16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Mont Blanc: Συρρικνώνεται η ψηλότερη κορυφή της Δυτικής Ευρώπης

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κορυφή του Mont Blanc έχει μετρηθεί στα 4.805,59 μέτρα που είναι 2,22 μέτρα μικρότερη από το 2021

Η ψηλότερη κορυφή της δυτικής Ευρώπης έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με ερευνητές.

Η κορυφή του Mont Blanc έχει μετρηθεί στα 4.805,59 μέτρα που είναι 2,22 μέτρα μικρότερη από το 2021.

Ο επικεφαλής γεωμέτρης Jean des Garets είπε ότι η συρρίκνωση θα μπορούσε να έχει προκληθεί από τη λιγότερη βροχή αυτό το καλοκαίρι.

Το ύψος του βουνού στη νοτιοανατολική Γαλλία μετράται κάθε δύο χρόνια, στο πλαίσιο της παρακολούθησης του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στις Άλπεις.

Nouvelle mesure du #MontBlanc : 4805,59m. Le “Toit de l’Europe” perd 2,22m par rapport à 2021, ce qui peut être lié aux vents, et aux précipitations de l’été. Rien ne dit qu’il ne reprendra pas de la hauteur aux prochaines mesures. Mais il est toujours aussi beau à regarder 🤩 pic.twitter.com/wd2pbPrR94

— La Chaîne Météo (@lachainemeteo) October 5, 2023

Ο κ. des Garets είπε ότι η ομάδα του έχει συλλέξει πολλές πληροφορίες για το Mont Blanc από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις το 2001. «Η κορυφή αλλάζει συνεχώς σε υψόμετρο και θέση, με αλλαγές έως και πέντε μέτρα», είπε, «Το Mont Blanc θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πολύ ψηλότερο σε δύο χρόνια».

Αλλά σύμφωνα με τις προηγούμενες  μετρήσεις το σενάριο αυτό είναι πιθανό να μην επαληθευτεί. Μετά τις μετρήσεις του 2021, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι το βουνό έχανε κατά μέσο όρο περίπου 13 εκατοστά ύψος το χρόνο.

Le Mont-Blanc a perdu 2m et 22cm en 2 ans ! Son altitude s’élève à 4.805m et 59cm. Rien d’anormal selon les géomètres qui rappellent que cette mesure oscille depuis 20 ans et probablement “depuis la nuit des temps”. pic.twitter.com/7z6xy0CqAo

— TV5MONDE Info (@TV5MONDEINFO) October 5, 2023

«Συλλέγουμε τα δεδομένα για τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε ο κ. des Garets. «Δεν είμαστε εδώ για να τις ερμηνεύσουμε, το αφήνουμε στους επιστήμονες».

Η βραχώδης κορυφή του Mont Blanc βρίσκεται στα 4.792 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά η διακύμανση στο ύψος προέρχεται από το χιόνι και τον πάγο στην κορυφή. Η ποσότητα εξαρτάται από τον άνεμο και τις καιρικές συνθήκες, και οι ερευνητές είπαν ότι η συρρίκνωση θα μπορούσε να έχει προκληθεί από «λιγότερη βροχόπτωση» – ή λιγότερη βροχή – φέτος.

Μεγαλύτερο ύψος θα είχε καταγραφεί εάν υπήρχαν ισχυρότερες βροχοπτώσεις και χαμηλότεροι άνεμοι.

Η ανησυχία δεν περιορίζεται μόνο στο Mont Blanc. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι οι παγετώνες στην Ελβετία είχαν υποστεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια απώλεια τους, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τον περασμένο μήνα μια ομάδα 20 ατόμων ανέβηκε στο Mont Blanc για να πραγματοποιήσει τη μέτρηση, η οποία διήρκεσε αρκετές ημέρες. Χωρισμένοι σε οκτώ ομάδες, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησαν drone για να καθορίσουν το ύψος της κορυφής.

Το Mont Blanc έχει το παρατσούκλι «η στέγη της Ευρώπης» και υπολογίζεται ότι μεταξύ 20.000 και 30.000 άνθρωποι κάθε χρόνο προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή του. Το υψηλότερο καταγεγραμμένο ύψος του βουνού ήταν 4.810,90 μέτρα το 2007.Οι καύσωνες έχουν γίνει πιο συχνοί, πιο έντονοι και διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. 



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό