17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

LIVE: Ρώσοι κομάντος στήνουν οδοφράγματα στο Κίεβο – «Άντεξε» το καταφύγιο στη Μαριούπολη | Κόσμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία καταβάλλει κολοσσιαία προσπάθεια στις συνομιλίες για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία που θα μπορούσε να σταματήσει γρήγορα τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί.

Ρώσοι καταδρομείς των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων στήνουν  οδοφράγματα και σημεία ελέγχου στην περιοχή του Κιέβου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι μονάδες Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, που εκτελούν καθήκοντα στο πλαίσιο ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, άρχισαν να στήνουν σημεία ελέγχου, διασφαλίζοντας τη διέλευση των χερσαίων στρατευμάτων και την κίνηση των κατοίκων στους δημόσιους δρόμους στην περιοχή του Κιέβου», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

Το Ρωσικό υπουργείο υποστηρίζει ότι «δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον εντοπισμό και τη σύλληψη ομάδων δολιοφθοράς Ουκρανών εθνικιστών ,οι οποίοι – υπό το πρόσχημα της προστασίας των αμάχων-επιτίθενται σε πολίτες που θέλουν να φύγουν από το Κίεβο μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων ή μόνοι τους»

Πρωτοφανείς κυβερνοεπιθέσεις δέχονται  ιστοσελίδες της ρωσικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS το οποίο επικαλείται το αρμόδιο υπουργείο. Όπως αναφέρεται, καταβάλλονται προσπάθειες για να φιλτραριστεί η ξένη διαδικτυακή κίνηση. 

Ρωσικές κυβερνητικές οντότητες και κρατικές εταιρείες έχουν στοχοποιηθεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις ιστοσελίδες του Κρεμλίνου, της αεροπορικής Aeroflot και της τράπεζας Sberbank μεταξύ εκείνων αντιμετωπίζουν διακοπές λειτουργίας ή προσωρινά προβλήματα πρόσβασης τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ουκρανία ζητά από την Ιαπωνία δορυφορικές εικόνες υψηλής ποιότητας για να τη βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφερε η εφημερίδα Nikkei. Η ιαπωνική κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά εάν η παροχή τέτοιων δεδομένων στην Ουκρανία είναι πολιτικά αποδεκτή ή επιτρέπεται βάσει του τρέχοντος νομικού πλαισίου, ανέφερε το δημοσίευμα χωρίς να αναφέρει πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι τέσσερα μεγάλα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν εντοπιστεί να πλέουν κοντά στα ιαπωνικά νησιά Χονσού και Χοκάιντο καθώς ταξίδευαν δυτικά, πιθανώς προς την Ευρώπη. 

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Άντεξε το καταφύγιο στο θέατρο της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Αυτή τη στιγμή βγαίνουν, όπως μεταδίδει το BBC, αρκετοί επιζώντες από το κτίριο. Υπολογίζεται ότι 1.000  έως 1.200 άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο στο θέατρο. Μόσχα και Κίεβο ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες για την επίθεση. O Ντμίτρο Γκούριν, βουλευτής της Μαριούπολης δήλωσε στο BBC: «Πριν από λίγα λεπτά είχαμε πληροφορίες πως το καταφύγιο στο υπόγειο άντεξε και οι άνθρωποι επέζησαν. Δεν ξέρουμε ακόμη αν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί. Αλλά φαίνεται ότι οι περισσότεροι επέζησαν και είναι εντάξει». 

Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι καταβλήθηκαν στη Citibank στο Λονδίνο τα 117 εκατ. δολάρια που αφορούσαν στην αποπληρωμή τόκων για δύο ευρωπαϊκά ομόλογα.

Το υπουργείο δήλωσε ότι θα σχολιάσει αργότερα εάν η πληρωμή είχε πιστωθεί. Η συγκεκριμένη τράπεζα είναι ο αντιπρόσωπος πληρωμών ευρωομολόγων της Ρωσίας.

 

Μήπως μπλοφάρει ο Πούτιν;

Μήπως ο τρέχων κύκλος ειρηνευτικών συνομιλιών είναι τελικά ένα τέχνασμα της Ρωσίας για να ανασυνταχθούν οι δυνάμεις της και να κερδίσει χρόνο μέχρι να φθάσουν οι ενισχύσεις; Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ

Ζελένσκι: Υπάρχει ένα τείχος στη μέση της Ευρώπης μεταξύ ελευθερίας και έλλειψης ελευθερίας

Ζελένσκι κατά την ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο: Παροτρύνω τον καγκελάριο Σολτς να δώσει στη Γερμανία τον ηγετικό ρόλο που έχει προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ζελένσκι: Κάποιες κυρώσεις και η βοήθεια ήρθα κάπως αργά για να μπορέσουν να σταματήσουν τον πόλεμο

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας το Ρουμπεζνόγιε, προκαλώντας ζημιές σε δεκάδες σπίτια και δρόμους, αναφέρουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. 

Επιτρέπεται σε πολιτικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης να φύγουν από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, Βαντίμ Μποϊτσένκο. Περίπου 6.500 ΙΧ αυτοκίνητα έφυγαν από τη Μαριούπολη τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως καθώς δεν είχε κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός αναγκάστηκαν να βγουν από την πόλη ενώ δεχόταν πυρά, πρόσθεσε.

Πόλεμος και επικοινωνία: Από τον Ζελένσκι και τον Μακρόν μέχρι τον Κυρ. Μητσοτάκη

Με σαφείς επιρροές από την «επιμελώς ατημέλητη» προεκλογική εμφάνιση του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν, απευθύνθηκε χθες στους Έλληνες πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύοντας ότι τα επικοινωνιακά επιτελεία σε όλο τον κόσμο προσαρμόζουν τις πρακτικές τους στις συνθήκες του πολέμου και διεκδικούν «μερίδιο» από την θετική εικόνα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη διεθνή κοινή γνώμη.  Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Ο δήμαρχος της πόλης Μικολάιβ καταδίκασε τη ρωσική επίθεση σε θέατρο στη Μαριούπολη, χαρακτηρίζοντάς την «πηγή μεγάλης θλίψης». 

Μιλώντας στο BBC, ο Ολεξάντρ Σένκεβιτς είπε: «Θα το ονόμαζα αυτό ρωσικό ναζισμό επειδή σκοτώνουν ανθρώπους. Όταν λένε ότι προσπαθούν να “απο-ναζιστοποιήσουν” … ή να “αποστρατιωτικοποιήσουν” την Ουκρανία, είναι εντελώς αναληθές επειδή απλώς σκοτώνουν πολίτες», είπε. «Λοιπόν, νομίζω ότι τους αρέσει η γεύση του αίματος», συνέχισε. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλεσε χθες τη Ρωσία «τρομοκρατικό κράτος » και είπε ότι η επίθεση στη Μαριούπολη δεν διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ.

«Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει ακόμα. Τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας συνεχίζονται. Η ρωσική οικονομία είναι ακόμα σε θέση να διατηρήσει τη στρατιωτική μηχανή. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος», είπε χαρακτηριστικά. 

Η ρωσική εισβολή «σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα», λένε οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση πληροφοριών, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «φρενάρει σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα». 

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες. Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη. Η συντριπτική πλειοψηφία της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας», αναφέρεται στην έκθεση. 

Ο Ζελένσκι θα μιλήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να απευθυνθεί στους Γερμανούς βουλευτές την Πέμπτη. Η ομιλία του είναι προγραμματισμένη για τις 10:00 το πρωί. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Γερμανοί υποστηρίζουν την έκκληση του Ζελένσκι για απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας, αλλά η κυβέρνηση αναφέρει ότι η σταδιακή κατάργηση της χρήσης του ρωσικού φυσικού αερίου δεν θα είναι άμεση. Ωστόσο, υπάρχει ήδη ένα σχέδιο για να σταματήσει η εισαγωγή ρωσικού άνθρακα.

Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην πόλη Μερέφα στην περιοχή του Χαρκόβου φέρεται να χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρουν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.

Οι υπηρεσίες διάσωσης δήλωσαν ότι έλαβαν κλήση στις 3.39 σήμερα το πρωί με αναφορές ότι ένα διώροφο κτίριο καταστράφηκε μερικώς και φλέγεται. Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Πού εστιάζουν οι διαπραγματεύσεις

Αξιωματούχος του γραφείου του Ουκρανού προέδου δήλωσε στο Associated Press ότι το κύριο θέμα που συζητήθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας είναι εάν τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν μετά τον πόλεμο στις περιοχές των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και πού θα μποροούσαν να είναι τα σύνορα.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η Ουκρανία επιμένει στη συμπερίληψη μιας ή περισσότερων δυτικών πυρηνικών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις και σε ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο με εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι ο ρωσικός στρατός έχασε περισσότερους από 7.000 στρατιώτες από την αρχή της εισβολής του στην Ουκρανία. 

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο αριθμός είναι ανακριβής και εκτιμήθηκε μέσω ανάλυσης ειδησεογραφικών μέσων, ουκρανικών στοιχείων, ρωσικών στοιχείων, δορυφορικών εικόνων και ανάγνωσης εικόνων βίντεο ρωσικών αρμάτων μάχης και στρατευμάτων που δέχθηκαν πυρά.

Η Ουκρανία λέει ότι 13.500 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ενώ η Ρωσία έχει ανακοινώσει 498 νεκρούς στρατιώτες.

Η Ιαπωνία έχει εντοπίσει ρωσικά πολεμικά πλοία που πιθανώς κατευθύνονται προς την Ουκρανία

Τέσσερα μεγάλα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν εντοπιστεί να πλέουν κοντά στα ιαπωνικά νησιά Χονσού και Χοκάιντο καθώς ταξίδευαν δυτικά, πιθανώς προς την Ευρώπη, αναφέρει το Reuters. Εικόνες που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας έδειχναν κάτι που έμοιαζε με στρατιωτικά φορτηγά να βρίσκονται στο κατάστρωμα ενός από τα διερχόμενα πλοία. 

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς την Ουκρανία, εκπρόσωπος του Ιάπωνα υπουργού Άμυνας είπε στο Reuters, «είναι δυνατό».

Τουλάχιστον ένας νεκρός και τρεις τραυματίες στο Κίεβο από πύραυλο που καταρρίφθηκε και κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας αναφέρουν ότι έλαβαν αναφορά για φωτιά σε πολυκατοικία στην περιοχή Νταρνίτσκι (Darnytsky) στις 5.02 π.μ. της Πέμπτης. Από το κτίριο απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε. 

Έληξε η απαγόρευση κυκλοφορίας 35 ωρών στο Κίεβο

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη για την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Αλβανία ζήτησαν τη συνεδρίαση, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, μετά την αύξηση των βομβαρδισμών σε περιοχές αμάχων τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το BBC, βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για να δοθεί βήμα στο Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – η οποία αποτελείται από όλα τα κράτη μέλη.

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Τουλάχιστον 500 πολίτες είχαν βρει καταφύγιο στο βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης. Για πάνω από χίλιους κάνουν λόγο οι ουκρανικές αρχές

Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει απροσδιόριστος ως αυτό το στάδιο. Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ. «Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

Ζελένσκι: Ηδη σχεδιάζεται η ανασυγκρότηση

Στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τονίζει ότι η κυβέρνησή του έχει υποσχεθεί σε όλους τους πολίτες ότι θα ξαναχτίσουν τα σπίτια και τα διαμερίσματά τους που καταστράφηκαν στον πόλεμο με τη Ρωσία. «Τα προγράμματα ανασυγκρότησης βρίσκονται ήδη στα σκαριά», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε τη νύχτα. «Οποια και αν είναι η ζημιά, η χώρα θα μπορέσει να αποκαταστήσει τα πάντα γρήγορα. Η ανοικοδόμηση θα εμπνεύσει τον κόσμο, όπως ακριβώς ο αγώνας της Ουκρανίας για ελευθερία» σημείωσε ο Ζελένσκι. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Για «πέμπτη φάλαγγα», και αποβράσματα έκανε λόγο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία πρωτοφανή για τον τόνο της, ομιλία του, σε κυβερνητική συνάντηση που αφορούσε την λήψη μέτρων στήριξης των περιφερειών. Αφού ανέφερε ότι η Δύση δεν θέλει μια ισχυρή και κυρίαρχη Ρωσία, και ότι στόχος της είναι να χτυπήσει «ολόκληρη την εσωτερική οικονομία, κάθε οικογένεια, κάθε πολίτη της Ρωσίας», εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους «εθνικούς προδότες πάνω στους οποίους στηρίζονται οι Δυτικές δυνάμεις»

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε απόψε εκ νέου να προσφέρει στην Ουκρανία «κάθε στήριξη» στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα, διευκρινίζοντας πάντως «είναι η Ουκρανία εκείνη η οποία θα πρέπει να αποφασίσει ποιο αποτέλεσμα θέλει να αποδεχτεί ή όχι» «Δεν είναι δική μας υπόθεση ή οποιουδήποτε άλλου. Είναι θέμα της κυριαρχίας της Ουκρανίας και αυτό θα πρέπει να το έχουμε πάντα υπ’ όψιν». Ο κ. Σολτς εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξη του Βερολίνου σε ενδεχόμενο αίτημα του Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Υπάρχει ήδη συνεργασία ΝΑΤΟ-Φινλανδίας», επισήμανε ο κ. Σολτς και διαβεβαίωσε ότι «οι επιθυμίες της Φινλανδίας στο πλαίσιο των συμμαχιών μας είναι πάντα ευπρόσδεκτες».

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Το Κρεμλίνο μπορεί να αγνόησε την «έμπνευση» που είχε ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ να προκαλέσει σε «μονομαχία» τον πρόεδρο Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο διάφοροι αξιωματούχοι στη Ρωσία  και υποστηρικτές του Πούτιν παρενέβησαν προς υπεράσπιση του ηγέτη τους, χλευάζοντας τον Μασκ σε αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο 

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, πιστός υποστηρικτής του Πούτιν και λάτρης των πολεμικών τεχνών, απευθύνθηκε στον Ίλον Μασκ με το γυναικείο όνομα «Ιλόνα», σημειώνοντας ότι δεν έχει τη σωματική δύναμη να αναμετρηθεί με τον Πούτιν, ο οποίος είναι λάτρης του τζούντο και «τρόμος για τη Δύση» (όπως τον χαρακτήρισε).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αναμφίβολα, ο Βλάντιμρ Πούτιν είναι «ο κύριος του Κρεμλίνου», ο άνθρωπος που κρατά μόνος του τα ηνία της εξουσίας στη Μόσχα. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος βασίζεται σε επτά στενούς συνεργάτες του, την γνώμη των οποίων υπολογίζει

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ευχαρίστησε σήμερα την Τουρκία για τον ρόλο που διαδραματίζει, βοηθώντας την Ουκρανία εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας. O Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εξάλλου, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον  Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο είπε ότι η Άγκυρα καταβάλλει “εντατικές” διπλωματικές προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί γρήγορα κατάπαυση του πυρός. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. “Είχα συνομιλίες με έναν φίλο της Ουκρανίας, τον πρόεδρο Ερντογάν”, έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος είχε απαχθεί από τον ρωσικό στρατό την περασμένη Παρασκευή, απελευθερώθηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Αντρίι Γερμάκ, προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

«Ο “Βάνια” είναι ασφαλής» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Κιρίλο Τιμοσένκο, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στα καθήκοντά του, συμπλήρωσε ο Τιμοσένκο.

Διαβάστε ακόμη:  Γιατί «εξαφανίζονται» οι δήμαρχοι στις υπό ρωσική κατοχή πόλεις της Ουκρανίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι στοχοθέτησε θέατρο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην πολιορκημένη Μαριούπολη, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο RIA. Ο δήμος της πόλης ανέφερε νωρίτερα ότι το θέατρο που φιλοξενούσε «εκατοντάδες πολίτες» υπέστη σοβαρές ζημιές από τον βομβαρδισμό. «Το (ρωσικό) αεροπλάνο έριξε μια βόμβα στο κτίριο όπου υπήρχαν εκατοντάδες άμαχοι. Είναι αδύνατον να  κάνουμε απολογισμό προς το παρόν, επειδή οι βομβαρδισμοί στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζονται» ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτηση στο Telegram.

 

«Τώρα βιώνουμε με επώδυνο τρόπο πόσο εξαρτημένοι είμαστε από τις ρωσικές πρώτες ύλες», τόνισε ο  πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.  «Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι πολιτικοί θέλουν τώρα να μειώσουν αυτή την εξάρτηση, αλλά αυτό σημαίνει μια μεγάλη, συνεχή διαδικασία αναδιάρθρωσης. Αλληλεπικαλύπτεται με την ενεργειακή μετάβαση, αλλά θα πρέπει να γίνει πολύ πιο γρήγορα», τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές του αργού πετρελαίου, ο Μπόρις Τζόνσoν απάντησε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσετε στους Σαουδάραβες για αυτό. Ωστόσο, νομίζω ότι υπάρχει κατανόηση για την ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου». «Μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία, μια ισχυρή βρετανική οικονομία… είναι προς το συμφέρον και των πετρελαιοπαραγωγών χωρών», συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Επιβεβαίωσε ο Μπάιντεν: Στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που περιλαμβάνει 800 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας  και drones στο Κίεβο

Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα ένα θέατρο όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι πολίτες στην πολιορκούμενη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο. Ο αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός, πρόσθεσε. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την είδηση. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Δέκα άνθρωποι, που περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν ψωμί, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από ρωσικά πυρά στο Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, έγινε γνωστό από τη γενική εισαγγελία της Ουκρανίας.  Όπως αποκάλυψε επίσης ξεκίνησε έρευνα  για «φόνους εκ προμελέτης», που διαπράχθηκαν με τη βοήθεια «πυροβόλων όπλων», συμπλήρωσε η ίδια πηγή, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης «έφτασε αισίως στη Ζαπορίζια, όλα καλά», αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Ενημερώνουν πως θα διανυκτερεύσει εκεί. «Δεν επιτρέπεται κυκλοφορία το βράδυ» προσθέτουν.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεκίνησε χθες. Όπως είχε σημειωθεί χθες, η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ και κινούνται με κατεύθυνση τα δυτικά.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό που προκάλεσε πυρκαγιά σε μια αγορά στην πόλη Χάρκιβ της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η ουκρανική κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Η φωτιά κατασβέστηκε αργότερα, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

Το ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξει στρατιώτες ή αεροπορικά μέσα στην Ουκρανία αλλά προετοιμάζει την ουσιαστική ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του στις συμμαχικές χώρες, στην ανατολική πτέρυγά του, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας.

«Δεν τίθεται ζήτημα να αναπτύξουμε δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ούτε αεροσκάφη στην Ουκρανία», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας στο αίτημα της Πολωνίας να στείλει στη χώρα αυτή «μια ειρηνευτική αποστολή που θα προστατεύεται από ένοπλες δυνάμεις».

Είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου ήρθαν μετά από δημοσίευμα των Financial Times νωρίτερα σήμερα που ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα προκαταρκτικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες που  ανέφεραν ότι το σχέδιο περιελάμβανε κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του.

 

Η θέση της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ρωσία είναι αρκετά σαφής, με αιτήματα που περιλαμβάνουν την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία πρέπει να συζητηθούν σε απευθείας συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα Ουκρανός διαπραγματευτής.

«Η θέση μας στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά σαφής, νόμιμες διαβεβαιώσεις για εγγυήσεις ασφαλείας, κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό είναι εφικτό μόνο με απευθείας διάλογο μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντολιάκ στο Twitter.

Σε προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία αναφέρονται οι Financial Times

Διαβάστε εδώ περισσότερα

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε σήμερα με τον Νικολάι Πατρούσεφ, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, και τον προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε «τυχόν απόφαση του Κρεμλίνου να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία».

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Σάλιβαν «είπε στον στρατηγό Πατρούσεφ ότι αν η Ρωσία σοβαρολογεί στο θέμα της διπλωματίας, τότε πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις στις ουκρανικές πόλεις».

“Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης” δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Δύση ωθεί την Ουκρανία να συνεχιστεί η αιματοχυσία, παρέχοντας στο Κίεβο όπλα.

Η Ουκρανία με τη στήριξη των Δυτικών δυνάμεων οργάνωσε την επίθεση κατά της Ρωσίας, τόνισε. Αναφερόμενος στις κυρώσεις, τόνισε ότι η Δύση ήθελε απλά ένα λόγο για να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος – ερευνητής Αντρέι Σολντάτοφ υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος Πούτιν είναι πολύ δυσαρεστημένος με τις στρατιωτικές πληροφορίες που έρχονται από την Ουκρανία», καθώς η ρωσική προέλαση επιβραδύνεται.

Μιλώντας στο Channel 4 News, ο Σολντάτοφ υποστηρίζει ότι «ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί την FSB, τη διάδοχη υπηρεσία της σοβιετικής KGB, ότι τον παραπλάνησε και του έδινε ψευδείς προβλέψεις για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία». Σύμφωνα με τον Ρώσο δημοσιογράφο «η FSB είχε προφανώς μεταφέρει στον Ρώσο πρόεδρο εκτιμήσεις ότι η Ουκρανία ήταν αδύναμη και ότι θα τα παρατούσε εύκολα σε περίπτωση εισβολής. .

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό