20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

iPhone 15: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη θύρα USB-C

Ειδήσεις Ελλάδα

Mε την εκδήλωση Wonderlust για την παρουσίαση του iPhone 15 να είναι προγραμματισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να δούμε τις νέες συσκευές της Apple.

Τη μεγαλύτερη προσοχή έχει ίσως τραβήξει η αλλαγή από Lightning σε USB-C, μετά από μια δεκαετία που τα iPhone είχαν υιοθετήσει την αποκλειστική θύρα της εταιρείας.

Τι είναι το USB-C και σε τι διαφέρει από το Lightning;

Η υποδοχή USB-C δημιουργήθηκε από το USB Implementers Forum, το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Samsung, Intel, Apple, Dell και άλλων. Είναι επί του παρόντος το βιομηχανικό πρότυπο, επομένως υπάρχει σε όλα τα είδη κινητής τεχνολογίας, όπως τηλέφωνα, tablet, ακουστικά, ακόμη και κάμερες.

Ακριβώς όπως το Lightning, το USB-C έχει σχεδιαστεί για να είναι αναστρέψιμο, επομένως ο προσανατολισμός του βύσματος δεν έχει σημασία.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το Lightning, το USB-C χρησιμοποιείται με πρότυπα που επιτρέπουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων (USB 3.0, USB 4.0, Thunderbolt), ρυθμούς φόρτισης (USB Power Delivery) και ακόμη και έξοδο βίντεο εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης.

Όπως είπαμε, το USB-C είναι βιομηχανικό πρότυπο ενώ το Lightning port ιδιόκτητο. ι εταιρείες αξεσουάρ που κατασκευάζουν προϊόντα με υποδοχές Lightning πληρώνουν ένα τέλος στην Apple για να το κάνουν μέσω του προγράμματος MFi.

Το USB-C είναι απλώς ένας τύπος σύνδεσης. Η χρήση του δεν εγγυάται την υποστήριξη για συγκεκριμένο ρυθμό μεταφοράς δεδομένων, ταχύτητα φόρτισης ή δυνατότητα εξόδου βίντεο. Η υποστήριξη για αυτά εξαρτάται από τις συσκευές και τα καλώδια USB που χρησιμοποιούν την υποδοχή USB-C.

USB-C και iPhone 15

H υιοθέτηση της θύρας USB-C δε σημαίνει ότι όλα τα μοντέλα θα έχουν μεγάλη ταχύτητα φόρτισης. Από ότι φαίνεται, μόνο τα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max (ή iPhone 15 Ultra) αναβαθμίζονται, με φημολογούμενη μέγιστη ταχύτητα φόρτισης 35 W.

Συγκριτικά, το iPhone 14 μπορεί να φτάσει τα 20 W, τα οποία διαφημίζονται ως αρκετά για να φορτίζει το τηλέφωνο από 0-50% σε 30 λεπτά (με συμβατό φορτιστή φυσικά).

Ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων

Η διάκριση μεταξύ μοντέλων Pro και μη Pro λέγεται ότι ισχύει και για τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, με τα premium μοντέλα να λαμβάνουν 20Gbps ή ακόμα και 40Gbps, ενώ τα κανονικά iPhone 15 και 15 Plus ενδέχεται να διατηρούν τα ίδια 480Mbps με τους προκατόχους τους.

Αν ισχύσουν τα 40Gbps, σημαίνει πως ίσως υποστηρίζουν Thunderbolt 4.0, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα μπορούν να μετακινηθούν από και προς τον εξωτερικό χώρο αποθήκευσης εξαιρετικά γρήγορα.

Συμβατότητα

Ανησυχία υπάρχει για το αν η Apple περιορίσει τη χρήση της θύρας USB-C επιτρέποντας μόνο εγκεκριμένα αξεσουάρ με πιστοποίηση MFi. Τότε, μόνο συγκεκριμένα καλώδια και αξεσουάρ θα έχουν πρόσβαση στις αυξημένες ταχύτητες μεταφοράς και φόρτισης. Αυτή η φήμη υπήρχε αρχικά αλλά πλέον δεν ακούγεται τόσο πολύ επομένως είναι πιθανό να μην ισχύει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό