18.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Νέο Cupra Born VZ με 326 ίππους!

Ειδήσεις Ελλάδα

Ας ξεκινήσουμε από το προφανές. Το Cupra Born, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της ισπανικής νεοσύστατης εταιρίας, δεν είναι αργό. Ακόμα και με την αλλοίωση της πραγματικότητας όπως την βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ένα μοντέλο το οποίο είναι ικανό να ολοκληρώσει το σπριντ στα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα σε μόλις 7.0 δευτερόλεπτα, δεν είναι αργό! Στην ισχυρότερη μέχρι σήμερα εκδοχή του δε, το Cupra Born ολοκληρώνει την δημοφιλή δοκιμασία σε μόλις 6.6 δευτερόλεπτα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και η Cupra αποφάσισε να τα εξερευνήσει εμπλουτίζοντας την γκάμα του ηλεκτρικού Born με μία ακόμα ισχυρότερη έκδοση: το Born VZ, όπου “VZ” το ακρωνύμιο της ισπανικής λέξης veloz που σημαίνει, τι άλλο, “γρήγορο”.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι για το Born VZ η Cupra δεν κατέφυγε σε ημίμετρα. Το αμιγώς ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο προσφέρει πλέον 240 kW (περί τα 326 άλογα) που αναπαριστά μία αύξηση της τάξης του 40% σε σύγκριση με την e-Boost έκδοση ενώ η ροπή αγγίζει το άκρως εντυπωσιακό νούμερο των 545 Nm ή αν προτιμάς, 75% περισσότερο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη έκδοση του ισπανικού hatchback. Χάρη σε αυτές τις επιδόσεις, το Cupra Born VZ σταματάει τα χρονόμετρα στα 5.7 δευτερόλεπτα για το σπριντ στα 100 km/h ενώ η μέγιστη ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 200 km/h! Οι επεμβάσεις της εταιρίας στο βασικό ηλεκτρικό hatchback της για την μεταμόρφωση του σε ένα ηλεκτρικό hot-hatch δεν σταματούν εκεί.

Το Cupra Born VZ εξοπλίζεται με τη νέα DCC Sport ανάρτηση η οποία συνδυάζεται με διαφορετικά ελατήρια και αμορτισέρ καθώς και νέες αντιστρεπτικές ράβδους για τον βέλτιστο έλεγχο των κινήσεων του αμαξώματος. Αναβαθμισμένο είναι και το σύστημα διεύθυνσης ώστε να προσφέρει πιο άμεσες αντιδράσεις και περισσότερη επικοινωνία αλλά και το σύστημα πέδησης που είναι ισχυρότερο με την ενίσχυση του πίσω άξονα και παρέχει καλύτερη αίσθηση. Îστόσο οι καλύτερες επιδόσεις τόσο στην ευθεία όσο και στις στροφές δεν επιτεύχθηκαν με την θυσία της αποδοτικότητας. Το Cupra Born VZ επωφελείται από μία μπαταρία 79 kWh (+2kWh) που του χαρίζει αυτονομία η οποία αγγίζει τα 570 χιλιόμετρα ενώ όταν αυτή εξαντληθεί, η φόρτιση γίνεται είτε με ένα οικιακό σύστημα 11 kW ή σε κάποιο ταχυφορτιστή με ρυθμό έως 170 kW οπότε και η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 30 λεπτών.

Όσον αφορά στην εμφάνιση, το Born VZ διαφοροποιείται από τις… υποδεέστερες εκδόσεις χάρη σε δύο νέα χρώματα, νέα σχέδια για τις φαρδύτερες ζάντες ελαφρού κράματος 20 ιντσών και τα σήματα με το φινίρισμα σε σκούρο χρώμιο. Η “VZ” έκδοση είναι επίσης η πρώτη στην οικογένεια του Born που εξοπλίζεται με τη νέα, μεγαλύτερη οθόνη αφής 12.9 ιντσών όπως την είδαμε για πρώτη φορά στο VW ID.3 ενώ δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τα εντυπωσιακά bucket καθίσματα, το προαιρετικό premium ηχοσύστημα 10 ηχείων της Sennheiser, τα οριζόντια LED “Smart Lights” που αντιδρούν σε διάφορες λειτουργίες και χαρακτηρίζονται από την Cupra ως “μία νέα διάσταση επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και μηχανής”  και το σύστημα απομακρυσμένης στάθμευσης Remote Park Assist που επιτρέπει στον οδηγό να ολοκληρώσει τις μανούβρες για την στάθμευση του οχήματος με το smartphone του. Σύμφωνα με την ισπανική εταιρία, το Cupra Born VZ θα λανσαριστεί στην αγορά κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους με την τιμή του καυτού μοντέλου να ανακοινώνεται εντός του καλοκαιριού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό