17.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Iταλία: Θάνατος στο σπίτι – Αθέατο τίμημα πληρώνει η χώρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ιταλία: Θάνατος στο σπίτι – «Πας στα σπίτια των ανθρώπων και μέσα σε 48-72 ώρες ο ασθενής είναι νεκρός. Είναι εξουθενωτικό. Είναι σαν σε πόλεμο»

Iταλία: Η πραγματική θνητότητα είναι άγνωστη, καθώς σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι γνωστός ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων, επιβεβαιωμένων και μη.  Μετρημένα πάντως στην Ιταλία ξεπέρασαν τους 15.300 ξεπέρασαν, αγγίζοντας το ένα τέταρτο του αριθμού παγκοσμίως. Όμως όπως αναφέραμε τα επίσημα στοιχεία απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα λόγω του ότι, πολλοί εκ των θανάτων συμβαίνουν στο σπίτι. Κι αυτό επειδή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, συστήνεται στους γιατρούς να δίνουν συμβουλές από το τηλέφωνο αντί να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό;

Έντεκα μέρες έπρεπε να παίρνει τηλέφωνο πανικοβλημένη η Σίλβια Μπερτουλέτι για να επισκεφτεί ένας γιατρός τον 78χρονο πατέρα της, ο οποίος είχε πυρετό και προβλήματα στο αναπνευστικό, κοντά στο Μπέργκαμο, επίκεντρο της πανδημίας στη βόρεια Ιταλία. Αλλά το βράδυ της 18ης Μαρτίου, ήταν πολύ αργά. Κατέληξε 10 λεπτά πριν φτάσει εκεί ένα ασθενοφόρο, με καθυστέρηση ωρών. Ο γιατρός του είχε συστήσει, μέσω τηλεφώνου, ένα ήπιο παυσίπονο και ένα αντιβιοτικό. Η κόρη του είπε ότι άφησαν τον πατέρα της να πεθάνει μόνο του, χωρίς βοήθεια. «Απλά μας εγκατέλειψαν. Κανείς δεν αξίζει ένα τέτοιο τέλος» τόνισε η 48χρονη.

Συνεντεύξεις με συγγενείς ασθενών, γιατρούς και νοσηλευτές στην περιοχή της Λομβαρδίας, την πλέον πληγείσα περιοχή της γειτονικής χώρας, δείχνουν ότι το παραπάνω περιστατικό δεν είναι ασυνήθιστο και ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν στο σπίτι, καθώς δεν ελέγχονται και οι τηλεφωνικές συμβουλές δεν αρκούν πάντα. Μόνο στην επαρχία του Μπέργκαμο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από την αρχή της κρίσης μπορεί να είναι διπλάσιος από τον επίσημο των 2.060, διότι καταγράφονται μόνο οι θάνατοι στα νοσοκομεία.

Πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν υπήρχε επαρκής εξοπλισμόςΕίναι γεγονός ότι υπάρχει παγκόσμια κινητοποίηση για ενίσχυση σε αναπνευστήρες, αυτό σημαίνει ότι οι ελλείψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη φέρνουν μεγάλο κόστος, έτσι οι γιατροί τους δεν μπορούν να κάνουν επισκέψεις κατ΄οίκον, στο πλαίσιο της παγκόσμιας τακτικής να παρέχουν ιατρικές συμβουλές από απόσταση.

«Πολλοί οικογενειακοί γιατροί δεν επισκέπτονταν τους ασθενείς τους για εβδομάδες», δήλωσε ο Ρικάρντο Μούντα, ο οποίος κάνει δουλειά για δύο γιατρούς σε δύο πόλεις κοντά στο Μπέργκαμο, γιατί ένας συνάδελφός του προσβλήθηκε από τον ιό. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι άνθρωποι στα σπίτια τους λάμβαναν άμεση ιατρική βοήθεια. Την ίδια στιγμή οι γιατροί σηκώνουν μεγάλο βάρος, τη στιγμή που δεν έχουν στη διάθεσή τους αρκετές μάσκες και στολές για να προστατευθούν, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται και να κάνουν επισκέψεις εάν είναι απολύτως απαραίτητες.

«Οι γιατροί παραχωρούν στους ανθρώπους στο σπίτι μια θεραπεία. Αλλά αν αυτή η θεραπεία δεν λειτουργεί, αν δεν υπάρχει γιατρός να ελέγξει ή να αλλάξει τα φάρμακα για να ρυθμίσει την αγωγή, τότε ο ασθενής πεθαίνει» πρόσθεσε. Κι ενώ δόθηκε προτεραιότητα στην παροχή μασκών στους εργαζόμενους των νοσοκομείων, ορισμένοι οικογενειακοί γιατροί αναφέρουν πως αναγκάστηκαν να κάνουν κατ’ οίκον επίσκεψη χωρίς να φορούν μάσκα, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ανασφαλείς.

Εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας υγείας στο Μπέργκαμο δήλωσε ότι οι αρχές στην Λομβαρδία, που θεωρούνται από τις πιο αποτελεσματικές στον κόσμο, είπαν στους οικογενειακούς γιατρούς να «ασχολούνται όσο το δυνατόν περισσότερο τηλεφωνικά με τους ασθενείς», περιορίζοντας τις επισκέψεις στο σπίτι, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση. Η ίδια σημείωσε ότι 142 γιατροί στην περιοχή του Μπέργκαμο ήταν άρρωστοι ή σε καραντίνα, αλλά όλοι είχαν αντικατασταθεί.

Πάνω από 80 νεκροί γιατροί πολλοί από τους οποίους ήταν οικογενειακοί και 11.000 κρούσματα στον τομέα της Υγείας Μετά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στο Μπέργκαμο άρχισαν να λειτουργούν στις 19 Μαρτίου έξι ειδικές μονάδες με γιατρούς, που θα επισκέπτονται ασθενείς στο σπίτι. Στο κοντινό Μιλάνο, όπου οι θάνατοι στο σπίτι και στα γηροκομεία υπερδιπλασιάστηκαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, παρόμοιες μονάδες ξεκίνησαν το έργο τους, πριν πέντε μέρες.

Μελέτη της τοπικής εφημερίδας L’Eco di Bergamo με στοιχεία που προέρχονται από τοπικούς δήμους, εκτιμά ότι 5.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία τον περασμένο μήνα. Από αυτούς οι 4.500 άνθρωποι κατέληξαν λόγω κορονοϊού.Ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών δήλωσε στο Reuters ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πάνω από το 50% των περιπτώσεων οι θανόντες κατέληξαν στα σπίτια τους, ενώ πριν το διάστημα αυτό. οι περισσότεροι κατέληγαν σε νοσοκομεία.

Ο Μούντα δήλωσε ότι επισκέπτεται ασθενείς από το τέλος Φεβρουαρίου, δίνοντας αντιβιοτικά για βακτηριακή πνευμονία, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν κάποιες από τις επιπλοκές της ασθένειας, και οξυγόνο εάν ήταν απαραίτητο για να αναρρώσουν οι ασθενείς χωρίς νοσηλεία. Για να προστατεύσει τον εαυτό του, αγόρασε μάσκες αξίας 600 ευρώ, τις οποίες αποστειρώνει στο σπίτι με ατμό κάθε βράδυ.

«Δέχομαι 300 με 500 τηλεφωνήματα την ημέρα»Με τον οικογενειακό γιατρό στο νοσοκομείο, η 48χρονη κατήγγειλε ότι τηλεφώνησε επανειλημμένα στον αντικατάστασή του, που στην αρχή της είπε να δώσει στον πατέρα της ένα παυσίπονο για να πέσει ο πυρετός. Όταν η υγεία του πατέρα της επιδεινώθηκε και τον κάλεσε ξανά έλαβε την απάντηση: «Δεν είμαι αναγκασμένος να κάνω επισκέψεις στο σπίτι, κάντε υπομονή».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Reuters, είπε συγκλονισμένος πως οι γιατροί έπρεπε να κάνουν τρομερές επιλογές. Ο ίδιος δεχόταν από 300 μέχρι 500 τηλεφωνήματα την ημέρα και κάλυπτε έναν άρρωστο συνάδελφο. «Έπρεπε να κάνω μια επιλογή, δεν μπορούσα να επισκεφθώ εκείνους που είχαν βήχα και πυρετό, μπορούσα μόνο να πάω να δω μόνο τις πιο σοβαρές περιπτώσεις».

Η ένωση οικογενειακών ιατρών στο Μπέργκαμο εκτιμά ότι 70.000 άνθρωποι στην περιοχή ενδέχεται να μολυνθούν. «Δεν είναι δυνατόν να πάμε όλους τους άρρωστους στο νοσοκομείο και μερικές φορές οι οικογένειες προτιμούν να τους κρατούν στο σπίτι υπό τον φόβο ότι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία να τους αποχαιρετήσουν», υποστήριξε ο δήμαρχος του Μπέργκαμο, Τζόρτζιο Γκόρι.

Όπως και άλλοι δήμαρχοι στη Λομβαρδία, κάνει έκκληση για βοήθεια. «Έχουμε πολίτες άρρωστους στα σπίτια τους και αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, θα μπορούσα να σας δώσω εκατοντάδες παραδείγματα», γράφει η δήμαρχος Γιοβάνα Γκαρζόνι σε επιστολή προς στις περιφερειακές υγειονομικές αρχές, εξ ονόματος μιας ομάδας δημάρχων στις 27 Μαρτίου.

Ακόμα και στο Μιλάνο, οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, οι γιατροί λένε ότι οι δεσμεύσεις των περιφερειακών αρχών για παροχή προστατευτικού υλικού δεν έχουν υλοποιηθεί εντελώς. «Εργαζόμαστε χωρίς προστασία και κανείς δεν μας εξέτασε», δήλωσε χειρουργός και οικογενειακός γιατρός στην πόλη. «Στο μεταξύ, ο ιός εξαπλώνεται στα σπίτια των ανθρώπων, ολόκληρες οικογένειες μολύνονται και κανείς δεν τις φροντίζει».

«Είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε τους ανθρώπους να πεθαίνουν, αλλά κανονικά τους συνοδεύουμε στο τέλος του δρόμου» σχολίασε μια νοσοκόμα ιδιωτικής εταιρείας στο Μπέργκαμο που παρέχει ιατρική βοήθεια στο σπίτι. «Τώρα πας στα σπίτια των ανθρώπων και μέσα σε 48-72 ώρες ο ασθενής είναι νεκρός. Είναι εξουθενωτικό. Είναι σαν σε πόλεμο» τόνισε η ίδια.

: Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό