20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Live: «Ισραήλ και Χαμάς ανοιχτοί σε νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, διαφωνία για τις λεπτομέρειες»

Ειδήσεις Ελλάδα

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας ενώ κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις των IDF και στη Δυτική Όχθη.

Νέος γύρος διπλωματικών επαφών έχει ξεκινήσει για την πιθανή επίτευξη εκεχειρίας μετά την ομολογία του στρατού ότι πυροβόλησε τρεις Ισραηλινούς ομήρους ενώ κρατούσαν λευκή σημαία.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επισκέπτεται για ακόμα μία φορά τη Μέση Ανατολή ενώ Βρετανία και Γερμανία ζητούν «βιώσιμη» εκεχειρία.

Δείτε liveΔείτε live τις εξελίξεις στο in21:39 Τι ισχυρίζονται αιγυπτιακές πηγές για τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν την Κυριακή ότι το Ισραήλ και η Χαμάς είναι και οι δύο ανοιχτοί σε μια νέα εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων, αν και παραμένουν διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της.

Η Χαμάς επιμένει στον καθορισμό του καταλόγου των ομήρων που θα απελευθερωθούν μονομερώς και απαιτεί οι ισραηλινές δυνάμεις να αποσυρθούν πίσω από προκαθορισμένες γραμμές, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.

Αν και το Ισραήλ συμφώνησε να ορίσει η Χαμάς τον κατάλογο, οι πηγές είπαν ότι ζήτησε χρονοδιάγραμμα και να δει τον κατάλογο προκειμένου να ορίσει τον χρόνο και τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Το Ισραήλ αρνείται να αποσυρθεί, πρόσθεσαν οι πηγές.

21:29 Al Mayadeen: Εκρήξεις ακούγονται στην περιοχή της Δαμασκού

Το λιβανέζικο Al Mayadeen μεταδίδει ότι ακούγονται εκρήξεις στην περιοχή της Δαμασκού στη Συρία.

21:20 Δημοσκόπηση στην Τυνησία δείχνει υποστήριξη της παλαιστινιακής βίας κατά του Ισραήλ

Το Αραβικό Βαρόμετρο, μια μη κομματική εταιρεία ερευνών για τις εξωτερικές υποθέσεις, διεξήγαγε μια έρευνα στην Τυνησία και διαπίστωσε ότι πολύ περισσότεροι Τυνήσιοι επιθυμούν σήμερα οι Παλαιστίνιοι να επιλύσουν τη σύγκρουσή τους με το Ισραήλ με τη βία παρά με μια ειρηνική διευθέτηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόνο το 10% των Τυνήσιων έχει θετική άποψη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 87%, αντίθετα, είχε δυσμενή εντύπωση.

21:11 Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού λέει ότι οι στρατιώτες δεν πρέπει να «πυροβολούν ένα άτομο που σηκώνει τα χέρια του»

Μετά τη δολοφονία τριών Ισραηλινών ομήρων την Παρασκευή, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού επιτελείου Χέρζι Χαλέβι είπε στους στρατιώτες να «παίρνουν δύο δευτερόλεπτα» αν βλέπουν ανθρώπους που δεν φορούν μπλούζες και με τα χέρια ψηλά.

«Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε άλλη μια ευκαιρία για τους ομήρους να έρθουν σε εμάς και θα κάνουμε το σωστό», δήλωσε στην 99η Μεραρχία στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Ο Χαλέβι πρόσθεσε ότι αυτή η αρχή δεν είναι «λιγότερο σημαντική» εάν αυτοί που παραδίδονται είναι Παλαιστίνιοι.

«Κι αν είναι δύο από τη Γάζα με λευκή σημαία που βγαίνουν να παραδοθούν, θα τους πυροβολήσουμε; Απολύτως όχι. Απολύτως όχι», είπε. «Ακόμη και αυτούς που πολέμησαν και τώρα αφήνουν κάτω τα όπλα τους και σηκώνουν τα χέρια τους, τους συλλαμβάνουμε, δεν τους πυροβολούμε».

Δείτε την ομιλία Χαλέβι:

Speaking to troops of the 99th Division in the Gaza Strip, IDF Chief of Staff Lt. Gen. Herzi Halevi says «hopefully we will have another opportunity for hostages to come to us and we will do the right thing,» days after soldiers shot mistakenly three hostages dead in Gaza City’s… pic.twitter.com/Cy1mQhFLUf

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) December 17, 2023

21:01 Ανάρτηση του στρατιωτικού εκπροσώπου των IDF για τα σήματα που είχαν αφήσει οι όμηροι

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των IDF, γράφει στο X ότι οι τρεις όμηροι εκτός από «SOS», είχαν γράψει «Βοήθεια, 3 όμηροι», χρησιμοποιώντας υπολείμματα φαγητού.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

בהמשך לאירוע הטראגי בו נורו בשוגג שלושה חטופים ישראלים על ידי כוח צה»ל, בוצעו סריקות במבנה הסמוך למקום האירוע, ובו שלטים עליהם נכתבו קריאות לעזרה, ככל הנראה באמצעות שאריות מזון. על בסיס תחקיר האירוע בשטח, נראה כי שלושת החטופים שהו במבנה בו אותרו השלטים, לפחות חלק מהזמן >> pic.twitter.com/sL3jiTCnY9

— דובר צה״ל דניאל הגרי – Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) December 17, 2023

20:51 «SOS» είχε γραφτεί σε τοίχο από τους ομήρους που σκότωσαν οι IDF

Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε τοίχο όπου είχε γραφτεί «SOS» από τους ομήρους που σκότωσαν οι IDF.

Με βάση την έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα, φαίνεται ότι οι τρεις όμηροι παρέμειναν, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, στο κτίριο όπου βρέθηκε το σήμα για βοήθεια.

Δείτε φωτογραφία:

φωτογραφίας: IDF

20:42 Παλαιστίνιοι μεταφέρθηκαν στο Κατάρ για να λάβουν ιατρική περίθαλψη

Το Κατάρ παρέλαβε άλλη μια ομάδα τραυματισμένων Παλαιστινίων για ιατρική περίθαλψη, ανέφερε η βοηθός υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Λόλουα Αλχατέρ σε δήλωσή της την Κυριακή.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι συνοδεύονταν από ιατρική ομάδα και τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Γάζας του Κατάρ, πρέσβη Χάλεντ Αλ Χαρντάν.

Η Αλχατέρ συνέχισε λέγοντας ότι δεν έχουν βρεθεί όλοι οι ασθενείς και οι τραυματίες από τη φονική επιδρομή του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν της Γάζας – ένα από τα τελευταία εναπομείναντα λειτουργικά νοσοκομεία της Λωρίδας – το Σάββατο, καθώς οι ομάδες διάσωσης εμποδίστηκαν να φτάσουν σε αυτό.

Δείτε φωτογραφίες:

#اوقفوا_العدوان_على_غزة 🇵🇸

حفظ الله الجميع.

بفضل الله ومنته وصول مجموعة جديدة من الأشقاء المصابين من غزة إلى دولة قطر على متن طائرة تابعة للقوات الجوية الأميرية وبرفقة طاقم طبي ونائب رئيس لجنة إعمار غزة السفير خالد الحردان. في سياق آخر أنوّه أنه حتى هذه اللحظة لم يتم العثور على… https://t.co/NgqyTppN8v pic.twitter.com/EBY0yCxnip

— لولوة الخاطر Lolwah Alkhater (@Lolwah_Alkhater) December 17, 2023

20:32 Μαζική διαδήλωση στις Βρυξέλλες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Περίπου 27.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία, πραγματοποίησαν πορεία το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές, όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, καλούν τη βελγική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί έτσι ώστε το Ισραήλ να προχωρήσει σε «άμεση και μόνιμη» κατάπαυση του πυρός.

Η πορεία αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό ήταν πρωτοβουλία πολλών ενώσεων της κοινωνίας των πολιτών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Bravo Belgium..from the corners of the country, a melting pot of nationalities & histories take over Brussels to #StandWithPalestine while the so-called leaders of the EU enable genocide…dripping in the blood of children- history will not forgive them! 🇵🇸 WILL be free! pic.twitter.com/zsyVvXUe1P

— Clare Daly (@ClareDalyMEP) December 17, 2023

20:23 Αιγυπτιακές πηγές ασφάλειας: Ισραήλ και Χαμάς ανοιχτοί σε νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, διαφωνία για τις λεπτομέρειες

Σύμφωνα με το Reuters, αιγυπτιακές πηγές ασφάλειας λένε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς είναι και οι δύο ανοιχτοί σε μια νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η διαφωνία παραμένει ως προς τις λεπτομέρειες.

20:14 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο όπου, σύμφωνα με τις ίδιες, φαίνεται ο Σινουάρ μέσα στο τούνελ που εντοπίστηκε

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν βίντεο στη δημοσιότητα από το τούνελ που εντόπισαν κοντά στο πέρασμα Ερέζ.

Σύμφωνα με τις IDF, στο παρακάτω βίντεο διακρίνεται ο αδελφός του ηγέτη της Χαμάς, Μουχάμαντ Σινουάρ μέσα σε αυτοκίνητο, ως συνοδηγός, στο τούνελ που ανακαλύφθηκε.

20:04 Κι άλλος νεκρός μαχητής της Χεζμπολάχ – 110 από την έναρξη του πολέμου και μετά

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι άλλος ένας μαχητής της σκοτώθηκε, ο 110ος από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και μετά.

Το όνομα του μαχητή ήταν Χασάν Μούσα α-Ντίκα.

19:55 Συνάντηση Σάλιβαν με τον ομόλογό του από ΗΑΕ για τη Γάζα και την απειλή των Χούθι

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον ομόλογό του από τα ΗΑΕ, Τανούν μπιν Ζαγέντ στο Αμπού Ντάμπι την Παρασκευή για να συζητήσουν για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς και την απειλή των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αναλυτικότερα, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της αντιμετώπισης των απειλών των Χούθι για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και της σημαντικής συμβολής των ΗΑΕ για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νοσοκομείου εκστρατείας για Παλαιστίνιους αμάχους.

19:46 Επικεφαλής της UNRWA για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: «Όλα είναι απολύτως πρωτοφανή και συγκλονιστικά»

Σε νέα συνέντευξή του στο Al Jazeera σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ως αποτέλεσμα των ισραηλινών χτυπημάτων, ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι δήλωσε: «Από κάθε άποψη, δεν έχω δει κάτι τέτοιας κλίμακας».

Ο ίδιος συνέχισε προσθέτοντας: «Όλα είναι απολύτως πρωτοφανή και συγκλονιστικά. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί σε σαράντα ημέρες, περισσότερες γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν από τον αριθμό των αμάχων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το επίπεδο της καταστροφής, λέγεται σήμερα ότι πάνω από το 60% των υποδομών έχει καταστραφεί. Το επίπεδο του εκτοπισμού του πληθυσμού, πάνω από το 90% του πληθυσμού έχει πλέον εκτοπιστεί… Ο αριθμός του προσωπικού του ΟΗΕ που έχει σκοτωθεί είναι απολύτως πρωτοφανής.

Οι συνθήκες είναι απολύτως τρομακτικές. Οι συνθήκες υγιεινής είναι τρομερές. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου καθαρό νερό. Τα λύματα εμφανίζονται στα καταφύγια».

«Everything is absolutely unprecedented & staggering»

🆘Number of civilians killed🆘Number of @UN staff killed🆘Level of destruction; +60% of infrastructure destroyed🆘+90% of population displaced

By any account, #Gaza situation is unprecedented@UNLazzarini @TalktoAlJazeera pic.twitter.com/zNGO4ZBTrT

— UNRWA (@UNRWA) December 17, 2023

19:36 «Επιβεβαιωμένες απώλειες»: Η Χεζμπολάχ πραγματοποιεί νέες επιθέσεις στο Ισραήλ

Μαχητές της Χεζμπολάχ έβαλαν στο στόχαστρο ισραηλινή δύναμη στις παρυφές της Χανίτα, ενός κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, και προκάλεσαν «επιβεβαιωμένες απώλειες», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η Χεζμπολάχ έκανε επίσης λόγο για μια δεύτερη επίθεση σε φυλάκιο στελεχωμένο με Ισραηλινούς στρατιώτες στη συνοριακή περιοχή Μπίρκαρ Ρίσα, η οποία, όπως είπε, είχε επίσης ως αποτέλεσμα θύματα.

Το τηλεοπτικό κανάλι al-Manar που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ ανέφερε ότι μαχητές της οργάνωσης έβαλαν στο στόχαστρο τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες στη Σάσα στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να υπάρξουν «επιβεβαιωμένες απώλειες».

19:27 Η ανάρτηση των IDF για τον εντοπισμό «του μεγαλύτερου τούνελ της Χαμάς»

Οι IDF έκαναν ανάρτηση και στον αγγλόφωνο λογαριασμό τους στο Twitter για τον εντοπισμό του «μεγαλύτερου τούνελ της Χαμάς» κοντά στο πέρασμα Ερέζ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση με το βίντεο που τη συνοδεύει:

EXPOSED: The biggest Hamas terrorist tunnel discovered.

This massive tunnel system branches out and spans well over four kilometers (2.5 miles). Its entrance is located only 400 meters (1,310 feet) from the Erez Crossing—used by Gazans on a daily basis to enter Israel for work… pic.twitter.com/RcjK5LbvGL

— Israel Defense Forces (@IDF) December 17, 2023

19:17 Η στιγμή που Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι Υγείας έτρεξαν να καλυφθούν λόγω ισραηλινών πυρών ενώ έδιναν συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν

Όπως προαναφέρθηκε, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι Υγείας έτρεξαν να καλυφθούν λόγω ισραηλινών πυρών ενώ έδιναν συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα.

Δείτε βίντεο από εκείνη τη στιγμή:

While the Ministry of Health was holding a press conference today to speak about the atrocities committed in Kamal Idwan Hospital in northern #Gaza a few days ago, Israeli forces opened fire at the speakers and medical teams. pic.twitter.com/V9v2mII8CI

— Quds News Network (@QudsNen) December 17, 2023

19:07 Φιντάν στον Μπλίνκεν: Να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ την επιρροή τους στο Ισραήλ για να σταματήσουν τις επιθέσεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν συνομίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και κάλεσε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να περιορίσουν τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Αυτό αναφέρει τουρκική διπλωματική πηγή. Σύμφωνα με τον Φιντάν, η κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη επιδεινώνεται και το Ισραήλ πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσει τη λύση των δύο κρατών.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan telefonda görüştüğü ABD’li mevkidaşı Blinken’dan, Filistin’e yönelik saldırıları durdurması için İsrail üzerindeki nüfuzlarını kullanmasını istedi.Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Antony Blin…https://t.co/RyzoApK2NM

— Türkçü Haber (@turkcuhabernet) December 17, 2023

18:58 Πού βρίσκονται τα σημεία ελέγχου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ο δράστης του μαχαιρώματος στο σημείο ελέγχου στο Ράντις στη Δυτική Όχθη, ενώ ο Ισραηλινός στρατιώτης που μαχαιρώθηκε βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Τα σημεία ελέγχου του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη:

18:48 Ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζει τη λύπη του για τις ισραηλινές δολοφονίες αμάχων σε εκκλησία της Γάζας

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη δολοφονία από τον ισραηλινό στρατό δύο Παλαιστίνιων χριστιανών γυναικών που είχαν καταφύγει σε ένα συγκρότημα εκκλησιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τακτικές «τρομοκρατίας» στη Γάζα.

«Συνεχίζω να λαμβάνω πολύ σοβαρές και οδυνηρές ειδήσεις από τη Γάζα», δήλωσε ο Πάπας κατά τον εβδομαδιαίο αγιασμό του. «Άοπλοι άμαχοι είναι τα αντικείμενα βομβαρδισμών και πυροβολισμών. Και αυτό συνέβη ακόμη και μέσα στο ενοριακό συγκρότημα της Αγίας Οικογένειας, όπου δεν υπάρχουν τρομοκράτες, αλλά οικογένειες, παιδιά, άνθρωποι που είναι άρρωστοι ή ανάπηροι, μοναχές».

Η Nahida Khalil Anton και η κόρη της Samar σκοτώθηκαν από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή καθώς περπατούσαν προς το μοναστήρι των μοναχών στο συγκρότημα της ενορίας της Αγίας Οικογένειας.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρει ότι επτά άλλοι άνθρωποι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να προστατεύσουν άλλους.

18:49 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι άλλος ένας μαχητής της έπεσε νεκρός – 109 συνολικά από την έναρξη του πολέμου

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε έναν ακόμη θάνατο μαχητή της, του Μούσα Μουχάμαντ, ο οποίος πέθανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, «όταν το χέρι (σ.σ. του) ήταν καθ’ οδόν προς την Ιερουσαλήμ».

Αυτός είναι ο 109ος θάνατος μαχητή που ανακοινώθηκε επίσημα από τη Χεζμπολάχ από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, αλλά οι IDF εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος, σύμφωνα με το ynet.

18:39 Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος: Η βοήθεια που έχει παραληφθεί στη Γάζα «δεν καλύπτει το 10% των αναγκών»

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, η βοήθεια που έχει παραληφθεί στη Γάζα «δεν καλύπτει το 10% των αναγκών».

Η Ερυθρά Ημισέληνος προσθέτει ότι από τις 21 Οκτωβρίου, 4.367 φορτηγά με βοήθεια έχουν εισέλθει στη Λωρίδα μέσω του περάσματος της Ράφα, εκ των οποίων το 60% ήταν για την PRCS.

Η οργάνωση συνεχίζει να ζητά την «άνευ όρων συνέχιση της εισαγωγής βοήθειας» στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα των επιθέσεων του Ισραήλ σε όλη τη Λωρίδα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

How many aid trucks entered the #Gaza Strip since the beginning of the escalation❓

How aid is distributed❓👇🚨The aid that has been received doesn’t meet 10% of the needs.

📢 PRCS calls for unconditional continued aid entry into #Gaza .#Humantarianaid pic.twitter.com/4uFPZHnQxH

— PRCS (@PalestineRCS) December 17, 2023

18:30 Εκατοντάδες παρευρέθηκαν στην κηδεία ομήρου που σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες

Ο Άλον Λούλου Σαμρίζ κηδεύτηκε στο κιμπούτς Σεφαγίμ βόρεια του Τελ Αβίβ.

Ο ίδιος είχε απαχθεί στις 7 Οκτωβρίου από το κιμπούτς Κφαρ Αζά κοντά στη Γάζα, όπου μαχητές της Χαμάς σκότωσαν τουλάχιστον 52 ανθρώπους και απήγαγαν άλλους 17.

Ο Σαμρίζ πέρασε 70 ημέρες σε αιχμαλωσία στη Γάζα, όταν αυτός και άλλοι δύο Ισραηλινοί όμηροι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες την Παρασκευή, αφού διέφυγαν από τους απαγωγείς τους.

«Άλον μου, δεν επιθυμούσαμε αυτό το τέλος, αλλάξαμε τον κόσμο για σένα. Επέζησες 70 ημέρες στην κόλαση – σε μια στιγμή ήσουν στα χέρια μου. Θα συνεχίσουμε να ζούμε για σένα», ανέφερε η μητέρα του στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

אלון שמריז בן ה-26 מכפר עזה, שנורה בידי חיילי צה»ל לאחר שברח משבי חמאס, מובא בשעה זו למנוחות בבית העלמין בשפיים@lirankog pic.twitter.com/EKdBALCH8h

— כאן חדשות (@kann_news) December 17, 2023

18:20 Νεκρός ένας ακόμη Ισραηλινός στρατιώτης στη Γάζα – Συνολικά 122 από την έναρξη της εισβολής και μετά

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ο επιλοχίας Μπόρις Ντουναβέτσκι σκοτώθηκε στη Γάζα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών από την έναρξη της εισβολής και μετά σε 122.

Ο επιλοχίας Μπόρις Ντουναβέτσκι σκοτώθηκε στη Γάζα.

18:11 Εκπρόσωπος των IDF: «Συνελήφθη ο τρομοκράτης που πραγματοποίησε νωρίτερα επίθεση με μαχαίρι»

Ένας 49χρονος έφεδρος στρατιώτης «τραυματίστηκε μέτρια από το μαχαίρωμα και άνοιξε πυρ εναντίον του τρομοκράτη», σύμφωνα με τις IDF, στο σημείο ελέγχου Ράντις.

«Άλλες δυνάμεις άρχισαν να καταδιώκουν τον τρομοκράτη και απέκλεισαν δρόμους στην περιοχή» μέχρι που τον συνέλαβαν, σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Με βάση όσα αναφέρει το ynet, ο δράστης ονομάζεται Ράμι Χαμζά Λοτ και είναι κάτοικος του Ράντις. Ο ίδιος είχε άδεια εργασίας στον οικισμό Σιλόχ.

«Ο τρομοκράτης ταυτίζεται με τη Χαμάς και βρέθηκε διαθήκη που είχε συντάξει πριν ξεκινήσει να πραγματοποιήσει την επίθεση», αναφέρει το ισραηλινό Μέσο.

18:01 Γενικός Γραμματέας της ΠΑ: «Όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις πρέπει να αναλογιστούν την αποτυχία των πολιτικών τους να απελευθερώσουν τον παλαιστινιακό λαό»

Όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά την αποτυχία των πολιτικών τους να επιτύχουν την ελευθερία του λαού τους μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, λέει ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ).

Ο 63χρονος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο πόλεμος στη Γάζα σημαίνει ότι η Χαμάς θα πρέπει να κάνει μια «σοβαρή και ειλικρινή αξιολόγηση και να επανεξετάσει όλες τις πολιτικές της και όλες τις μεθόδους της» μόλις κοπάσουν οι μάχες.

Ο αλ-Σέιχ δήλωσε ότι η ΠΑ είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού και θα είναι έτοιμη να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος είναι βαθιά αντιδημοφιλής μεταξύ των Παλαιστινίων, εν μέρει λόγω του ρόλου του ως συνδέσμου με τον κατοχικό ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το Al Jazeera. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν περίπου 3% υποστήριξη.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε ότι ο αλ-Σέιχ είναι στο πλευρό της ισραηλινής πολιτικής διοίκησης και το ότι επιτίθεται στην παλαιστινιακή αντίσταση δεν αποτελεί έκπληξη.

Ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ).

17:51 Ηνωμένα Έθνη: «500 τραυματίες απομακρύνθηκαν από τη Γάζα προς την Αίγυπτο μετά τις 7 Οκτωβρίου»

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών Παλαιστινίων και άλλων υπηκόων που απομακρύνθηκαν από τη Γάζα από την έναρξη του πολέμου αντιπροσωπεύει μόνο το 1% του εκτιμώμενου αριθμού των 50.500 τραυματιών.

Περίπου 8.000 τραυματίες στη Γάζα λέγεται ότι χρειάζονται άμεση, σωτήρια ιατρική παρέμβαση, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση περισσότερων από 20 νοσοκομείων στη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για «θανατική καταδίκη» για ασθενείς με σοβαρά τραύματα ή ασθένειες.

17:45 Οι IDF επιτέθηκαν στον Λίβανο σε «τρομοκρατική ομάδα που προσπάθησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους στο Ισραήλ»

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν «σε τρομοκρατική ομάδα» στον Λίβανο που προσπάθησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, «εντοπίστηκαν πριν από λίγο εκτοξεύσεις προς διάφορες περιοχές στα σύνορα με τον Λίβανο, οι IDF επιτέθηκαν στις θέσεις από όπου προήλθαν τα πυρά».

Δείτε βίντεο:

כלי טיס וטנק של צה»ל תקפו לפני זמן קצר חוליית מחבלים שניסתה לשגר טילי נ»ט לעבר שטח ישראל במרחב לבנה.

כמו כן, זוהו לפני זמן קצר שיגורים לעבר מספר מרחבים בגבול לבנון, צה»ל תקף את מקורות הירי pic.twitter.com/cu2AGjfyCv

— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) December 17, 2023

17:40 Αρχίζουν να επανέρχονται οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνίων στη Γάζα

Η παλαιστινιακή εταιρεία Feltal, η οποία διαχειρίζεται υπηρεσίες επικοινωνιών και διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε τη μερική και σταδιακή επιστροφή των υπηρεσιών της στη Λωρίδα της Γάζας μετά από περίπου τέσσερις ημέρες.

17:32 IDF: «Έτσι χτίστηκε το τούνελ της Χαμάς κοντά στο πέρασμα Ερέζ»

Η IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που φαίνεται να είναι τραβηγμένο από κάμερες της Χαμάς κατά τη διάρκεια του χτισίματος του τούνελ της οργάνωσης κοντά στο πέρασμα Ερέζ.

17:23 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το μεγαλύτερο τούνελ της Χαμάς στη  Γάζα, 400 μέτρα από το πέρασμα Ερέζ

Σύμφωνα με τις IDF, εντοπίστηκε το μεγαλύτερο τούνελ της Χαμάς στη Γάζα, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων και βάθους 50 μέτρων.

Με βάση ό,τι ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, το τούνελ ξεκινούσε κάτω από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια και έφτανε στα σύνορα με το Ισραήλ, 400 μέτρα από το πέρασμα Ερέζ.

Παρά το τεράστιο μέγεθός του, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν ανακάλυψαν τη θέση του τούνελ για χρόνια και δεν του επιτέθηκαν.

Η Χαμάς τοποθέτησε βαριές και θωρακισμένες πόρτες για πιθανές μάχες κατά των IDF.

Δείτε πού βρισκόταν το τούνελ κατά τις IDF:

17:14 Άνδρας μαχαιρώθηκε σε σημείο ελέγχου στη Δυτική Όχθη

Άνδρας ηλικίας 49 ετών μαχαιρώθηκε σε ένα βενζινάδικο κοντά στο σημείο ελέγχου Ράντις της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen Da Adom ανέφερε ότι ο άνδρας έχει τις αισθήσεις του και του παρέχονται φροντίδες επί τόπου.

Δεν υπάρχουν άμεσες πληροφορίες από τις IDF ή την Αστυνομία σχετικά με το περιστατικό.

Το σημείο ελέγχου Ράντις βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη πόλη της Δυτικής Όχθης, ανατολικά της ισραηλινής πόλης Ελάντ.

Δείτε φωτογραφία από το σημείο ελέγχου όπου έγινε η επίθεση με μαχαίρι.

17:04 Στα σύνορα με τον Λίβανο ο Γκάλαντ, απειλεί «αν η Χεζμπολάχ θέλει να ανέβει ένα επίπεδο, εμείς θα ανέβουμε πέντε»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ απειλεί τη Χεζμπολάχ για πολλοστή φορά, καθώς η λιβανέζικη οργάνωση συνεχίζει να πραγματοποιεί καθημερινά επιθέσεις με ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο βόρειο Ισραήλ.

«Αν η Χεζμπολάχ θέλει να ανέβει ένα επίπεδο, εμείς θα ανέβουμε πέντε», είπε ο Γκάλαντ σε έφεδρους στρατιώτες στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Και αυτό θα εξαρτάται από εσάς», είπε στους στρατιώτες. «Δεν το επιθυμούμε αυτό, δεν θέλουμε να μπούμε σε εμπόλεμη κατάσταση. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την ειρήνη», πρόσθεσε ο Γκάλντ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ, ώστε οι κάτοικοι των μεθοριακών κοινοτήτων του Λιβάνου να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Και θα το κάνουμε αυτό είτε μέσω μιας διαδικασίας συμφωνίας, είτε με βίαιη δράση, με όλες τις συνέπειές της», είπε.

«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν θα συγκρατηθούμε για πολύ καιρό», πρόσθεσε ο Γκαλάντ.

Παρά τις καθημερινές επιθέσεις από την πλευρά του Λιβάνου, οι IDF έχουν δηλώσει ότι η κύρια εστίασή τους παραμένει στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ, Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

16:54 Νέοι βομβαρδισμοί στην κεντρική Γάζα από το Ισραήλ

Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, το Ισραήλ προχώρησε σε νέους βομβαρδισμούς στην κεντρική Γάζα.

BREAKING: Israeli bombardment on central Gaza right now. pic.twitter.com/aUQBoDZAFz

— Quds News Network (@QudsNen) December 17, 2023

16:48 140 γυναίκες και κορίτσια μεταξύ χιλιάδων Παλαιστινίων που φαίνεται να κρατούνται στη βόρεια Γάζα

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορές από το βόρειο τμήμα της Γάζας για μαζικές συλλήψεις, κακομεταχείριση και εξαφανίσεις πιθανώς χιλιάδων Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται περισσότερες από 100 γυναίκες και κορίτσια, οι περισσότερες από τις οποίες συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να μετακινηθούν νότια ή συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξήχθησαν στα σπίτια τους, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και σε άλλους τόπους καταφυγής.

Η υπηρεσία OHCHR στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη γνωστοποίησε επίσης ότι:

Σύμφωνα με αναφορές μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται παιδιά ηλικίας 12 ετών και άτομα ηλικίας 70 ετών
Με βάση τις αναφορές πολλοί από τους συλληφθέντες υποβλήθηκαν σε σοβαρή κακομεταχείριση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ισοδυναμεί με βασανιστήρια
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες 140 γυναίκες και κορίτσια κρατούνται αυθαίρετα και σε άγνωστες τοποθεσίες
Άμαχοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ άλλων σε προφανείς εξωδικαστικές εκτελέσεις, σε χώρους καταφυγής, ιδίως σε σχολεία
16:39 CNN: «Θετική» συνάντηση για τους ομήρους μεταξύ του επικεφαλής της ισραηλινής κατασκοπείας και του Κατάρ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή

Ο διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με την επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο CNN.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση – μεταξύ του Νταβίντ Μπαρνέα και του Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Γιασίμ Αλ Θάνι – ήταν θετική.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ και η Χαμάς δεν μιλούν απευθείας μεταξύ τους.

Η συνάντηση έρχεται μετά από ένα άλλο ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο Μπαρνέα στην Ντόχα, το οποίο ακυρώθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Αυτή η τελευταία συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) σκοτώσουν κατά λάθος τρεις Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα την Παρασκευή, αλλά το περιστατικό αυτό πρόσθεσε επείγοντα χαρακτήρα στις συνομιλίες, δήλωσε η πηγή στο γνωστό αμερικανικό Μέσο. Η πηγή ζήτησε ανωνυμία για να συζητήσει τις ευαίσθητες αυτές διαβουλεύσεις.

Την Πέμπτη ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θεώρησε ότι «οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες» για να προσπαθήσει να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με το CNN, το Κατάρ και οι ΗΠΑ εργάζονται για να προσπαθήσουν να αναζωπυρώσουν τις διαπραγματεύσεις, με νέες προτάσεις για την απελευθέρωση περισσότερων από τους περισσότερους από 100 ομήρους στη Γάζα.

Μια εκεχειρία τον περασμένο μήνα έφερε την πρώτη παύση των μαχών μετά από εβδομάδες συγκρούσεων και επέφερε την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

16:30 Ο πρόεδρος της Κούβας καταγγέλλει τις ισραηλινές δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα

Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σχολίασε τον αυξανόμενο αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώνονται κατά τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

«Για κάθε δημοσιογράφο που σκοτώνεται στη Γάζα, χιλιάδες άλλοι θα χρησιμοποιήσουν τα ευγενή εργαλεία της δουλειάς τους ως όπλα για να καταγγείλουν τα εγκλήματα του Ισραήλ και τη συνενοχή των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε στο Χ.

Ο ίδιος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι παρατείνουν τη «γενοκτονία στη Γάζα» με το «επαίσχυντο βέτο» που άσκησαν σε πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Por cada periodista asesinado en #Gaza, otros miles usarán sus nobles instrumentos de trabajo como armas para denunciar los crímenes de #Israel y la complicidad de los #EstadosUnidos, que con su vergonzoso veto está prolongando el #GenocidioEnGaza.#FreePalestine pic.twitter.com/IPUboc3KPI

— Miguel Díaz-Canel Bermúdez (@DiazCanelB) December 17, 2023

16:21 Μπορεί να μετατραπεί σε θανατηφόρο λαβύρινθο για τα ισραηλινά στρατεύματα; – Οι δυνατότητες της Χαμάς

Η υπεροπλία του Ισραήλ στον πόλεμο που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο έχει ήδη φανεί ότι η επιχείρηση των IDF δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Μέχρι στιγμής ο επίσημος αριθμός των Iσραηλινών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων (27 Οκτωβρίου) έχει φτάσει τους 121.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:11 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, στόχος είναι ακόμα και το σχολείο που φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους στη Χαν Γιουνίς
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας που έδιναν συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα έτρεξαν να καλυφθούν αφού δέχθηκαν πυρά
Η Χαμάς επαναβεβαιώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες αιχμαλωσίας μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Ισραήλ, πιέζει για μια «άμεση και διαρκή» εκεχειρία στον πόλεμο της Γάζας
Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην τελευταία επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
16:01 Σε διαδηλώσεις μετατράπηκαν οι κηδείες των δολοφονημένων Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη

Πραγματοποιούνται κηδείες Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στο Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης νωρίτερα σήμερα.

Ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος μοιράστηκε πλάνα από την κηδεία των πέντε ανθρώπων που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή όπου οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν αεροσκάφος για να στοχεύσουν Παλαιστίνιους.

15:48 Πέρασαν τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από το Κερέμ Σαλόμ

Μια πηγή της Ερυθράς Ημισελήνου της Αιγύπτου δήλωσε στο Reuters ότι 79 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν εισέλθει στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ με προορισμό τη Γάζα. Το πέρασμα είχε κλείσει μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και η βοήθεια παραδιδόταν αποκλειστικά μέσω του περάσματος της Ράφα της Γάζας με την Αίγυπτο, το οποίο, σύμφωνα με το Ισραήλ, μπορούσε να φιλοξενήσει μόνο την είσοδο 100 φορτηγών ημερησίως

15:30 Είκοσι συλλήψεις στη Δυτική Όχθη από το βράδυ του Σαββάτου

Είκοσι Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το βράδυ του Σαββάτου από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που δημοσίευσαν η Αρχή Υποθέσεων Κρατουμένων και η Λέσχη Κρατουμένων.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως η Χεβρώνα, η Ναμπλούς, η Ραμάλα και το Τουλκαρέμ, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται πλέον σε 4. 540.

15:18 Αξιωματούχος της Ερυθράς Ημισέληνου έχασε πέντε γιους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ο Ahmed Abu Foul, αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS), δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν μπόρεσε να ανακτήσει τις σορούς των μελών της οικογένειάς του που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση στο σπίτι του στη βόρεια Γάζα.

«Το Ισραήλ στόχευσε το σπίτι μας με περίπου 80 ανθρώπους μέσα σε αυτό. . . ο αριθμός των νεκρών είναι τώρα 28, συμπεριλαμβανομένων των πέντε γιων μου, του αδελφού μου και των γιων του και του πατέρα μου», δήλωσε ο Αμπού Φουλ, καθισμένος σε ένα όχημα της PRCS, προσθέτοντας ότι τα μέλη της οικογένειάς του παρέμειναν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια για τέσσερις ημέρες.

«Ο στρατός εξακολουθεί να σταθμεύει μπροστά από το σπίτι μας και όλα τα θύματα βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια, χωρίς να υπάρχει κανένας συντονισμός για να μπούμε να τα ανασύρουμε», πρόσθεσε, με τη φωνή του να σπάει και τα δάκρυα στα μάτια του.

Ο υγειονομικός είπε ότι όταν προσπάθησε να ανακτήσει τα πτώματα την πρώτη ημέρα της βομβιστικής επίθεσης, δέχθηκε άμεσα πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις και αναγκάστηκε να διαφύγει.

14:54 Επίθεση Ισραήλ σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι μετά από επίθεση από το Λίβανο στην περιοχή Mount Dov στο βόρειο Ισραήλ, ένα άρμα των IDF χτύπησε στο σημείο από όπου προήλθε η επίθεση.

Επιπλέον, ο στρατός δήλωσε ότι υπήρξαν εκτοξεύσεις πυραύλων κοντά στη βόρεια ισραηλινή πόλη Rosh Hanikra.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι στρατιωτικό αεροσκάφος επιτέθηκε σε πυρήνα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο την Κυριακή και ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε στρατιωτική δομή που ανήκε στη Χεζμπολάχ.

14:40 Γαλλίδα ΥΠΕΞ από Ισραήλ: Απαραίτητη μία άμεση εκεχειρία

Μια άμεση εκεχειρία είναι απαραίτητη, επιτρέποντας την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός για την απελευθέρωση των ομήρων, την πρόσβαση και την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον ταλαιπωρημένο άμαχο πληθυσμό της Γάζας και, στην πραγματικότητα, για να προχωρήσουμε προς μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και την έναρξη μιας πολιτικής λύσης.

14:26 Χαμάς: Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε συνομιλίες για τους ομήρους έως ότου το Ισραήλ σταματήσει τις επιθέσεις

Η Χαμάς δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για περαιτέρω ανταλλαγές κρατουμένων χωρίς τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων.

«Η Χαμάς επαναβεβαιώνει τη στάση της να μην διεξάγει καμία διαπραγμάτευση για την ανταλλαγή κρατουμένων, εκτός εάν η σιωνιστική επίθεση εναντίον του λαού μας σταματήσει μια για πάντα», ανέφερε η ομάδα, προσθέτοντας ότι το μήνυμα διαβιβάστηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους διαμεσολαβητές.

Τα σχόλια αυτά έρχονται καθώς αξιωματούχοι του Κατάρ και του Ισραήλ συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο για να διερευνήσουν τις δυνατότητες επανάληψης των συνομιλιών για την απελευθέρωση όσων εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Οι πιθανότητες για μια συμφωνία φαίνονται ελάχιστες, καθώς το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου κατέστησε σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει τις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

14:15 Άνοιξε το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ λέει το Ισραήλ

Το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας άνοιξε για πρώτη φορά για τα φορτηγά με βοήθεια από το ξέσπασμα του πολέμου το Σάββατο, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού.

Το πέρασμα ήταν κλειστό για τα φορτηγά με βοήθεια από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στις νότιες ισραηλινές κοινότητες. Το Ισραήλ συμφώνησε να ξανανοίξει το πέρασμα για τα φορτηγά βοήθειας την περασμένη εβδομάδα.

13:55 Οι Παλαιστίνιοι «υποφέρουν» όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη εποχή

Σχολιάζοντας τις εικόνες ανθρώπων να ορμούν σε φορτηγά με βοήθεια στο πέρασμα της Ράφα, ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara, δήλωσε ότι η «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων στη Γάζα συνεχίζεται αμείωτη.

«Αυτή τη φορά έκοψαν τις επικοινωνίες περισσότερο από ποτέ. Όχι μόνο λιμοκτονούν τους ανθρώπους και τους αρνούνται τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη, καθαρό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και επικοινωνία», είπε.

«Οι άνθρωποι στη Γάζα υποφέρουν όσο κανένας άλλος λαός δεν έχει υποφέρει ποτέ στη σύγχρονη εποχή. Είναι τεκμηριωμένο. Είναι σε κοινή θέα»

Επιπλέον, ο Μπισάρα δήλωσε ότι η πρόσφατη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας που ζητούσαν «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» ήταν «αυταπάτη» υπό το φως των δεινών που αντιμετωπίζει ο λαός στη Γάζα.

«Μετά από ασταμάτητους βομβαρδισμούς που απέτυχαν να νικήσουν τη Χαμάς, εξακολουθούν να μιλούν για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός. Απλώς δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα»

13:42 Πλήθος ορμά σε φορτηγό που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια – Πείνα, δίψα και αρρώστιες θερίζουν τη Γάζα

Εικόνες από το πέρασμα της Ράφα στη Γάζα δείχνουν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων να πηδάει πάνω σε ένα φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας για να εξασφαλίσει προμήθειες.

Άτομα φαίνονται να πετούν κουτιά βοήθειας έξω από το φορτηγό στο πλήθος που περιμένει από κάτω.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι στη Γάζα έχουν γίνει τόσο «απελπισμένοι για φαγητό» που σταματούν τα φορτηγά με τη βοήθεια και τρώνε αμέσως ό,τι βρίσκουν.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε επίσης την Πέμπτη ότι περίπου οι μισοί από όλους τους ανθρώπους στη Γάζα «λιμοκτονούν», χωρίς να έχουν ιδέα από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα τους.

13:20 Αμφισβητεί την απόφαση για το άνοιγμα του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, ο ακροδεξιός Μπεν Γκβιρ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ακροδεξιός Itamar Ben-Gvir, ζήτησε να συγκληθεί εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει την ήδη εγκεκριμένη απόφαση να ανοίξει το πέρασμα Kerem Shalom στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην επιστολή του, ο Ben-Gvir επέκρινε την κίνηση, η οποία, όπως λέει, εγκρίθηκε χωρίς καμία συζήτηση και μόνο με τηλεφωνική επικοινωνία χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία.

«Όπως έχω ήδη πει, αντιτίθεμαι σθεναρά σε αυτές τις αποφάσεις. Ωστόσο, ακόμη και εκείνοι που τις υποστηρίζουν πρέπει να το αποφασίσουν αυτό μόνο μετά από μια ουσιαστική συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, κατά την οποία θα παρουσιαστούν στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όλα τα στοιχεία που υποστηρίζουν, κατά τη γνώμη σας, αυτές τις αποφάσεις», είπε.

13:03 «Εκεχειρία εάν το Ισραήλ πετύχει τον στόχο του», διευκρινίζει η Βρετανία

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, Oliver Dowden, διευκρινίζει τη θέση της Βρετανίας στον πόλεμο στη Γάζα μετά την παρέμβαση του ΥΠΕΞ που ζητά εκεχειρία υπό τον όρο να είναι «βιώσιμη».

Για να είναι βιώσιμη, υποστηρίζει ο Dowden, θα πρέπει να απομακρυνθεί η απειλή της Χαμάς όχι μόνο από το Ισραήλ αλλά και συνολικά από τη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος ερωτηθείς από το BBC αν η αλλαγή του τόνου οφείλεται στο γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει παρατραβήξει τα όρια,  απάντησε: «Δεν θα το χαρακτήριζα ως το Ισραήλ που έχει παρατραβήξει τα όρια. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Στη συνέχεια υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η Χαμάς κρύβεται σε νοσοκομεία για να πει ότι εάν κυνηγάς τους τρομοκράτες ανάμεσα σε αμάχους θα έχεις και πολλές απώλειες, ενώ κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

12:40 Παλαιστίνιοι αναζητούν προστασία στο νοσοκομείο του Κατάρ στη Ράφα – Πάνω από 25.000 άτομα

Υπάρχουν περίπου 25.000 άτομα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου του Κατάρ στη Ράφα, ενώ το κτίριο βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή.

Οι άνθρωποι σχηματίζουν ουρές για να πάρουν νερό από μια δεξαμενή που γεμίζει με 5.000 λίτρα μία φορά την ημέρα.

Το κτίριο εξακολουθεί να στερείται βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής και αποχέτευσης, αλλά οι άνθρωποι εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν ως καταφύγιο. Προσπαθούν να προστατευτούν από τις κρύες νύχτες καθώς και από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.

12:32 Μητέρα Ισραηλινού ομήρου ξεκίνησε απεργία πείνας – «Χωρίς συμφωνία δεν υπάρχει ελπίδα»

Η μητέρα ενός αιχμάλωτου που κρατείται στη Γάζα ξεκίνησε απεργία πείνας μέχρι να επιστρέψει ο 32χρονος γιος της, αναφέρει ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Η Oksana Lubnov δήλωσε ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας αφού έμαθε ότι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν κατά λάθος τρεις αιχμαλώτους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτό που συνέβη τις προάλλες με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν γίνεται τίποτα για να επιστρέψουν», δήλωσε η Λούμπνοβ στο Ynet. «Καθημερινά λαμβάνουμε μόνο πτώματα, δεν έχω καμία ελπίδα», είπε.

«Χωρίς συμφωνία δεν υπάρχει ελπίδα».

Ο Άλεξ Λούμπνοφ είναι ένας από τους περίπου 240 ανθρώπους που αιχμαλωτίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου και εργαζόταν ως διευθυντής μπαρ στο μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ.

12:21 Ενημέρωνε το Παρίσι για την κατάσταση στη Γάζα, ο Γάλλος αξιωματούχος που σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα

Ο υπάλληλος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Γάζα είχε παραμείνει στη Λωρίδα για να ενημερώνει για το τι συνέβαινε επί τόπου.

«Η Γαλλία διατηρούσε πάντα πολιτιστικές διπλωματικές κεραίες στη Γάζα μέσω ενός γαλλικού κέντρου», δήλωσε ο Renaud Girard, επικεφαλής ανταποκριτής της Le Figaro για θέματα εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι ο άνδρας εργαζόταν για το κέντρο αυτό. Η οικογένειά του εγκατέλειψε τον θύλακα στην αρχή του πολέμου.

«Η Γαλλία ανησυχεί πολύ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα γι’ αυτό ήταν χρήσιμο για τη Γαλλία να έχει έναν αξιόπιστο μάρτυρα που θα έλεγε στη γαλλική πρεσβεία τι συνέβαινε εκεί», δήλωσε ο Girard.

12:15 Νετανιάχου: Έλαβα επιστολή από οικογένειες πεσόντων στρατιωτών που μου λένε ότι δεν έχω εντολή να σταματήσω τις μάχες

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή ότι έλαβε επιστολή «από δεκάδες οικογένειες των πεσόντων ηρώων μας», στην οποία έγραφαν: «Οι πολίτες και οι στρατιώτες είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν την πλήρη νίκη. Έχετε εντολή να πολεμήσετε, δεν έχετε εντολή να σταματήσετε στη μέση».

Τόνισε ότι «η θέληση των πεσόντων είναι αυτή που μας καθοδηγεί. Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους, θα πετύχουμε όλους τους στόχους μας: Την εξάλειψη της Χαμάς, την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και την υπόσχεση ότι η Γάζα δεν θα γίνει για άλλη μια φορά κέντρο τρομοκρατίας και υποκίνησης επιθέσεων κατά του κράτους του Ισραήλ».

12:05 IDF: Το τελευταίο 24ωρο χτυπήσαμε 200 τοποθεσίες της Χαμάς – Τούνελ κάτω από σχολείο του ΟΗΕ

Οι IDF υποστηρίζουν ότι το τελευταίο 24ωρο χτύπησαν 200 τοποθεσίες που χρησιμοποιεί η Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Στην ανακοίνωση ισχυρίζονται ότι βρήκαν οπλοστάσια σε διαμερίσματα και ότι εντόπισαν «επτά ενόπλους της Χαμάς».

Ακόμα παραδέχονται ότι πραγματοποίησαν χτύπημα κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ, που λειτουργεί ως καταφύγιο, ενώ ισχυρίζονται ότι εκεί βρισκόταν τούνελ της Χαμάς και ότι βρήκαν μηχανήματα για την κατασκευή ρουκετών.

11:59 Ο αριθμός των θυμάτων από τις 7 Οκτώβρη μέχρι σήμερα

Γάζα

Νεκροί: 18.787
Τραυματίες:50.597

Δυτική Όχθη

Σκοτώθηκαν: 297
Τραυματίστηκαν: 3.365

Ισραήλ

Σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου: 1.139 (αναθεωρημένο από 1.400)
Τραυματίστηκαν: 8.730
Ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν από τις 31 Οκτωβρίου: 121
11:46 Αυτοσχέδια νεκροταφεία στήνονται στη Γάζα

Οι ανελέητες ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα έχουν αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να θάβουν τους νεκρούς σε αυτοσχέδια νεκροταφεία.

Σχεδόν 19.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου. Χιλιάδες είναι ακόμα οι σοροί που είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια καθώς τα σωστικά συνεργεία και οι κάτοικοι δεν έχουν επαρκή μέσα για να μπορέσουν να τις ανασύρουν.

A mass grave containing the remains of dozens of Gaza victims has been discovered near Fahmi al-Jerjawi School. revealing the tragic toll of civilian lives claimed by Israeli occupation forces aggression on Gaza. pic.twitter.com/nihcvpNisR

— Quds News Network (@QudsNen) December 17, 2023

11:41 Το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες από την αρχή του πολέμου

Η Λωρίδα της Γάζας είναι αποκομμένη από το διαδίκτυο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από την Πέμπτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο κατά την οποία οι κάτοικοι της Γάζας έχουν αποκοπεί από τον έξω κόσμο από την έναρξη του πολέμου.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στην Washington Post ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η αποκατάσταση των δικτύων επικοινωνίας στη Λωρίδα είναι «εξαιρετικά σημαντική», ιδίως υπό το πρίσμα της προσπάθειας του Ισραήλ να μειώσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στον πόλεμο.

Οι IDF χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και τα γραπτά μηνύματα για να «ειδοποιούν» τους κατοίκους της Γάζας και τώρα δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν με την κατάργηση των γραμμών επικοινωνίας.

Μέχρι τώρα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που η Λωρίδα της Γάζας είχε μείνει χωρίς επικοινωνία ήταν για 36 ώρες στις 27 Οκτωβρίου.

11:28 Σκληρές εικόνες – Παιδιά σε σοκ μετά από βομβαρδισμό11:19 Πλήγμα από το Λίβανο σε κτίριο στο βόρειο Ισραήλ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας ανέφερε ότι αντιαρματικός πύραυλος από το Λίβανο έπληξε δημόσιο κτίριο στο κιμπούτς Σάσα στο βόρειο Ισραήλ. Δεν υπάρχουν αναφορές σε θύματα.

11:10 Επίσκεψη της Γαλλίδας ΥΠΕΞ στο Ισραήλ – «Άμεση και με διάρκεια κατάπαυση πυρός»

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Catherine Colonna έφτασε στο Ισραήλ όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό της Eli Cohen στο Τελ Αβίβ, προτού μεταβεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό της Riyad al-Maliki.

Η εκεχειρία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός με στόχο την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την παράδοση βοήθειας στη Γάζα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ η Γαλλία καταδίκασε τον ισραηλινό βομβαρδισμό κατοικιών στη νότια Γάζα, από τον οποίο σκοτώθηκε ένας από τους διπλωματικούς υπαλλήλους της.

10:48 ΠΟΥ: «Λουτρό αίματος» στο τμήμα επειγόντων του Αλ Σίφα

Το τμήμα επειγόντων περιστατικών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας περιγράφεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «λουτρό αίματος» και ως τμήμα που χρήζει ανάνηψης, με εκατοντάδες τραυματίες μέσα σε αυτό, ενώ κάθε λεπτό καταφθάνουν και άλλοι.

«Το προσωπικό του ΠΟΥ ανέφερε ότι το τμήμα επειγόντων περιστατικών είναι τόσο γεμάτο που πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να μην πατάει κανείς τους ασθενείς στο πάτωμα», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ στο Χ, προσθέτοντας ότι » τα ράμματα γίνονται σε ασθενείς στο πάτωμα, ενώ υπάρχει περιορισμένη έως καθόλου διαχείριση του πόνου».

Σύμφωνα με την ομάδα του ΠΟΥ στο αλ-Σίφα, «δεκάδες χιλιάδες» χρησιμοποιούσαν τους χώρους των εγκαταστάσεων για λόγους προστασίας από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Χρειάζεται μια πολυδιάστατη ανθρωπιστική βοήθεια για να τους παρασχεθεί τροφή, νερό και καταφύγιο», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Το Αλ-Σίφα, που βρίσκεται στη βόρεια Γάζα, έχει επανειλημμένα γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

WHO delivers health supplies to Al-Shifa Hospital, appeals for continued access to address urgent needs in north #Gaza

WHO staff participated in a joint UN mission to Al-Shifa Hospital in north Gaza on 16 December to deliver health supplies and assess the situation in the… pic.twitter.com/gIa3tG97mC

— World Health Organization (WHO) (@WHO) December 16, 2023

10:35 Ο χάρτης των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης και υπέρ του Ισραήλ

Το AJ παρουσιάζει τον παγκόσμιο χάρτη των διαδηλώσεων για τον πόλεμο στη Γάζα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει από το Armed Conflict Location and Event Data η πλειοψηφία των κινητοποιήσεων που έχουν γίνει από την έναρξη του πολέμου είναι προς αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Αναλυτικά από τις 7 Οκτώβρη έως τις 24 Νοέμβρη έχουν γίνει 7.283 διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, ενώ 845 υπέρ του Ισραήλ.

Με το πράσινο απεικονίζονται οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και με το πορτοκαλί υπέρ του Ισραήλ

10:21 Αυξήθηκαν σε πέντε οι νεκροί στη Δ. Όχθη

Η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε καταυλισμό προσφύγων στην πόλη Tul Karm στην κεντρική Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε πέντε.

Κάτοικοι του προσφυγικού καταυλισμού αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας αποχώρησαν από την περιοχή περίπου στις 9:30 π.μ. και ότι ομάδες διάσωσης ερευνούν τώρα την περιοχή για θύματα.

10:04 Ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε μητέρα και κόρη σε εκκλησία της Γάζας – Τι γνωρίζουμε για την επίθεση

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Καθολική Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στη Γάζα και σύμφωνα με το Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επρόκειτο για μία εν ψυχρώ επίθεση εναντίον των δύο γυναικών αλλά και των υπόλοιπων αμάχων που έχουν βρει καταφύγιο στον τόπο λατρείας που έχει σηματοδοτηθεί ως τέτοιος από την αρχή του πολέμου.

Αναλυτικά σύμφωνα με το Πατριαρχείο:

Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε και σκότωσε τη Nahida και τη Samar, μια χριστιανή μητέρα και μια κόρη, καθώς περπατούσαν προς το μοναστήρι των αδελφών.
Η μία από τις γυναίκες σκοτώθηκε καθώς προσπαθούσε να μεταφέρει την άλλη σε ασφαλές μέρος.
«Πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ μέσα στις εγκαταστάσεις της Ενορίας, όπου δεν υπάρχουν μαχητές», ανέφερε το Πατριαρχείο.
Το μοναστήρι φιλοξενεί 54 εκτοπισμένους και έχει σηματοδοτηθεί ως τόπος λατρείας από την έναρξη του πολέμου.
Επτά ακόμη άνθρωποι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν στην ίδια επίθεση.
Νωρίτερα το πρωί, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε τη μοναδική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας του μοναστηριού και τις πηγές καυσίμων του.
Δύο άλλες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το σπίτι του μοναστηριού καθιστώντας το μη κατοικήσιμο.
Οι δεκάδες ανάπηροι που είχαν βρει καταφύγιο μέσα στο μοναστήρι εκτοπίστηκαν ξανά.
09:51 Ανατριχιαστικές μαρτυρίες από το νοσοκομείο Kamal Adwan – «Τους έθαψαν ζωντανούς πριν τους συνθλίψουν»

Δημοσιογράφοι και υγειονομικοί περιγράφουν ανατριχιαστικές εικόνες από την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο Kamal Adwan. Μετά από πολλαπλές επιθέσεις, χθες Σάββατο ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με μπουλντόζες στο προαύλιο του νοσοκομείου κατεδαφίζοντας ακόμα και μέρη του κτιρίου.

Στο πέρασμά τους τα βαριά μηχανήματα ισοπέδωσαν καταυλισμό που είχε στηθεί από εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, ενώ «έθαψαν» ζωντανούς ανθρώπους που βρισκόταν στο σημείο πριν τους συνθλίψουν.

Ο δημοσιογράφος Hani Mahmoud αναφέρει στο AJ ότι περίπου 20 άτομα έχουν βρεθεί νεκρά και θαμμένα στα συντρίμμια.

Μετά την εισβολή στο νοσοκομείο Kamal Adwan με μπουλντόζες

09:37 Βρετανία και Γερμανία ζητούν μεν εκεχειρία αλλά μόνο εάν είναι βιώσιμη και μακροχρόνια

Η άνευ προηγουμένου επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα με τους θανάτους αμάχων να έχουν ξεπεράσει τις 19.000 επίσημα αλλά να υπολογίζονται πολύ παραπάνω καθώς υπάρχουν πάνω από 7.000 αγνοούμενοι, ασκεί πίεση στους συμμάχους του Τελ Αβίβ που εγκαλούνται ως συνυπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου.

Την ώρα που έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι προσπάθειες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, τοποθετούνται υπέρ της εκεχειρίας αλλά όχι αναγκαστικά για τώρα.

Τα δύο κράτη που μετά τις ΗΠΑ έχουν αναδειχθεί ως βασικοί σύμμαχοι του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα εξέφρασαν την άποψη για βιώσιμη εκεχειρία μέσα από ένα κοινό άρθρο των ΥΠΕΞ των δύο κρατών που επιχειρηματολογεί ότι το ζήτημα είναι να επιτευχθεί ειρήνη που θα διαρκέσει όμως για χρόνια.

Ο βρετανικός Guardian κάνει λόγο για μια σημαντική αλλαγή τόνου της κυβέρνησης στο ζήτημα του πολέμου παραθέτοντας τμήμα του κειμένου των δύο ΥΠΕΞ:

«Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι απλώς ο τερματισμός των συγκρούσεων σήμερα. Πρέπει να είναι η ειρήνη που θα διαρκέσει για μέρες, χρόνια, γενιές. Επομένως, υποστηρίζουμε μια κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο εάν είναι βιώσιμη.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί στην περιοχή και πέραν αυτής έχουν ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός. Αναγνωρίζουμε τι παρακινεί αυτές τις ειλικρινείς εκκλήσεις.

Είναι μια κατανοητή αντίδραση και συμμεριζόμαστε την άποψη ότι αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να συνεχίζεται και να συνεχίζεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίξαμε τις πρόσφατες ανθρωπιστικές παύσεις».

Αναφερόμενοι στο Ισραήλ οι δύο ΥΠΕΞ αναφέρουν: «Το Ισραήλ δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο αν οι επιχειρήσεις του καταστρέψουν την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης με τους Παλαιστίνιους. Έχουν το δικαίωμα να εξαλείψουν την απειλή που συνιστά η Χαμάς. Όμως έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άμαχοι».

09:29 «Πρώτα πυροβολείτε, μετά ρωτάτε – Αυτή είναι η μακροχρόνια πρακτική των ισραηλινών δυνάμεων»

Η δολοφονία των τριών ομήρων που κρατούσαν μια αυτοσχέδια λευκή σημαία από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα υπογραμμίζει «τη μακροχρόνια πρακτική των ισραηλινών δυνάμεων να πυροβολούν πρώτα και να ρωτούν μετά», δήλωσε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Το περιστατικό δείχνει επίσης το «ιστορικό του Ισραήλ να πυροβολεί παράνομα και ατιμώρητα άοπλους ανθρώπους που δεν αποτελούν απειλή – ακόμη και αυτούς που κρατούν λευκές σημαίες», ανέφερε ο Σακίρ σε ανάρτησή του στο Χ.

Η δολοφονία προκάλεσε περαιτέρω πιέσεις στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ να επαναλάβει τις συνομιλίες για την απελευθέρωση των υπόλοιπων αιχμαλώτων.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων του Κατάρ και του Ισραήλ στη Νορβηγία για τη διερεύνηση μιας νέας συμφωνίας.

09:24 Νετανιάχου: Είμαστε δεσμευμένοι όσο ποτέ στον πόλεμο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των συγγενών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, αφού φιλικά πυρά σκότωσαν τρεις αιχμαλώτους.

Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αργά το Σάββατο ότι είναι «δεσμευμένος όσο ποτέ» στον πόλεμο. Είπε ότι είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους και ότι η Γάζα «θα αποστρατιωτικοποιηθεί και θα τεθεί υπό ισραηλινό έλεγχο ασφαλείας μετά την ήττα της Χαμάς».

Η δολοφονία των τριών ομήρων – οι οποίοι απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στο νότιο Ισραήλ – προκάλεσε ευρεία οργή και δυσπιστία στο Ισραήλ εν μέσω μιας αυξανόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια των υπόλοιπων ομήρων στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις αναφορές της έρευνας των IDF στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι τρεις άνδρες Γιοτάμ Χαΐμ, Σαμέρ Ελ Ταλάλκα και Αλών Σαμρίζ – όλοι τους γύρω στα 20 – είχαν με κάποιο τρόπο ξεφύγει από τους απαγωγείς τους και πλησίαζαν σε μια θέση των IDF στην περιοχή Σεχάγια της πόλης της Γάζας, όπου σημειώνονται σφοδρές μάχες.

Ένας από τους άνδρες κρατούσε ένα ραβδί με ένα λευκό πανί δεμένο πάνω του και όλοι ήταν χωρίς τα πουκάμισά τους. Εντοπίζοντάς τους, ένας Ισραηλινός στρατιώτης άνοιξε πυρ, φωνάζοντας «Τρομοκράτες!». Οι δύο σκοτώθηκαν αμέσως από τα ισραηλινά πυρά ενώ ο τρίτος διέφυγε, προσπάθησε να κρυφτεί και καλούσε σε βοήθεια στα εβραϊκά. Ωστόσο οι στρατιώτες τον εντόπισαν και τον σκότωσαν.

09:18 Δύο ακόμα νεκρούς στρατιώτες ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο εφέδρων στρατιωτών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα σε 121.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δύο σκοτώθηκαν το Σάββατο.

Περισσότεροι από 19.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Περίπου 1.200 Ισραηλινοί και πολίτες άλλων χωρών σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

09:10 Χούθι της Υεμένης, ο αστάθμητος παράγοντας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι ως «παρονομαστής» περιφερειακής διάχυσης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Διαβάστε το άρθρο της Μαργαρίτας Βεργολιά στο in

09:00 Νεκρός μετά από ισραηλινή επίθεση Γάλλος διπλωμάτης στη Γάζα

Γάλλος αξιωματούχος του διπλωματικού σώματος υπέκυψε στα τραύματά του μετά από ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ο αξιωματούχος είχε καταφύγει στο σπίτι ενός συναδέλφου του από το γαλλικό προξενείο στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους και μέλη της οικογένειάς του.

Την Τετάρτη, το σπίτι φέρεται να χτυπήθηκε από ισραηλινό πλήγμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο αξιωματούχος και να σκοτωθούν περίπου δέκα άνθρωποι, συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η Γαλλία καταδικάζει τον βομβαρδισμό ενός κτιρίου κατοικιών, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο πολλών πολιτών», ανέφερε το υπουργείο. «Απαιτούμε από τις ισραηλινές αρχές να ρίξουν πλήρες φως στις συνθήκες αυτού του βομβαρδισμού, το συντομότερο δυνατόν».

08:44 Αεροπορική επίθεση σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δ. Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι χρησιμοποίησε αεροσκάφος για να στοχεύσει τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στο Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Οι ISF είπαν ότι σκοτώθηκε ένας αριθμός Παλαιστίνιων μαχητών, οι οποίοι «πυροβολούσαν και εκτόξευαν εκρηκτικά εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων».

Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και έχει επαληθεύσει το Al Jazeera δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να εμποδίζουν ασθενοφόρα να εισέλθουν στην περιοχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε τον θάνατο δύο Παλαιστινίων: Mahmoud Samer Jaber, 22 ετών, και Ghayth Yasser Shahada, 25 ετών.

Και οι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους, καθώς οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τους προσεγγίσουν παρά την επιχείρηση διάσωσης που συντόνισε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δήλωσαν επίσης στο Wafa ότι συνελήφθη ένας εθελοντής υγειονομικός.

The Israeli army continues its attack on Nur shams refugee camp in Tulkarem and on the city. The army is preventing ambulances from reaching the injured who are in critical condition. At least 2 Palestinians have been killed by the army and several injured. pic.twitter.com/nn4DkGZOzW

— Mustafa Barghouti @Mustafa_Barghouti (@MustafaBarghou1) December 17, 2023

08:30 Αιματοχυσία σε Γάζα και Δυτική Όχθη εν μέσω νέων διπλωματικών προσπαθειών για εκεχειρία

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ. Το σφυροκόπημα στα παλαιστινιακά εδάφη συνεχίζεται ενώ η κυβέρνηση στο Ισραήλ αντιμετωπίζει νέες αντιδράσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό για την ομολογία δολοφονίας τριών ομήρων που κρατούσαν λευκή σημαία.

Διαβάστε τι προηγήθηκε εδώ 



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό