16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Hyundai N Vision74. Υδρογονοκίνητο, ρετρό “όπλο”!

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Hyundai RN22e Concept για το οποίο διάβασες σήμερα το πρωί ήταν μονάχα το ένα σκέλος της παρουσίασης της Hyundai. Το άλλο σκέλος, εξίσου πειραματικό αλλά με σαφώς περισσότερο ρετρό διάθεση είναι το N Vision 74 Concept που κινείται χάρη σε δύο ηλεκτροκινητήρες, αμφότεροι τοποθετημένοι στον πίσω άξονα, συνολικής απόδοσης που ξεπερνά τα 680 άλογα και ροπή της τάξης των 900 Nm, οι οποίοι τροφοδοτούνται με ενέργεια από μία μπαταρία 62.4 kWh που βασίζεται σε ένα ηλεκτρικό σύστημα 800V. Η μπαταρία είναι μικρή για τα δεδομένα του οχήματος αλλά αυτό που κάνει το N Vision 74 Concept να διαφέρει είναι πως εξοπλίζεται και με κυψέλες υδρογόνου 95 kW. Αυτό σημαίνει πως ενώ η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί από εξωτερικό φορτιστή όπως σε κάθε άλλο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, υπάρχει και μία δεξαμενή υδρογόνου 4.2 κιλών που γεμίζει σε περίπου 5 λεπτά. Έτσι, η εμβέλεια του πρωτότυπου αγγίζει τα 600 χιλιόμετρα!

Όσο προηγμένο τεχνολογικά είναι το κινητήριο σύνολο του N Vision 74, τόσο ρετρό είναι η εμφάνιση του και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Πίσω στο μακρινό 1970 η Hyundai είχε αναθέσει στον Giugiaro να σχεδιάσει το πρώτο της αυτοκίνητο. Το Pony κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας αλλά έναν χρόνο πριν, η Hyundai είχε παρουσιάσει στην έκθεση του Τορίνο μία coupe έκδοση η οποία λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων εκείνη την εποχή, δεν προχώρησε ποτέ αρκετά για να περάσει στην παραγωγή, το project εγκαταλείφθηκε και το μοναδικό πρωτότυπο καταστράφηκε. To 1977 όμως, βγήκαν στην επιφάνεια τεχνικά σχέδια του Pony Coupe που δείχνουν ότι τελικά, το project “έζησε” λίγο περισσότερο απ’ ότι πιστεύαμε. Εκείνο το concept τιμά η Hyundai με το N Vision 74 που παρότι δεν εντάσσεται στην Ioniq οικογένεια οχημάτων της εταιρίας, δανείζεται πολλά στοιχεία από αυτήν τόσο όσον αφορά στα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω όσο και στο γενικότερο ύφος του design.

Εν μέρει πρωτότυπο, εν μέρει κινούμενο εργαστήριο για μία νέα τεχνολογία, εν μέρει φόρος τιμής στην ιστορία της εταιρίας, το μόνο σίγουρο είναι πως το Hyundai N Vision 74 δεν προορίζεται για την παραγωγή. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια από τα στοιχεία του δεν θα χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικά προϊόντα της μάρκας ενώ τα οφέλη που θα προκύψουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας της υδρογονοκίνησης και των ηλεκτρονικών συστημάτων θα φανούν στο προσεχές μέλλον.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό