21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Στο 50% το επιτόκιο δανεισμού – Απόφαση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας

Ειδήσεις Ελλάδα

Την αύξηση των επιτοκίων αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας οδηγώντας το βασικό της επιτόκιο, το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας, από 45% σε 50%, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ανάγκη αντιμετώπισης του αυξανόμενου πληθωρισμού στη χώρα.

Η κίνηση εξέπληξε τους επενδυτές, καθώς η δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική.

«Τον Φεβρουάριο, με τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να οδηγεί τις πληθωριστικές τάσεις, η υποκείμενη τάση του μηνιαίου πληθωρισμού ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας μετά την απόφαση.

Σημείωσε ότι οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών και χρυσού επιβραδύνθηκαν, γεγονός που βελτίωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, αλλά ότι η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε «ανθεκτική».

«Η σταθερότητα στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι τιμές των τροφίμων διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις ζωντανές», ανέφερε η δήλωση. «Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ευθυγράμμιση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τη συμπεριφορά των τιμών με τις προβλέψεις και τον αντίκτυπο των αυξήσεων των μισθών στον πληθωρισμό».

21 Mart 2024 Tarihli PPK Kararı: 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı 500 baz puan artırıldı. pic.twitter.com/7k0RXZzoIr

— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) March 21, 2024

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 67% τον Φεβρουάριο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας —η οποία είχε δηλώσει έναν μήνα πριν ότι είχε τελειώσει ο επίπονος κύκλος αύξησης των επιτοκίων που διήρκεσε οκτώ μήνες— ίσως χρειαστεί να επιστρέψει σε σύσφιγξη.

«Η στενή νομισματική στάση θα διατηρηθεί έως ότου παρατηρηθεί μια σημαντική και διαρκής πτώση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η τράπεζα θα παραμείνει σε αναμονή τόσο κοντά στις τοπικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου. Ωστόσο οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank και της Goldman Sachs Group ήταν οι μόνοι διαφωνούντες που προβλέπουν αύξηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg. Ο λόγος είναι η αναζωπύρωση της ζήτησης για σκληρό νόμισμα ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαρτίου που επιταχύνει την υποτίμηση της λίρας και συμβάλλει στη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό γίνονται χειρότερες.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό