18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

iOS 17.4 Beta: Όλες οι νέες δυνατότητες

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Apple εργάζεται σε μια νέα ενημέρωση iOS 17.4 που φέρνει μερικές σημαντικές αλλαγές σε iPhone και iPad στην Ευρώπη αλλά περιλαμβάνει και πολλές δυνατότητες που θα είναι διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ Ε.Ε.

Η Apple εφάρμοσε αξιοσημείωτες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του App Store και των εφαρμογών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συμμορφωθεί με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο iOS 17.4, αλλά περιορίζονται σε χώρες που βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εναλλακτικά App Stores και Νέοι όροι App Store

Οι προγραμματιστές εφαρμογών στην ΕΕ μπορούν να επιλέξουν να προσφέρουν εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών ή να εγκαταστήσουν τις εφαρμογές τους μέσω εναλλακτικών καταστημάτων και η Apple έχει μια εντελώς νέα δομή τελών που συνδυάζεται με αυτήν την αλλαγή. Υπάρχει μια νέα επιχειρηματική δομή την οποία μπορούν να επιλέξουν οι προγραμματιστές, η οποία ισχύει τόσο για εφαρμογές που διανέμονται στο App Store‎ όσο και για εφαρμογές που διανέμονται με εναλλακτικά μέσα.

Οι προγραμματιστές εφαρμογών που χρησιμοποιούν το νέο σύστημα θα πρέπει να πληρώνουν μια τυπική χρέωση 0,50 ευρώ ανά χρήστη ετησίως, με τα πρώτα εκατομμύρια εγκαταστάσεις να προσφέρονται δωρεάν. Οι εφαρμογές που διανέμονται μέσω εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών δεν θα έχουν προμήθεια. Οι εφαρμογές που διανέμονται μέσω του App Store θα πληρώνουν προμήθεια 17 τοις εκατό ή 10 τοις εκατό για εκείνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για μικρές επιχειρήσεις ή για συνδρομές χρηστών παλαιότερες του ενός έτους.

Οι προγραμματιστές μπορούν να επιλέξουν να μην συμμετέχουν στο νέο σύστημα και μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υπάρχον σύστημα με την ίδια προμήθεια 15-30 τοις εκατό που είναι διαθέσιμη αλλού στον κόσμο. Η Apple διαθέτει έναν υπολογιστή χρέωσης για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να καθορίσουν τι θα πληρώσουν με την υπάρχουσα ρύθμιση, με τη νέα ρύθμιση, με τη νέα ρύθμιση χρησιμοποιώντας εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών και με τη νέα ρύθμιση χρησιμοποιώντας το App Store‌.

Η Apple έχει προχωρήσει σε πολλές αλλαγές για να πετύχει το σκοπό της και να εξασφαλίσει την ασφάλεια των χρηστών. Για παράδειγμα, μια αναδυόμενη προειδοποίηση θα εμφανίζεται στους χρήστες όταν μια εφαρμογή από ένα εναλλακτικό κατάστημα εφαρμογών περιέχει κακόβουλο λογισμικό και υπάρχουν νέες οθόνες για την επαλήθευση των πληροφοριών από μια εναλλακτική εφαρμογή.

Ακόμα, μια ρύθμιση “Χρόνος Οθόνης” θα επιτρέψει στους γονείς να αποφασίσουν εάν οι συσκευές των παιδιών τους μπορούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές από εναλλακτικές αγορές εφαρμογών.

Εναλλακτικές επιλογές πληρωμής

Η Apple επιτρέπει στις εφαρμογές να χρησιμοποιούν εναλλακτικές επιλογές πληρωμής και δεν απαιτείται πλέον η χρήση αγορών εντός εφαρμογής. Οι προγραμματιστές που διανέμουν εφαρμογές μέσω του App Store‌ και χρησιμοποιούν εναλλακτική επιλογή πληρωμής θα έχουν έκπτωση 3% στις χρεώσεις τους στο App Store.

Οι προγραμματιστές που διανέμουν μέσω εναλλακτικών εφαρμογών και χρησιμοποιούν επίσης εναλλακτική επιλογή πληρωμής δεν θα πληρώσουν στην Apple καμία προμήθεια πέραν της καθορισμένης προμήθειας των 0,50 ευρώ ανά χρήστη.

Με εναλλακτικές πληρωμές, οι αγορές για ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες μπορούν να πραγματοποιηθούν απευθείας σε μια εφαρμογή ή ένας προγραμματιστής μπορεί να επιλέξει να συνδεθεί στον ιστότοπό του για να κάνει έναν χρήστη να πραγματοποιήσει μια πληρωμή. Η Apple απαιτεί από τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν έναν γνωστό, ασφαλή πάροχο πληρωμών.

Ενημερώσεις προγράμματος περιήγησης τρίτων

Μετά την ενημέρωση στο iOS 17.4, οι χρήστες της ΕΕ που ανοίγουν το Safari θα δουν ένα αναδυόμενο παράθυρο που τους επιτρέπει να επιλέξουν μια νέα προεπιλεγμένη επιλογή προγράμματος περιήγησης από μια λίστα με τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης στο iOS.

Η Apple επιτρέπει επίσης εναλλακτικές μηχανές προγράμματος περιήγησης και δεν θα περιορίσει προγράμματα περιήγησης όπως το Chrome στη μηχανή WebKit.

Πρόσβαση NFC

Οι εφαρμογές πληρωμών και οι τράπεζες τρίτων έχουν πρόσβαση στο τσιπ NFC στο iPhone στο iOS 17.4 και μπορούν να προσφέρουν ανέπαφες πληρωμές απευθείας στο iPhone χωρίς να χρησιμοποιούν το Apple Pay ή την εφαρμογή Wallet στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Οι χρήστες μπορούν να ορίσουν έναν προεπιλεγμένο πάροχο ανέπαφων πληρωμών που ενεργοποιείται στα τερματικά tap-to-pay ή όταν πατηθεί δύο φορές το πλευρικό κουμπί στο iPhone.

Η επιλογή για τον ορισμό ενός προεπιλεγμένου παρόχου ανέπαφων πληρωμών είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή Ρυθμίσεις στην ΕΕ και αυτή η ενότητα θα παρέχει επίσης λεπτομέρειες για όλες τις εφαρμογές που έχουν ζητήσει και τους έχει παραχωρηθεί πρόσβαση ανέπαφων πληρωμών.

Οι χρήστες της ΕΕ μπορούν επίσης να αλλάξουν την προεπιλεγμένη εφαρμογή Πορτοφόλι στο iPhone.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Οι εφαρμογές παιχνιδιών streaming επιτρέπονται πλέον στο App Store παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι υπηρεσίες όπως το Xbox Cloud Gaming και το Nia GeForce NOW μπορούν να προσφέρονται ως αυτόνομες εφαρμογές για iPhone και iPad.

Η Apple προηγουμένως επέτρεπε μόνο υπηρεσίες παιχνιδιών cloud να προσφέρονται μέσω του ιστού, αλλά πλέον επιτρέπονται οι αποκλειστικές εφαρμογές όπου οι χρήστες μεταδίδουν παιχνίδια μέσω server.

Μini-app, μίνι-παιχνίδια, chatbots και πρόσθετα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το σύστημα αγορών εντός εφαρμογής.

ΝΕA ΕΜΟJI

Η έκδοση beta του iOS 17.4 προσθέτει νέους χαρακτήρες emoji που περιλαμβάνουν λάιμ, ένα βρώσιμο καφέ μανιτάρι, έναν φοίνικα, μια σπασμένη αλυσίδα, το κούνημα του κεφαλιού κάθετα (όπως σε ένα νεύμα “ναι”) και το κούνημα του κεφαλιού οριζόντια (ένα κούνημα κεφαλιού “όχι”).

Αυτά τα emoji αποτελούν μέρος της ενημέρωσης Unicode 15.1 που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕ SIRI

Η ρύθμιση Αυτόματη αποστολή μηνυμάτων στο Siri & Search έχει μετονομαστεί σε “Μηνύματα με ‌Siri‌” και υπάρχει η επιλογή να ρυθμίσετε το Siri να διαβάζει τα εισερχόμενα μηνύματα σε μια συγκεκριμένη γλώσσα όπως ισπανικά, γαλλικά, γερμανικά, κινέζικα και πολλά άλλα.

Η αλλαγή δεν ενημερώνει την κύρια γλώσσα στην οποία ακούει και απαντά το Siri, αλλά περιορίζεται στην αναπαραγωγή μηνυμάτων.

PODCASTS ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι καρτέλες “Ακούστε τώρα” στο Apple Music και στο Podcasts έχουν μετονομαστεί σε “Αρχική σελίδα”.

Η εφαρμογή Podcasts προσφέρει πλέον μεταγραφές, παρόμοιες με τον τρόπο που λειτουργούν οι στίχοι στην εφαρμογή Apple Music‌. Το Podcast χρησιμοποιεί επίσης τη γραμμή ‎Apple Music‎ Now Playing .

SAFARI

Η διεύθυνση URL/γραμμή αναζήτησης στο Safari είναι πλέον ευρύτερη από ό,τι ήταν πριν.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΛΕΜΜΕΝΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ

Στην ενότητα Προστασία κλεμμένης συσκευής της εφαρμογής Ρυθμίσεις, υπάρχει πλέον η επιλογή να απαιτείται καθυστέρηση ασφαλείας πάντα ή μόνο όταν είστε μακριά από γνωστές τοποθεσίες.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ CARPLAY ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣΗ επόμενη γενιά του CarPlay πρόκειται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ αργότερα το 2024 και ο κώδικας στο iOS 17.4 αναφέρεται σε οκτώ νέες εφαρμογές CarPlay.

Κάμερα αυτοκινήτου: Αυτή η εφαρμογή θα εμφανίσει τη ροή της κάμερας οπισθοπορείας του οχήματος.Φόρτιση: Για ηλεκτρικά οχήματα, αυτή η εφαρμογή θα εμφανίζει το επίπεδο της μπαταρίας, την κατάσταση φόρτισης, τον χρόνο που απομένει μέχρι την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας και πολλά άλλα.Κλίμα: Αυτή η εφαρμογή θα παρέχει πρόσβαση στα χειριστήρια κλιματισμού ενός οχήματος μέσα στο ‌CarPlay, επιτρέποντάς σας να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού ή του συστήματος θέρμανσης, την ταχύτητα του ανεμιστήρα, τα θερμαινόμενα καθίσματα, το θερμαινόμενο τιμόνι και πολλά άλλα.Κλείσιμο: Αυτή η εφαρμογή θα εμφανίσει εάν κάποια από τις πόρτες του οχήματος είναι ανοιχτή και μπορεί επίσης να εμφανίζει προειδοποιητικά σύμβολα οχήματος.Πολυμέσα: Αυτή η εφαρμογή θα παρέχει πρόσβαση στα χειριστήρια ραδιοφωνικών σταθμών FM και AM εντός του CarPlay, μαζί με άλλες επιλογές πολυμέσων όπως το SiriusXM. Δεν είναι σαφές εάν το SiriusXM θα προσφέρει δορυφορική συνδεσιμότητα ή θα παραμείνει περιορισμένο στη ροή στο Διαδίκτυο. Οι χρήστες θα μπορούν να επιλέξουν από μια λίστα ειδών μουσικής, όπως το Top 40 και το Rock.Πίεση ελαστικών: Αυτή η εφαρμογή θα εμφανίζει την πίεση αέρα για κάθε ελαστικό του οχήματος και θα παρέχει προειδοποιήσεις χαμηλής πίεσης, υψηλής πίεσης και σκασμένο ελαστικό.Ταξίδια: Αυτή η εφαρμογή θα παρέχει μια ποικιλία δεδομένων που σχετίζονται με την οδήγηση, συμπεριλαμβανομένης της μέσης ταχύτητας του οχήματος, της απόδοσης καυσίμου ή της ενεργειακής απόδοσης, του συνολικού χρόνου που έχει περάσει και της απόστασης που διανύθηκε σε ένα ταξίδι και πολλά άλλα.

Μια εικόνα στο iOS 17.4 beta υποδηλώνει ότι το CarPlay πιθανότατα θα εμφανίσει επίσης μια οθόνη “Αντίο” αφού ο οδηγός κλείσει το όχημα.

SHAREPLAY

Ο έλεγχος μουσικής του SharePlay επεκτείνεται στο HomePod και στο Apple TV με iOS 17.4 και tvOS 17.4. Με τη λειτουργία, η οικογένεια και οι φίλοι ενός χρήστη μπορούν να ελέγχουν τη μουσική που αναπαράγεται σε ένα HomePod ή μια Apple TV, εφόσον ο χρήστης έχει χορηγήσει άδεια.

Το άτομο που είναι κάτοχος του HomePod ή του Apple TV πρέπει να έχει συνδρομή στην Apple Music, αλλά το άτομο στο οποίο έχει παραχωρηθεί πρόσβαση στο SharePlay μπορεί να αναπαράγει μουσική χρησιμοποιώντας το Apple Music χωρίς συνδρομή.

Η σύνδεση σε HomePod ή Apple TV για χρήση του SharePlay μπορεί να γίνει σαρώνοντας έναν κωδικό QR στο iPhone του κατόχου της συσκευής (για HomePod) ή στην Apple TV. Οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν σε μια συσκευή ενώ βρίσκονται στον ίδιο χώρο ή απομακρυσμένα.

ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ ΣΤΟ LIVE ACTIVITIES

Το iOS 17.4 προσθέτει μια λειτουργία Live Activity για τη λειτουργία Χρονόμετρο στο iPhone. Όταν ενεργοποιηθεί μέσω της εφαρμογής Ρολόι, το Χρονόμετρο εμφανίζεται πλέον στο Dynamic Island και στην οθόνη κλειδώματος.

Υπάρχουν κουμπιά για την παύση του Χρονόμετρου, τη διαγραφή του και την έναρξη ενός νέου γύρου.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ APPLE TV

Η ενότητα “Πώς να παρακολουθήσετε” στην εφαρμογή Apple TV‌ που δείχνει πού μπορεί να προβληθεί μια ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή έχει τώρα μια διεπαφή λίστας και όχι μια διεπαφή κάρτας.

APP STORE

Η λειτουργία Αγοράς του App Store εμφανίζει πλέον το ιστορικό αγορών σε ολόκληρο τον λογαριασμό για ένα Apple ID. Περιλαμβάνει αγορές τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών, αγορές μουσικής, συνδρομές και αγορές εφαρμογών και είναι η ίδια διεπαφή που είναι διαθέσιμη κατά την πρόσβαση στις πληροφορίες αγοράς για οποιοδήποτε αναγνωριστικό της Apple.

Οι εφαρμογές εξακολουθούν να αναφέρονται, αλλά σε μια νέα ενότητα “Εφαρμογές”.

WIDGET ΡΟΛΟΓΙΟΥ 

Υπάρχει ένα νέο widget City Digital Clock που μπορεί να προστεθεί στην αρχική οθόνη ή στην οθόνη κλειδώματος.

Η Apple θα κυκλοφορήσει το iOS 17.4 τον Μάρτιο, πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα του μήνα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό