22.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

LIVE: Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν θερμοβαρικά όπλα λένε οι Βρετανοί- Ο Λαβρόφ στην Αττάλεια | Κόσμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι γνωστοποίησε ότι θα ταξιδέψει αύριο Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητήσει μαζί τους το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας. Μετά την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, εν μέσω των εχθροπραξιών στην περιοχή, ο Γκρόσι πίεζε για μια τριμερή διάσκεψη με αντιπροσωπείες από τη Μόσχα και το Κίεβο προκειμένου να ζητήσει δεσμεύσεις για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Πέμπτης με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο ηγετών θα είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί στις 17:30 ώρα Ελλάδος, λίγες ώρες μετά την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Νμίτρο Κουλέμπα, στην Αττάλεια με τη μεσολάβηση του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ουκρανία απομάκρυνε σήμερα περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε μια μέρα, αλλά πασχίζει να απομακρύνει αμάχους από εμπόλεμες ζώνες γύρω από τις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ και Μαριούπολη, δήλωσε ένας από τους διαπραγματευτές στις συνομιλίες για τη Ρωσία, ο Ντέιβιντ Αραχαμία.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη αυτής της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, εισβολή που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σήμερα. Την είδηση μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Αττάλεια για να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.

Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί κατέγραψαν εκτεταμένες ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές μέσα και γύρω από την πολιορκημένη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies. Η εταιρεία ανέφερε ότι κατέγραψε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, πολυκατοικίες, παντοπωλεία και εμπορικά κέντρα. Οι εικόνες συλλέχθηκαν πριν από τον αναφερόμενο βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου παίδων στην πόλη, εξήγησε η Maxar.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 180.000 άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή από την Ουκρανία φτάνοντας στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης και έναν υποσταθμό που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη προβοκάτσια», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax. Νωρίτερα σήμερα η Ουκρανία προειδοποίησε για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του σταθμού στη διάρκεια εχθροπραξιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.

Καμία υγειονομική μονάδα στην Ουκρανία «δεν πρέπει να αποτελεί ποτέ στόχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουρατζίς, αντιδρώντας στις αναφορές για την καταστροφή ενός νοσοκομείου παίδων από τον ρωσικό στρατό στη Μαριούπολη που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 17 ενηλίκων, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι κάνει χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία, σύστημα που χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους. «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τη χρήση του οπλικού συστήματος TOS-1A στην Ουκρανία», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter. «Το TOS-1A χρησιμοποιεί θερμοβαρικούς πυραύλους, επιφέροντας εμπρηστικά και εκρηκτικά αποτελέσματα» ανέφερε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε σήμερα «ανήθικη» τη βομβιστική επίθεση σε νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που άφησε 17 τραυματίες από το προσωπικό του νοσοκομείου, σύμφωνα με περιφερειακό αξιωματούχο.

Οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίσθηκαν να ανασυντάσσονται κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τέρεχοφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ τεταμένη. Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τέρεχοφ είπε ότι οι βομβαρδισμοί της πόλης είναι σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία για την ασφάλεια των αμάχων και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Ουκρανός ανώτατος αξιωματούχος Ολεκσέι Ντανίλοφ δήλωσε σήμερα πως 67 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να επιβάλλον για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. 

Επιτροπές της ρωσικής βουλής είναι έτοιμες να καταθέσουν προτάσεις για ρυθμίσεις των τιμών σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax news, επικαλούμενο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Η Βρετανία δεν επιδιώκει την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία. Αντίθετα, προσπαθεί να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδυναμώσει το σύστημα υγείας, το οποίο ωστόσο έχει αντισταθεί εξαιρετικά καλά μέχρι στιγμής, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος επιβεβαίωσε 18 επιθέσεις κατά υγειονομικών στόχων.

Δεκαεπτά ενήλικες τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσικό βομβαρδισμό νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε ένας περιφερειακός αξιωματούχος, ο Πάβλο Κιριλένκο. «Υπάρχουν 17 επιβεβαιωμένοι τραυματίες μεταξύ του προσωπικού του νοσοκομείου», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχαν παιδιά» μεταξύ των τραυματιών και «κανένας θάνατος», σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές προτάσεις για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Ουκρανία προς τη Ρωσία είναι «παράλογες», καλώντας τη Μόσχα να επιτρέψει στους αμάχους να απομακρυνθούν με ασφάλεια. «Είναι προσβλητικό να προτείνουν στους Ουκρανούς να ζητήσουν καταφύγιο από την ίδια κυβέρνηση που επέδειξε τέτοια περιφρόνηση για τη ζωή τους» είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενες βόμβες στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Πρόκειται για βόμβες ελεύθερης πτώσης ή «ανόητες βόμβες» (dumb bombs) – για να τονιστεί η αντίθεση με τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες».

Τουλάχιστον 1.170 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από ρωσικές δυνάμεις στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα μια ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, επικαλούμενη στοιχεία του αντιδημάρχου της Μαριούπολης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα πως αμφισβητεί την αξιοπιστία των ρωσικών κυβερνητικών ισχυρισμών ότι ανακάλυψαν την ύπαρξη ενός στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Μόσχα έχει ιστορικό διάδοσης παραπληροφόρησης για βιολογικά όπλα.

Σε Βερσαλλίες και Φρανκφούρτη τα μάτια της Ευρώπης- Κρίσιμες συνεδριάσεις των «27» και της ΕΚΤ

Η αυριανή σύνοδος κορυφής των 27 στις Βερσαλλίες, θα μπορούσε να αφήσει εποχή, έστω και αν είναι άτυπη: Ο οικοδεσπότης, Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, έχει καλέσει τους ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας στη μετά Co εποχή. Μόνο που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά την κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη. Μεταξύ άλλων ανθρώπων, παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια», είπε. Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί άμεσα από το Reuters. Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, Πούτιν και Σολτς συζήτησαν τις ανθρωπιστικές πτυχές στην Ουκρανία, αλλά και τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ένα νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του σήμερα στο διαδίκτυο. “Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα. Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί άμεσα από το Reuters. Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της ΕΕ διχάζονται για την ένταξη της Ουκρανίας, λέει αξιωματούχος

Ουκρανία: Νέα ονόματα 160 Ρώσων ηγετών και ολιγαρχών στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει μια «θανατηφόρα επίθεση» στο Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, στις 3 Μαρτίου. Η ΜΚΟ αναφέρει «8 βόμβες έπεσαν στην πόλη». Η ομάδα, η οποία ανέλυσε βίντεο και εικόνες της επίθεσης, λέει ότι αυτά τα όπλα ήταν «πιθανώς ρωσικά». «Δεν υπάρχουν στρατιωτικοί στόχοι κοντά στα σημεία πρόσκρουσης». «Η πλειοψηφία των θυμάτων, μόνο άμαχοι, έκαναν ουρά μπροστά από ένα κατάστημα».

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας επιβεβαίωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι ότι εάν υπηρετείτε ως μέλητων ενόπλων δυνάμεων παραβιάζετε τον νόμο» εάν πάτε στην Ουκρανία για να πολεμήσετε ως εθελοντές. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός Βρετανών, ορισμένοι από τους οποίους είναι Βρετανοί στρατιώτες, που προσφέρονται εθελοντικά να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ζ. Μπορέλ: Οι συνέπειες του πολέμου θα είναι μακράς διάρκειας

Η Γερμανία «σίγουρα» δεν θα στείλει πολεμικά αεροσκάφη, λέει ο Σολτς

Ουκρανία: Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ «παγώνει» τις σχέσεις του με τη Ρωσία

Το Λονδίνο εξετάζει την προσφορά αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ουκρανία

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα , ενώ πραγματοποιούνται επισκευαστικές εργασίες σε εγκατάσταση η οποία υπέστη ζημίες κατά τις συγκρούσεις με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της Energoatom, της ουκρανικής κρατικής διαχειρίστριας εταιρείας των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος του είδους του στην Ευρώπη, κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα.

Περίπου 14.500 άνθρωποι έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, αντιδρώντας στην εισβολη της Ρωσίας, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Κατά την ίδια πηγή, 12.000 απ’ αυτούς είναι Ουκρανοί που επιστρέφουν και θέλουν να συμμετάσχουν στις αμυντικές προσπάθειες. 

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες της Πολωνίας και της Ρουμανίας την Πέμπτη και την Παρασκευή για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να απαντήσει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η Χάρις θα ταξιδέψει στη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι για να συζητήσει πώς οι ΗΠΑ μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

 

Σχολιάζοντας το μπακ άουτ στο Τσερνόμπιλ, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, δήλωσε στο BBC ότι η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες παρακολούθησης στον σταθμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει εάν απελευθερώνονται ραδιενεργές ουσίες. 

«Πρέπει να το επισκευάσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε ο Γκαλουσένκο αναφέροντας ότι υπάρχει «ένα ειδικό σύστημα ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος» που θα επιτρέψει στο εργοστάσιο να λειτουργεί για αρκετές ημέρες χρησιμοποιώντας γεννήτριες ντίζελ.

Περισσότεροι από 140.000 πρόσφυγες έχουν ενταχθεί στα δύο εκατομμύρια άτομα που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η πραγματοποίηση επισκευών για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί πλήρως. 

Όπως υποστήριξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, το Τσερνόμπιλ διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ που έχουν χωρητικότητα 48 ωρών.

 «Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν, καθιστώντας επικείμενες διαρροές ραδιενέργειας», είπε. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η αυριανή συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρι Κουλέμπα στην Αττάλεια, «θα ανοίξει την πόρτα για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Αγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους προέδρους της Ουκρανίας και τη Ρωσίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλάντιμιρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με τη διπλωματία. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως νικητής στον πόλεμο», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πάνω από 400 Ουκρανοί που διαδήλωσαν για την κατάληψη της Χερσώνας συνελήφθησαν από τη ρωσική εθνική φρουρά, ανακοίνωσε η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ανώτατη διοίκηση του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι εκατοντάδες έχουν συλληφθεί επειδή διαδήλωσαν στην κατεχόμενη πλέον από τη Ρωσία Χερσώνα. «Λόγω της λυσσασμένης αντίστασης των κατοίκων της Χερσώνας, οι κατακτητές επιχειρούν να εισαγάγουν διοικητικό-αστυνομικό καθεστώς», αναφέρεται. 

Με «μικρό καλάθι» θα προσέλθει στις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Ντίτρο Κουλέμπα επιβεβαίωσε ότι θα πάρει μέρος στις συνομιλίες που θα φιλοξενηθούν στην Τουρκία και προέτρεψε τον Λαβρόφ να επιδείξει «καλή πίστη» και όχι «προπαγανδιστική ρητορική». «Θα είμαι ειλικρινής, οι προσδοκίες μου από τις συνομιλίες είναι χαμηλές», πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ. Όπως είπε η ουκρανική πλευρά θα εστιάσει στην κατάπαυση του πυρός, στην απελευθέρωση των εδαφών της χώρας και στην επίλυση των ζητημάτων ανθρωπιστικής φύσης.

Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη ότι κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία που σπέρνει χάος στις ενεργειακές αγορές και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ρωσία σκέφτεται προσεκτικά πώς θα απαντήσει στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και ενέργειας.

Μετά τις κυρώσεις της Δύσης σε σχεδόν ολόκληρο το ρωσικό χρηματοπιστωτικό και εταιρικό σύστημα, η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αναφέρει το Reuters. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

4 εκλογικές αναμετρήσεις στη σκιά του πολέμου

Ο πόλεμος είναι μία ακραία συνθήκη, υπό την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Ευρώπη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι πολιτικές και οικονομικές της επιπτώσεις, αλλάζουν το πολιτικό πεδίο σε κάθε μεγάλη χώρα στον κόσμο.

Όμως αξίζουν προσοχής τέσσερις χώρες οι οποίες φέτος προσέρχονται στις κάλπες, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κινεί κατά κάποιο τρόπο τα νήματα καθώς η στάση των υποψηφίων απέναντι στον ρωσικό πόλεμο αναδεικνύεται σε σημαντικό εκλογικό κριτήριο.  Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ουκρανία: Πλήρης διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ – Η διαχειρίστρια εταιρεία εκφράζει ανησυχία για κίνδυνο διαφυγής ραδιενεργών ουσιών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Τετάρτη τους Δυτικούς να «αποφασίσουν το συντομότερο δυνατό» για το θέμα της αποστολής αεροπλάνων Mig-29 που προτείνει η Πολωνία για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. – Αντίδραση Μόσχας που κάνει λόγο για «δυνητικά επικίνδυνο σενάριο».

Διαβάστε περισσότερα

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό