16.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Έρχονται εμβολιασμοί και στα φαρμακεία για να φρενάρει η μετάδοση

Ειδήσεις Ελλάδα

Στη «διάνοιξη» ενός επιπλέον εμβολιαστικού καναλιού για την προστασία των πολιτών έναντι του κορωνοϊού προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Έτσι, μετά τις δομές του συστήματος δημόσιας υγείας όπου διενεργούνται από την περίοδο της πανδημίας οι εμβολιασμοί για τη λοίμωξη co, στην πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του κορωνοϊού μπαίνουν και τα περίπου 10.500 φαρμακεία της χώρας.

Για τον λόγο αυτό μελετώνται λεπτομερώς τα τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα, με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την ταχεία αλλά και ασφαλή διευθέτησή τους.

Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και του προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Κατά πληροφορίες, ως οδικός χάρτης θα αξιοποιηθεί ο εμβολιασμός με τα mRNA εμβόλια για τον κορωνοϊό, που γίνεται στα φαρμακεία όπως και σε ιατρεία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για τους φαρμακοποιούς είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των φαρμακείων της επικράτειας στην εμβολιαστική επιχείρηση για τον κορωνοϊό, όπως ακριβώς γίνεται στην αντίστοιχη επιχείρηση για την εποχική γρίπη.

Το «πλεονέκτημα» που βλέπουν τόσο οι φαρμακοποιοί όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πως το νέο εμβολιαστικό κανάλι δεν θα… κλείνει καθόλη τη διάρκεια του έτους, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον αντιγριπικό εμβολιασμό που μένει ανοιχτός για μερικούς μήνες, λόγω της εποχικότητας της γρίπης.

Το θέμα της αμοιβής των φαρμακοποιών για κάθε εμβολιασμό για κορωνοϊό θα είναι το αμέσως επόμενο που θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση και τυπικά των τεχνικών ζητημάτων, της τροφοδοσίας τους με τα εμβόλια ή το πρωτόκολλο της χορήγησης του εμβολίου. Υπενθυμίζεται ότι στην οξεία φάση της πανδημίας που κλήθηκαν να εμβολιάσουν και ιδιώτες γιατροί είχε καθοριστεί αμοιβή 20 ευρώ όταν πήγαιναν στα σπίτια και 3 ευρώ όταν πήγαιναν οι πολίτες στα ιατρεία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό