλλία) νικητής της διαδικτυακής ψηφοφορίας του κοινού
Κοινοτικός κήπος NOI Ortadini στη Matera (Ιταλία), στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση»
Η Βιβλιοθήκη της Φύσης (Λιθουανία) στην κατηγορία «Αποκατάσταση του αισθήματος του ανήκειν»
Saga — ένα θεραπευτικό ταξίδι μέσω παιχνιδιού (Δανία) στην κατηγορία «Προτεραιότητα στους τόπους και τους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο»
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Γαλλία) στην κατηγορία «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης με βάση τον κύκλο ζωής»

Οι νικητές των «Πρωταθλητών εκπαίδευσης του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους» που λαμβάνουν χρηματικό βραβείο ύψους 30,000 EUR για πρωτοβουλίες μάθησης και εκπαίδευσης είναι οι εξής: 

Klimaatspeelplaats (Βέλγιο) νικητής της διαδικτυακής ψηφοφορίας του κοινού
Πλωτό Πανεπιστήμιο Βερολίνου (Γερμανία) στην κατηγορία «Επανασύνδεση με τη φύση»
Θετικές επιστήμες στις κοινότητες μεταναστών (διεθνείς) στην κατηγορία «ανάκτηση της αίσθησης του ανήκειν»
Danube Design Lab Ruse (Βουλγαρία) «Προτεραιότητα στους τόπους και τους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο»Land/Hand (Κάτω Χώρες) στην κατηγορία «Διαμόρφωση ενός κυκλικού βιομηχανικού οικοσυστήματος και υποστήριξη της σκέψης με βάση τον κύκλο ζωής»

Η τρίτη έκδοση των βραβείων έλαβε περισσότερες από 1,400 αιτήσεις από κράτη μέλη της ΕΕ και, για πρώτη φορά, αιτήσεις για πρωτοβουλίες στα Δυτικά Βαλκάνια. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, τα βραβεία 2023 περιλάμβαναν επίσης ένα πρόσθετο σκέλος με επίκεντρο την εκπαίδευση και τη μάθηση.Τα βραβεία γιορτάζουν και απονέμουν παραδείγματα υφιστάμενων έργων και ιδεών από νέα ταλέντα, ώστε να καταστεί η Ευρώπη πιο βιώσιμη, όμορφη και χωρίς αποκλεισμούς. Ανακαλύψτε όλα τα στοιχεία των επικρατέστερων υποψηφίων και τα έργα τους στην ιστοσελίδα των βραβείων NEB.

Πρώτο EUI — βραβευθέντες για καινοτόμες δράσεις

Οι 14 νικητές της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Αστική Πρωτοβουλία — Καινοτόμες Δράσεις για το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους προέρχονται από ποικίλα αστικά πλαίσια της ΕΕ, τα οποία εκπροσωπούν 12 χώρες της ΕΕ, με την πλειονότητα των πόλεων μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Οι νικητές της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για καινοτόμες δράσεις της ΕΕ είναι, ανά τομέα προτεραιότητας:

«Κατασκευή και ανακαίνιση με πνεύμα κυκλικότητας και ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα»: NatUR-W (Lorca, Ισπανία) και Viana S + T + ARTS Centre (Viana do Castelo, Πορτογαλία)·«Διατήρηση και μετατροπή της πολιτιστικής κληρονομιάς»: ImpertCity (Aarhus, Δανία) και S4T (Rovereto, Ιταλία)·«Προσαρμογή και μετατροπή κτιρίων για λύσεις οικονομικά προσιτής στέγασης»: AHA Βουδαπέστη (Βουδαπέστη, Ουγγαρία), Rock the Block (Egaleo, Ελλάδα), SHARE (Fuenlabrada, Ισπανία) και SOFTacademy (Τάλιν, Εσθονία)·«Αναγέννηση αστικών χώρων»: RELAUNCHTOWIN (Burgas, Βουλγαρία),Time2Adapt (Lille European Metropolis, Γαλλία),WATSUPS (Mechelen, Βέλγιο), We-Z (περιφέρεια III της Ρώμης — Montesacro, Ιταλία), αστικά πάρκα βιοποικιλότητας (Turku, Φινλανδία) και αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους (Varaždin, Κροατία).Με τη στήριξη 65 εκατ. EUR από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, τα βραβευθέντα έργα θα χρησιμεύσουν ως μια νέα γενιά έργων επίδειξης του NEB στους τομείς της κατασκευής και ανακαίνισης σε πνεύμα κυκλικότητας και βιωσιμότητας, της διατήρησης και ενίσχυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της προσαρμογής και μετατροπής κτιρίων για οικονομικά προσιτές λύσεις στέγασης και της αναγέννησης αστικών χώρων. 

Κάθε έργο θα λαμβάνει συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ έως και 5 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή του θα πρέπει να πραγματοποιείται εντός μέγιστης περιόδου 3,5 ετών.Η πρωτοβουλία προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον από ολόκληρη την ΕΕ, με τη συμμετοχή 99 αιτήσεων από 21 κράτη μέλη της ΕΕ και 125 αστικών αρχών, εκ των οποίων το 76 % προερχόταν από πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους (κάτω των 250 000 κατοίκων).

Τι πρέπει να ξέρετε για την επόμενη έκδοση των βραβείων Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους

Τον Απρίλιο του 2024, η Επιτροπή θα διοργανώσει την τέταρτη έκδοση των βραβείων Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, στο πλαίσιο της δεύτερης διοργάνωσης του φεστιβάλ NEB. Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις και ιδιώτες μπορούν να προτείνουν τις δικές τους δραστηριότητες, έργα ή δορυφορικές εκδηλώσεις σε μία από τις τρεις προσκλήσεις ώστε να αναδειχθούν στο προσκήνιο του Φεστιβάλ. Οι προσκλήσεις είναι ανοικτές έως τις 15 Σεπτεμβρίου. 

Τι είναι το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους είναι μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία που συνδέει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες μας. Η πρωτοβουλία καλεί όλους τους Ευρωπαίους να φανταστούν και να οικοδομήσουν από κοινού ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον που θα είναι όμορφο για τα μάτια, το μυαλό και τις ψυχές μας.Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους, που εγκαινιάστηκε από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2020, σχεδιάστηκε από κοινού με χιλιάδες ανθρώπους και οργανώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής.Με ειδικό προϋπολογισμό του ΕΤΠΑ ύψους 450 εκατ. EUR, το ευρωπαϊκό αστικό περιβάλλον Iείναι ένα νέο μέσο για τη στήριξη της αστικής διάστασης της πολιτικής συνοχής κατά την περίοδο 2021-2027. Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, τουλάχιστον το 8 % των πόρων του ΕΤΠΑ σε κάθε κράτος μέλος πρέπει να επενδύεται σε προτεραιότητες και έργα που επιλέγονται από τις πόλεις και βασίζονται στις δικές τους στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.Το EUI αποσκοπεί στη στήριξη των πόλεων ώστε να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν κλιμακούμενες και μεταβιβάσιμες καινοτόμες ιδέες και να διαδώσουν τα οφέλη των δοκιμασμένων λύσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων με τη χρήση της χρηματοδότησης που τους διατίθεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2021-2027.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό