20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στα ύψη οι τιμές ενοικίασης κατοικιών – Αυξήσεις έως και 50%

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε ποιες περιοχές καταγράφονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

«Καλπάζουν» τα ενοίκια στη χώρα και ειδικά στην Αθήνα, που οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών έχουν καταγράψει αύξηση έως και 50%.

Τα πρωτεία της ακρίβειας σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA τα κατέχουν με διαφορά τα νότια προάστια, ο Πειραιάς και τα δυτικά προάστια. Εκτός του λεκανοπεδίου, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και τα ενοίκια στη Χαλκιδική, αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το μέσο ενοίκιο στη Βουλιαγμένη ανέρχεται στα 18,10 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Γλυφάδα κυμαίνεται στα 15 ευρώ/τ.μ., τιμές οι οποίες είναι αυξημένες κατά 10,5% σε σχέση με το 2022.

Στα ύψη βρίσκονται τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας με τιμές των 10 ευρώ/τ.μ. Στο Κουκάκι τα ενοίκια κυμαίνονται στα 10 με 12 ευρώ ανά τ.μ, στα Εξάρχεια φτάνουν στα 9 με 10 ευρώ ανά τ.μ. Με διαφορά ωστόσο οι ακριβότερες περιοχές του κέντρου είναι το Κολωνάκι και η Πλάκα, όπου τα ενοίκια σήμερα ανέρχονται πάνω από τα 16 ευρώ ανά τ.μ. Στο Παλαιό Ψυχικό και στη Φιλοθέη, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ακινήτων που μισθώνονται, πρόκειται για κατασκευές άνω των 40 ετών, οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται μεταξύ 12 με 20 ευρώ το τ.μ. Τα σπίτια μάλιστα χτυπούν τιμές ρεκόρ, ακόμα και όταν δεν είναι πλήρως ανακαινισμένα σε κουφώματα, κουζίνες και μπάνια.

Πρωταθλητές πάντως είναι πάντα σε ποσοστό αύξησης τα δυτικά προάστια. Από τα μόλις 5,3 ευρώ/τ.μ. σε 8,05 ευρώ/τ.μ. Σε ό,τι αφορά τις πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά και των προαστίων του, με διαφορά κερδίζει το Μοσχάτο με 9,4 ευρώ/τ.μ. και το κέντρο του Πειραιά με επίσης 9,4 ευρώ/τ.μ. Από την άλλη, τα υψηλά ενοίκια δε σημαίνουν πάντα κέρδος για τον ιδιοκτήτη. Κάποιοι ενοικιαστές θα πουν το «ναι» ακόμα και σε εξωφρενικές τιμές, αλλά δε θα τις πληρώσουν.

Στη Θεσσαλονίκη το μετρό αλλάζει τα πάντα. Τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης έφτασαν τα 8,50 ευρώ ανά τ.μ.

Από την άλλη, πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν την πώληση από την ενοικίαση. Αποκαλυπτική της απροθυμίας χιλιάδων ιδιοκτητών να νοικιάσουν το σπίτι τους, έναντι εκείνων που προτιμούν την πώλησή του, είναι η εικόνα που προκύπτει με βάση τον αριθμό των διαθέσιμων αγγελιών. Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα νούμερα, ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση είναι πολλαπλάσιος του αντίστοιχου αριθμού των διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση.

Την ίδια ώρα, η εκρηκτική άνοδος του Airbnb δε φαίνεται να αφήνει περιθώρια για να πιστέψει κάποιος πως τα πράγματα θα εξομαλυνθούν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό