21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Wagner: Ζητούνται…επειγόντως μαχητές, γιατροί και …ψυχολογοι σε fb και twitter

Ειδήσεις Ελλάδα

Μηνιαίους μισθούς 240.000 ρουβλίων (2.800 ευρώ) με μπόνους και παροχές -συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης- υπόσχεται η μισθοφορική ομάδα Wagner που χρησιμοποιεί Twitter και  Facebook για να στρατολογήσει κόσμο. Σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα του POLITICO η Wagner ζητά, μεταξύ άλλων, γιατρούς, χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ακόμη και ψυχολόγους για να ενισχύσουν τις πολεμικές της επιχειρήσεις.

Η παραστρατιωτική οργάνωση, που έχει χάσει περίπου 20.000 μαχητές στην Ουκρανία, δραστηριοποιείται παράλληλα σε συγκρούσεις στο Μάλι και την Κεντρική Αφρική, αλλά έχει ιδιαίτερα προβεβλημένο ρόλο στην ρωσική εισβολή, ενώ ηγήθηκε των σκληρών μαχών στο Μπαχμούτ.

Οι καταχωρήσεις της Wagner σε δεκάδες γλώσσες -συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, των βιετναμέζικων και των ισπανικών – έφτασαν σχεδόν τις 120.000 προβολές και στις δύο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους δέκα μήνες, σύμφωνα με την Logically, βρετανική ερευνητική ομάδα που επικεντρώνεται στην παραπληροφόρηση.

Στις αναρτήσεις κοινοποιούνται πληροφορίες σχετικά με τις προσφερόμενες θέσεις, αριθμοί τηλεφώνων, λογαριασμοί επικοινωνίας στο Telegram, ενώ διαφημίζονται μισθοί 240.000 ρουβλίων.

Έρευνα, από δυτικό κυβερνητικό αξιωματούχο, η οποία δόθηκε στο POLITICO, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον δύο τηλεφωνικοί αριθμοί που περιλαμβάνονται στις αναρτήσεις, συνδέονται άμεσα είτε με την ίδια την Wagner είτε με την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.

Εξάλλου με αναρτήσεις στα γαλλικά, ο ιδιοκτήτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης, Γιεβγκιένι Πριγκόζιν έχει προμοτάρει στο facebook, το ότι  οι εργαζόμενοι της Wagner “απολαμβάνουν  άδεια με αποδοχές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και την ευκαιρία να εργαστούν σε όλο τον κόσμο”. Έχει διαφημίσει επίσης μισθό 240.000 ρουβλίων και ” μπόνους για τις καλές αποδόσεις”

“Ελάτε μαζί μας τώρα για να υπερασπιστούμε την τιμή της Ρωσίας και έναν πολυπολικό κόσμο!” έγραψε σε άλλη ανάρτηση, ενώ σε μια τρίτη, επίσης στα γαλλικά καυχιόταν για εργασία σε “μια ομάδα που επικεντρώνεται στην αποτελεσματικότητα και τη νίκη”.

“Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, απευθείας από την Μπαχμούτ, προσκαλεί εθελοντές από 22 έως 55 ετών να εργαστούν στην PMC Wagner!” ανέφερε ενα tweet στα ινδονησιακά.

Δεν είναι σαφές ποια ήταν η επιτυχία της «εκστρατείας»,  ωστόσο, η υποκίνηση σε βία – και η προώθηση των ρωσικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας – αποτελούν παραβιάσεις των ειδικών όρων χρήσης του Facebook και του Twitter, που απαγορεύουν τέτοιο υλικό.

“Καθώς η Wagner εξελίσσεται σε μια όλο και πιο σοβαρή απειλή, το γεγονός ότι αυτές οι αναρτήσεις κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι πολύ ανησυχητικό”, δήλωσε ο Κάιλ Γουόλτερ, επικεφαλής έρευνας της Logically.

Η έρευνα σχετικά με τις «αγγελίες»,  διεξήχθη από τα μέσα Απριλίου έως τις 19 Μαΐου, και συνέλεξε αναρτήσεις που είχαν ανέβει στο Facebook και το Twitter μέχρι τον Ιούλιο του 2022. Κατά τη λήξη της έρευνας, 58 από τις 60 αναρτήσεις παρέμεναν αναρτημένες (δύο αφαιρέθηκαν από το Facebook μετά από επικοινωνία με το POLITICO).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό