15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

LIVE: Όλες οι εξελίξεις στη μάχη κατά του Co19 λεπτό προς λεπτό | Κόσμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ξεπέρασαν τις  500.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Co-19 ανά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης ανέρχονται πλέον σε 511.603, σύμφωνα με το Johns Hopkins Coronavirus Resource Center. Από αυτά τα 81.782 είναι στην Κίνα, 80.589 στην Ιταλία, 76.514 στις ΗΠΑ, 56.197 στην Ισπανία και 43.646 στη Γερμανία. Σε ό,τι αφορά στα θύματα, συνολικά έχουν φθάσει τα 22.993. Η Ιταλία μετρά 8.165 νεκρούς, η Ισπανία 4.145, η Κίνα 3.169, το Ιράν 2.234 και η Γαλλία 1.331. Συνολικά 120.996 ασθενείς έχουν ιαθεί, ενώ μόνο στην Ευρώπη τα κρούσματα είναι περίπου 270.000.

Η εμπειρία των πρώτων ημερών δείχνει την αναγκαιότητα των μέτρων, μερικές φορές η πργαματικότητα ξεπερνά σενάριο κάθε φαντασίας. τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κορωνοϊός δεν κάνει εξαιρέσεις, πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα, ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι ο περιορισμός μετακίνησης δεν περιλμβάνει τα σώματα ασφαλείας. Προχωρώντας σε περαιτέρω διευκρινίσεις, τόνισε ότι τα sms δεν χρεώνονται, και τα προσωπικά δεδομένα διαγράφονται, ενώ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου τέθηκε σε λειτουργία η διαδικτυακή πύλη του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επιπρόσθετα ενισχύεται η εθελοντική προσφορά, με 8700 εγγραφές στη σχετικη πλατφόρμα

Kατά τη διενέργεια 1.116 ελέγχων, 92 δεν τήρησαν τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και επιβλήθηκαν τα αναλογα πρόστιμα. 

ΌΣο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε την καθημερινότητά μας πίσω, υπογράμμισε.

Στα 492.603 ανέρχονται παγκοσμίως τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με το Johns Hopkins Coronavirus Resource Center. Από αυτά τα 81.782 είναι στην Κίνα, 74.386 στην Ιταλία, 69.246 στις ΗΠΑ, 56.188 στην Ισπανία και 40.585 στην Γερμανία. Σε ό,τι αφορά στα θύματα, η Ιταλία μετρά 7.503 νεκρούς, η Ισπανία 4.089, η Κίνα 3.169, το Ιράν 2.234 και η Γαλλία 1.331. Συνολικά 119.978 ασθενείς έχουν ιαθεί.

«Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να σταματήσει να ολιγωρεί και να πάρει τώρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» δηώνει μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ζητεί να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας της χώρας. Να ενσωματώσει στον συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας όλες τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας: τα κέντρα υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα περιφερειακά ιατρεία και τις ΤΟΜΥ. Να εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα υλικά για την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού τις μονάδες υγείας. Να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Να πραγματοποιήσει μαζικά διαγνωστικά τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όσο και για τους πολίτες, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ήδη υλοποιούν πολλές χώρες. Να προμηθεύσει με εξοπλισμό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο μπορεί να κάνει ως 1.000 τεστ την ημέρα.

Συνολικά 892 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, μετά τα 71 νέα, ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, τόνισε πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 26.

Με 5.000.000 ευρώ ενισχύει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος συντονίζει τις δράσεις  για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ποσό αυτό θα κατατεθεί στον λογαριασμό του ΕΟΔΥ που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διατεθεί για την προμήθεια νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού, κατά την κρίση του Οργανισμού και σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν την αποστολή μηνύματος SMS στο 13033 για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό Co-19. Συγκεκριμένα, κατά τα τρία πρώτα 24ωρα διεκπεραιώθηκαν πάνω από 4 εκατ. μηνύματα SMS.

Ακόμη μία εταιρεία συμμετέχει στη μάχη εντοπισμού και καταπολέμησης του κορωνοϊού. Η Robert Bosch GmbH κυκλοφόρησε το δικό της διαγνωστικό τεστ, υποστηρίζοντας ότι προσφέρει τη δυνατότητα διάγνωσης εάν κάποιος πάσχει από Co-19 σε διάστημα λιγότερο των 2,5 ωρών, στηρίζοντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι από την ΕΛΑΣ σε όλη τη χώρα για τις άσκοπες μετακινήσεις πολιτών, εν μέσω της απαγόρευσής τους. Σήμερα, Πέμπτη, από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια 541 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.

Τις θερμές ευχαριστίες προς όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές, μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, οι οποίοι από διάφορες θέσεις δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκφράζει ομόθυμα σε ψήφισμά της η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ανάλογα ευχαριστεί και το προσωπικό και τους ειδικούς της Πληροφορικής, οι οποίοι έχουν ουσιαστικά αναλάβει την υποστήριξη της καθ’ ολοκληρία εξ αποστάσεως λειτουργίας του Πανεπιστημίου «μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες».

Καταγγελίες πολιτών και ενημερώσεις από την Interpol και τη Europol για πολλές περιπτώσεις διαδικτυακών απατών, από δράστες που, εκμεταλλευόμενοι την ανησυχία των πολιτών εξαιτίας του κορωνοϊού (COVID–19), επιχειρούν να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος, φθάνουν το τελευταίο διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, που ερευνά και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω Διαδικτύου.

Οι φοιτητές που παρακολούθησαν τα σεμινάρια του 42χρονου Γερμανού καθηγητή Andreas Hilboll, που έχασε χθες τη ζωή του από τον κορωνοϊό, παραμένουν όλοι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο, είναι και βαθιά συγκλονισμένοι με τον πρόωρο χαμό του καθηγητή τους. Αυτό αναφέρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που τον αποχαιρετά με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Τις κρίσιμες αυτές στιγμές για την πατρίδα μας, που η ατομική ευθύνη καθενός και καθεμιάς είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας και να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στην επιδημία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στέκεται δίπλα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων που δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας οφείλει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία και σε ετοιμότητα να συνδράμει την Πολιτεία σε έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε» αναφέρουν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος.

Ιταλία: Ηλικιωμένος 100 ετών «νίκησε» τον κορωνοιό

Εκατοντάχρονος, που είχε εξεταστεί και διαγνωστεί ότι έχει προσβληθεί από την COVID-19, ιάθηκε και πήρε χθες το βράδυ εξιτήριο από το νοσοκομείο του Ρίμινι, στην ακτή της Αδριατικής, στο οποίο νοσηλευόταν.

«Έχω φίλους που εργάζονται στο τοπικό νοσοκομείο με τους οποίους μιλάω το βράδυ, όταν τελειώνουμε τη δουλειά της ημέρας», δήλωσε σήμερα στο AFP η Γκλόρια Λίζι, αντιδήμαρχος της πόλης αυτής στην Ιταλία. «Τις προάλλες μου είπαν ότι ένας κύριος, γεννηθείς το 1919, νοσηλεύτηκε διότι βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Ο κύριος αυτός είχε καλή διάθεση και έγινε γρήγορα η μασκότ του νοσοκομείου», συνέχισε η αντιδήμαρχος του Ρίμινι.

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και πάνω από το φράγμα των 3 εκατομμυρίων ανήλθε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα αίτηση επιδόματος ανεργίας, καθώς οι αυστηροί περιορισμοί για την ανάσχεση της πανδημίας Co-19 πάγωσαν τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ και απελευθέρωσαν ένα άνευ προηγουμένου κύμα απολύσεων. Η εκτόξευση των ανέργων φαίνεται να βάζει άδοξο τέλος στη μακροβιότερη περίοδο άνθησης της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας ανήλθαν στα 3,28 εκατομμύρια την εβδομάδα έως τις 20 Μαρτίου, από μόλις 282.000 της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

Τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να ωφεληθούν όμως οι επιχειρήσεις από τα παραπάνω μέτρα προϋπόθεση τίθεται η διατήρηση της απασχόλησης, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε ανάλυσή του. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα να δανειστεί στις διεθνείς αγορές, τώρα που μπορεί να αξιοποιήσει και το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, και, ταυτόχρονα, να κάνει χρήση, σε συμφωνία με τους εταίρους, μέρους του αποθέματος ασφαλείας, που διαθέτει, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, σημειώνει ο ΣΕΒ.

Για προσπάθεια, από συγκεκριμένα ΜΜΕ, κατασυκοφάντησης του κλάδου των φαρμακοποιών, που «ειδικά αυτό το διάστημα δίνουν με ηρωισμό μία μάχη στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της υγείας των πολιτών», κάνει λόγο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Όπως εξηγεί, οι τιμές των προϊόντων αντισηψίας  και προφύλαξης από τον κορωνοϊό διαμορφώνονται από τους παρασκευαστές, εισαγωγείς και χονδρεμπόριο και ανάλογα με την τιμή που οι φαρμακοποιοί τα προμηθεύονται διαμορφώνεται και η λιανική τιμή τους.

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αντί η κυβέρνηση να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους σε απολύσεις και μειώσεις μισθών ως και 50% επ’ αόριστον, δημιουργώντας νέα γενιά ανέργων και φτωχών», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να προπληρωθούν πολύ νωρίτερα φέτος τα τακτικά επιδόματα ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και το Δώρο Πάσχα αποφάσισε το δ.σ. του ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο των μέτρων για την άμεση στήριξη του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Οριζόντια και αναλογικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας για την «επόμενη ημέρα» μετά τον κορωνοϊό, ζητεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), αφού δύσκολα βρίσκει κανείς επιχειρηματικό κλάδο που δεν πλήττεται από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Παράλληλα, ζητεί και από τις «υγιείς» επιχειρήσεις να επιδείξουν, στα δύσκολα για μία ακόμα φορά, «οικονομικό πατριωτισμό».

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 παρατείνεται η προθεσμία για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων για το τρέχον έτος. Αυτό ανακοίνωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό ορίζεται ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάσκες και περίπου 200 συσκευασίες αντισηπτικών παρέδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στην Τροχαία Αττικής. Το υλικό το οποίο προορίζεται για την ενίσχυση της προστασίας των στελεχών της Τροχαίας παρέλαβε ο υποδιοικητής της Τροχαίας Αθηνών Χρήστος Πελώνης.

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 14:30 θα συμμετάσχει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι οι ελλείψεις φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων των κρατών-μελών, τα μέτρα που λαμβάνει η κάθε χώρα για να τις αντιμετωπίσει, καθώς και οι προβλέψεις για μελλοντικές ανάγκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Συνολικά 1.155 πρόστιμα επιβλήθηκαν σε όλη την Ελλάδα χθες, Τετάρτη 25 Μαρτίου, στη διάρκεια ελέγχων για την τήρηση του μέτρου της απαγόρευσης άσκοπης κυκλοφορίας.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κατά την περίοδο που υφίσταται ο κίνδυνος της διασποράς του κορωνοϊού co-19 θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα αντισηπτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά, κρίνεται απαραίτητο να προβλεφθεί η δυνατότητα παραγωγής των ανωτέρων προϊόντων σε βιομηχανίες, οι οποίες είναι ήδη κάτοχοι σχετικής άδειας παραγωγής φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων».

«Τις τελευταίες ώρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, επιδίδονται σε διαγωνισμό χυδαιότητας την ωρα που η χώρα δίνει σκληρή μάχη με όλες της τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή ανάρτηση του κ. Κούλογλου.

Να προχωρούν σε καταγγελίες στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, στην τηλεφωνική γραμμή 1520, εφόσον διαπιστώνουν αισχροκέρδεια κάλεσε τους πολίτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ενώ προανήγγειλε την επιβολή εντός της ημέρας των πρώτων προστίμων σε εταιρείες που κερδοσκοπούν.

Βουτιά στο χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κατέγραψε τον Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, τον οποίο καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι έρχονται δύσκολοι καιροί για τις μεταποιητικές εταιρείες στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε τον Μάρτιο στις -19,8 μονάδες από τη -1,1 μονάδα του Φεβρουαρίου.

G20: Έκτακτη σύνοδος για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού

Τηλεδιάσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και των οικονομικών επιπτώσεων που θα έχει θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι ηγέτες της ομάδας G20 των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, καθώς ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον Co-19 ξεπερνά τις 471.000 παγκοσμίως και ο αριθμός των νεκρών τις 21.000.

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G20 συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να καταρτίσουν ένα «σχέδιο δράσης» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, η οποία σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προκαλέσει ύφεση παγκοσμίως.

Δωρεά 65 ειδικών αναπνευστήρων στο ΕΣΥ ανακοίνωσε πριν λίγο η Μytilineos.  «Η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης μάχονται αυτή τη στιγμή με έναν αόρατο εχθρό. Σύντομα θα βγούμε νικητές, ωστόσο ο στόχος είναι αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινο επίπεδο» τονίζει η εταιρεία. 

Δωρεά 65 ειδικών αναπνευστήρων στο ΕΣΥ ανακοίνωσε πριν λίγο η Μytilineos.  «Η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης μάχονται αυτή τη στιγμή με έναν αόρατο εχθρό. Σύντομα θα βγούμε νικητές, ωστόσο ο στόχος είναι αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινο επίπεδο» τονίζει η εταιρεία. 

Τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης σε θέματα πρώτης ιατρικής βοήθειας και ψυχολογικής υποστήριξης θέτει στην διάθεση των πολιτών ο δήμος Αθηναίων. Όπως ανακοινώθηκε τίθενται σε λειτουργία για τους πολίτες οι εξής υπηρεσίες: Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης, τηλ. 210 3637365, με τρεις ψυχολόγους και μία κοινωνική λειτουργό και Γραμμή Πρώτης Βοήθειας, τηλ. 210 3638049, με ιατρούς και επισκέπτες/επισκέπτριες υγείας από τα Δημοτικά Ιατρεία.

«Έκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία» χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου – όπως τονίζει – να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της κατάρρευσης λόγω κορωνοϊού. Ερωτηθείς για τις ενστάσεις που διατυπώνονται για το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, ο υπουργός Εργασίας απαντά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η πρωτοφανής παράλυση στην οποία εξαναγκάζει την οικονομία η οργανωμένη αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιπολαιότητες και λαϊκισμούς».

Ανακοίνωση για μέτρα διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία θα παγιδευθεί φέτος σε ύφεση, όπως και συνολικά η ευρωπαϊκή, που όμως θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μία δυναμική ανάπτυξη στο στυλ V ή U. Δείτε εδώ τι απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης επιχειρήσεων και τραπεζών. 

Για απραξία και ακατανόητη στάση κατηγορεί την κυβέρνηση η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ). Όπως αναφέρει έχει επισημάνει από τις 17 Μαρτίου με επιστολές προς την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, τα προβλήματα και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, από την παραμονή σε ολοήμερη άνευ αντικειμένου λειτουργία των πρατηρίων παροχής καυσίμων και ενέργειας.

«Μετά την λήψη των μέτρων, με το υποχρεωτικό κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση διάδοσης του κορωνοϊού, μας είναι αδιανόητο να κατανοήσουμε την κυβερνητική απραξία στις συγκεκριμένες προτάσεις της Π.Ο.Π.Ε.Κ» τονίζει. Ζητεί: 

Την οικονομική ενίσχυση των πρατηρίων για μισθοδοσία εργαζομένων και επιδότηση ενοικίων. Τον περιορισμό των ωρών λειτουργίας τους καθημερινά, Την αναστολή λειτουργίας των πλυντηρίων για την προστασία των εργαζομένων.

 

Δεύτερο κύμα λοιμώξεων στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ

Ένα νέο κύμα λοιμώξεων καταγράφεται στο Τόκιο, γεγονός που ώθησε τον κυβερνήτη της πόλης να παροτρύνει τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Γιούρικο Κόικε χαρακτήρισε την κατάσταση «σοβαρή» και ζήτησε από τους πολίτες «με κάθε κόστος να αποφύγουν να βγουν έξω αυτό το Σαββατοκύριακο αν δεν είναι επείγον». Το Τόκιο ανέφερε 41 νέα κρούσματα του Co-19 την Τετάρτη, τον μεγαλύτερο αριθμό σε μία ημέρα στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Μεγάλη ανησυχία για αναζωπύρωση της κρίσης εκφράζονται και στο Χονγκ Κονγκ, όπου ένας ειδικός στον τομέα της υγείας απηύθυνε έκκληση για μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων. Η Ταϊλάνδη έκλεισε τα σύνορά της την Τετάρτη ενώ οι ερευνητές εκτιμούν ότι η Ινδονησία των 260 εκατομμυρίων κατοίκων μπορεί να έχει χιλιάδες περισσότερα κρούσματα από τα επιβεβαιωμένα.

Την απόφασή της να μην ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έληγαν, ανακοίνωσε η Swissport επικαλούμενη τη δραματική πτώση της κίνησης στο Ελευθέριος Βενιζέλος και εν γένει το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί ο τομέας των αερομεταφορών από την πανδημία του νέου κορωνοίού. Η εταιρεία σημείωνει πως οι αεροπορικές εταιρείες βιώνουν σήμερα τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους και κάνει λόγο για μία δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση, προκειμένου να αντέξει σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της εταιρείας εδώ:

Η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας να αναστείλει όλες τις διεθνείς τακτικές και τσάρτερ πτήσεις από και προς τη Ρωσία από τα μεσάνυκτα σήμερα, όπως αναφέρει στον ιστότοπό της. Η ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούν πτήσεις για τον επαναπατρισμό των Ρώσων που βρίσκονται στο εξωτερικό ή έπειτα από ειδική άδεια.

Οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας θα πραγματοποιήσουν σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη για την κρίση του νέου κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το AFP. Στόχος η συντονισμένη το δυνατόν δράση προκειμένου να μπει φρένο στην πανδημία και να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Η προτεραιότητα είναι οπωσδήποτε να περιοριστεί ο αριθμός των θανάτων. Έπεται το να μετριαστεί ο πόνος στην παγκόσμια οικονομία. 

Oι συνομιλίες έρχονται την ώρα που σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του Παρατηρητηρίου του Πανεπιστημίου John Hopkins o αριθμός των θανάτων έχει φτάσει στους 21.306 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν υπερβεί τα 472.000. 

Σύμφωνα με το AFP περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη βρίσκονται σε κάποιου είδους αποκλεισμό, με εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση ή και πλήρη απαγόρευση εξόδου από το σπίτι τους ή από ειδικά κέντρα απομόνωσης. 

Σε 36.508 ανήλθε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Γερμανία, ενώ 198 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο ειδικεύεται στη μελέτη των μολυσματικών ασθενειών. Με βάση τα δεδομένα του ινστιτούτου, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.955 και διαπιστώθηκαν 50 επιπλέον θάνατοι χθες Τετάρτη.

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 104 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να φθάνει πλέον τους 9.241, όπως ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας κήρυξε την Τετάρτη κατάσταση υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για να «τηρηθεί η καραντίνα» που έθεσε σε εφαρμογή την Κυριακή, στο πλαίσιο των προσπαθειών επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το μέτρο συνεπάγεται την ευρύτερη εμπλοκή του στρατού και της αστυνομίας στην επιτήρηση και τον έλεγχο της καραντίνας αλλά και το κλείσιμο των συνόρων.

Κλιμάκιο διαχείρισης της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, ετοιμάζεται να συστήσει πιθανόν εντός της ημέρας, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, καθώς στην ιαπωνική πρωτεύουσα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, όπως μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού το 24ωρο που ήρθη το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, όμως τα κρούσματα που οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν «εισαγόμενα» αυξήθηκαν, ενώ το Πεκίνο εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή της αναζωπύρωσης της εξάπλωσης.

Σχέδιο 2 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ και για την κατεπείγουσα αγορά ιατρικού εξοπλισμού και υλικού, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.000 ανθρώπους στη χώρα, ενέκριινε ομόφωνα η αμερικανική Γερουσία.

Ρωσία: Αναβάλλονται οι συνταγματικές αλλαγές λόγω Co-19

Την αναβολή της πανεθνικής ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα του επιτρέψουν να παρεμείνει στην εξουσία έως το 2036, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε μία προσπάθεια να επιβραδυνθεί ο ο ρυθμός διασποράς, ο Πούτιν ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και ανακοίνωσε ότι επί μία εβδομάδα θα λάβουν πληρωμένη άδεια από την εργασία τους.

Ιταλία: Μείωση του ρυθμού μετάδοσης – 683 νέοι θάνατοι

Σχετική μείωση του ρυθμού μετάδοσης του Co-19 καταγράφεται στην Ιταλία, όμως ο αριθμός των νεκρών παραμένει μεγάλος. Ειδικότερα, ο αριθμός των κρουσμάτων φθάνει τις 74.386 και οι νεκροί τους 7.503, ενώ 9.362 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 69.176 και είχαν χάσει τη ζωή τους, συνολικά, 6.820 άνθρωποι ενώ 8.326 είχαν ιαθεί. Το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους 683 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.210 νέα κρούσματα.

Με 75.000 μάσκες και 75.000 γάντια επάνδρωσε 1500 ιατρεία της Αθήνας ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενώ, είναι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες προστατευτικού υλικού για να καλύψει τα μέλη του. Επίσης το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει τη δυνατότητα να διαθέσει χιλιάδες αντισηπτικά ατομικής χρήσης.

Co-19: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μύκης στην Ξάνθη

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης εξαιτίας εμφάνισης αρκετών κρουσμάτων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, από σήμερα στις 6 το απόγευμα και για δύο εβδομάδες, έως τις 7 Απριλίου, απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετακίνηση όλων των κατοίκων της περιοχής, καθώς εντοπίστηκε σημαντική επιδημιολογική εστία στην περιοχή.

Συνολικά 821 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, οι περισσότεροι άνδρες και με υποκείμενο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 75 έτη. Εξιτήριο από τα νοσκομεία έχουν λάβει 36 άτομα, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ενώ έχουν γίνει συνολικά περισσότερα από 10.000 τεστ.

Pfizer και BioNTech ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά του κορωνοϊού

Την άμεση συνεργασία τους με στόχο την από κοινού ανάπτυξη και διάθεση (εκτός Κίνας) δυνητικού mRNA εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσαν η Pfizer Inc. και η BioNTech SE.

Οι εταιρείες υπέγραψαν Συμφωνητικό Διακίνησης Υλικού και Συνεργασίας, προκειμένου να μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα να συνεργάζονται ενώ, οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας, καθώς και οι λεπτομέρειες όλων των δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δυνητική εμπορική διάθεση, θα οριστικοποιηθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

Το ΕΕΔΕΓΕ, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η ελληνική οικονομία και κοινωνία, ξεκίνησε τη λειτουργία του helpdesk υποστήριξης επιχειρήσεων. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του συνόλου των επαγγελματιών για ενημέρωση σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται.

Εννέα ηγέτες της Ε.Ε. ζητούν έκδοση ομολόγων για τον κορωνοϊό

Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει κορωνο-ομόλογα, προκειμένου να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση, απηύθυναν σήμερα οι ηγέτες εννέα κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να εργαστούμε σε έναν κοινό χρεωστικό τίτλο που θα εκδοθεί από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα στην αγορά (…) προς όφελος όλων των Κρατών μελών (…) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκληθούν από τον κορωνοϊό» επισημαίνεται στην επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ημερομηνία 25 Μαρτίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε πως θα εμπλουτίζεται συνεχώς η λίστα εκείνων που θα ενισχυθούν από την κυβέρνηση καθώς πλήττονται από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού.

Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα 143 νέους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον επίσημο απολογισμό της επιδημίας Co-19 στους 2.077 νεκρούς σε μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το Ιράν μετρά συνολικά 27.017 κρούσματα από την αρχή της επιδημίας.

 

Ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία από την πανδημία του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε σήμερα εκείνον της ηπειρωτικής Κίνας, με 3.434 νεκρούς από 2.696 χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι αρχές. Σε διάστημα 24 ωρών, καταγράφηκαν στη χώρα 738 θάνατοι.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό κι έχει εμφανίσει ελαφρά συμπτώματα, έγινε σήμερα γνωστό από τις υπηρεσίες του.

Ηλικίας 71 ετών, ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ «βρίσκεται σε καλή κατάσταση», εκτός των συμπτωμάτων που έχει εκδηλώσει, διαβεβαίωσε το Κλάρενς Χάουζ σε ένα δελτίο τύπου.

Σε όλη την Ελλάδα βεβαιώθηκαν χθες, Τρίτη 24/3, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, 1.631 παραβάσεις του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Στους παραβάτες επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ.

Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα γραφεία τους – τα προσεκτικά οργανωμένα γραφεία τους, με τα φθορίζοντα φώτα, το φωτοτυπικό, το σκάνερ, τον ψύκτη νερού-  καθώς οι κυβερνήσεις υποχρεώνουν η μία μετά την άλλη τους εργαζόμενους να εργάζονται από το σπίτι όπου αυτό είναι δυνατόν. Πρόκειται για μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, καθώς όλοι οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο ασφαλείς απομονωμένοι στο σπίτι τους. Η έξοδος από τα γραφεία μπορεί πράγματι να επιβραδύνει την εξάπλωση του Co-19, τονίζουν. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό